Ρήξη Κομισιόν – Ουγγαρίας: Η Επιτροπή μποϊκοτάρει την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ρήξη Κομισιόν – Ουγγαρίας: Η Επιτροπή μποϊκοτάρει την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η Κομισιόν επί της ουσίας αποφάσισε να μη συνεργαστεί με τη Βουδαπέστη σε πολιτικό επίπεδο τους επόμενους μήνες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε σήμερα η Κομισιόν με την απόφασή της να «μποϊκοτάρει» την εξάμηνη ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης ως απάντηση στα αμφιλεγόμενα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Oρμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο.

Την ενόχλησή της εξέφρασε άμεσα η ουγγρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. δεν θα μετάσχει σε καμία άτυπη συνάντηση στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας, ούτε θα πραγματοποιήσει το ταξίδι του κολεγίου των επιτρόπων στη Βουδαπέστη.

Η Κομισιόν επί της ουσίας αποφάσισε να μη συνεργαστεί με τη Βουδαπέστη σε πολιτικό επίπεδο.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, που σημάδεψαν την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας, η πρόεδρος αποφάσισε ότι (σ.σ. η Κομισιόν) θα εκπροσωπείται σε ανώτερο επίπεδο δημοσίων υπαλλήλων μόνο στη διάρκεια των άτυπων συναντήσεων του Συμβουλίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.  

Οι συναντήσεις σε ανώτατο επίσημο επίπεδο, που θα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση καθώς δεν διοργανώνονται από την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του κολεγίου των επιτρόπων, που είθισται να λαμβάνει χώρα κατά την έναρξη της εκάστοτε προεδρίας. Παράλληλα, τόνισε ότι επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη αποκλειστικά από την Κομισιόν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα κράτη-μέλη.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της εν λόγω απόφασης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα υπογράμμισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι «η ουγγρική προεδρία της Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη σε ειλικρινή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς. Eχουν προσκληθεί να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της προεδρίας που έχουν στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Αυτή η εργασία και η ευθύνη αφορά όλα τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς».

«Η Ε.Ε. είναι ένας διεθνής οργανισμός αποτελούμενος από κράτη-μέλη. Η Κομισιόν αποτελεί θεσμό της Ε.Ε.». σημείωσε ο Γιάνος Μπόκα για να υπογραμμίσει ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί να επιλέγει κατά το δοκούν θεσμούς και κράτη-μέλη με τα οποία θέλει να συνεργαστεί».

«Είναι όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν βασισμένες σε πολιτικούς προβληματισμούς», αναρωτήθηκε ο Ούγγρος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. στο σύνολό της είχε εκφράσει οργή για την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Μόσχα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την εκπροσωπεί. Ο ίδιος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους 26 αρχηγούς των κρατών-μελών επιχείρησε να εξηγήσει ότι ήταν διμερής συνάντηση στο πλαίσιο των αυτοαποκαλούμενων «ειρηνευτικών αποστολών» με σκοπό την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Οι εξηγήσεις του δεν κρίθηκαν πειστικές.

Ο Oρμπαν, εξάλλου, μετείχε και στη σύνοδο των τουρκογενών κρατών στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ήταν παρών ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «παρέμβαση» της προέδρου της Κομισιόν γίνεται μόλις δύο μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT