Χανκ Σάινκοπφ στην «Κ»: Απέναντι σε έναν σχεδόν «μάρτυρα»

Χανκ Σάινκοπφ στην «Κ»: Απέναντι σε έναν σχεδόν «μάρτυρα»

«Απαγορευτικό» στους Δημοκρατικούς για προσωπικές επιθέσεις κατά Τραμπ - Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα θεωρείται ότι επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά μετά το χτύπημα που δέχθηκε

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην Ιστορία οι οποίες αποδεικνύονται καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων. Ο Χανκ Σάινκοπφ (φωτ.), βετεράνος επικοινωνιολόγος των Δημοκρατικών, θεωρεί ότι η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ πιθανώς είναι μία από αυτές.

Χανκ Σάινκοπφ στην «Κ»: Απέναντι σε έναν σχεδόν «μάρτυρα»-1Μιλώντας στην «Κ» από τη Νέα Υόρκη, αναφέρεται στη στρατηγική που θα ακολουθήσει τώρα το επιτελείο των Ρεπουμπλικανών: «Η απόπειρα δολοφονίας του τέως προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, τουλάχιστον προς το παρόν, αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου για τον Λευκό Οίκο. Πλέον θα θεωρείται σχεδόν μάρτυρας για τις αξίες τις οποίες μοιράζονται μαζί του οι υποστηρικτές του. Το αφήγημα θα είναι ότι μόνο αυτός μπορεί να σώσει ένα άλλοτε σπουδαίο έθνος το οποίο τώρα, σύμφωνα με την ίδια άποψη, βρίσκεται σε παρακμή. Οσο για τους θαυμαστές του, πολύ απλά θα πιστεύουν ότι ήταν έτοιμος να δώσει τη ζωή του γι’ αυτούς».

Μηνύματα

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα θεωρείται ότι επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά μετά την επίθεση. Με ματωμένο πρόσωπο, ύψωσε αμέσως τη γροθιά στον αέρα, στέλνοντας το μήνυμα «fight». Στη συνέχεια δημοσιοποίησε ότι είχε πυροβοληθεί στο αυτί, τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν καλά. Επειτα εξέφρασε περαστικά στους τραυματίες και συλλυπητήρια στο θύμα της επίθεσης. Ο Σάινκοπφ θεωρεί ότι ο Τραμπ χειρίστηκε πολύ καλά το περιστατικό, γεγονός που ενισχύει τα επικοινωνιακά οφέλη για την εκστρατεία του.

Αντιθέτως, μιλώντας σε όρους αμιγώς προεκλογικούς, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι Δημοκρατικοί. Ο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να συγκριθεί με έναν «σχεδόν μάρτυρα». Στον βαθμό που θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους, καθώς θα συνεχίζεται η καμπάνια, υπάρχει πια ο κίνδυνος να του γυρίσει μπούμερανγκ. «Οι Δημοκρατικοί δεν θα ωφεληθούν από εξατομικευμένες αρνητικές επιθέσεις εις βάρος του Τραμπ. Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να τονίζουν τα θετικά επιτεύγματα του Μπάιντεν, απευθύνοντας συγχρόνως έκκληση για ένα λιγότερο πολεμικό περιβάλλον προεκλογικής εκστρατείας. Αυτή τη στιγμή ο πατριωτισμός αντικαθιστά το βιτριόλι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χανκ Σάινκοπφ.

Τουλάχιστον προς το παρόν. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα δούμε έναν πιο ήπιο πολιτικό λόγο στη συνέχεια. Η Ιστορία μάς λέει ότι η ηρεμία θα επικρατήσει για λίγο, όπως έχει στιγμιαία συμβεί έπειτα από δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Υστερα από μια σύντομη περίοδο αξιοσημείωτης ηρεμίας θα ακολουθήσει η επιστροφή στη συνήθη εικόνα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής τον τελευταίο καιρό: πολωμένος φραξιονισμός χωρίς μέση κατάσταση», τονίζει ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος, ο οποίος στέκεται στην αντίδραση ορισμένων υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ως μια στάση η οποία δεν γεννάει αισιοδοξία για το κοντινό μέλλον: «Κάποιοι παρόντες στη συγκέντρωση όπου πυροβολήθηκε ο Τραμπ, αμέσως κατηγόρησαν για τη βία το προσωπικό των media που βρισκόταν στην εκδήλωση και όχι τον δράστη. Βλέπουν τον εαυτό τους και τον ηγέτη τους ως θύματα. Κι αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει».

Επικοινωνιολόγοι

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η κατά τα άλλα αποτρόπαια πράξη του δράστη αποτελεί συγχρόνως εργαλείο στα χέρια των επικοινωνιολόγων που εργάζονται για τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή στους κόλπους και των δύο κομμάτων ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χάσει γρήγορα τη συμπάθεια που κέρδισε ως θύμα της επίθεσης. Αρκεί να αλλάξει τη ρητορική του. Ηταν ήδη το ζητούμενο και πριν από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από το ντιμπέιτ μέχρι την επίθεση ο ίδιος απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να επιτεθεί στον Μπάιντεν για την ηλικία του και αποστασιοποιήθηκε από σκληροπυρηνικές θέσεις του. Ομως, οι συνεργάτες του φέρονταν να κατέβαλαν προσπάθεια για να τον κρατήσουν «σιωπηλό και πειθαρχημένο».

Οσο για τον Τζο Μπάιντεν; Σύμφωνα με τον Σάινκοπφ, ο οποίος τοποθετείται με την πείρα της πολιτικής εκστρατείας σε 44 πολιτείες, κανείς δεν παραιτείται εύκολα από τη θέση του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο. Ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι μόνο η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου είναι σε θέση να τον πείσει ότι θα πρέπει να αποσυρθεί «για το καλό της χώρας και της υγείας του». Θεωρεί σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο έναν αντικαταστάτη στον οποίο θα μπορέσουν πραγματικά να συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί, σημειώνοντας ότι τα νούμερα της Κάμαλα Χάρις δεν είναι τα επιθυμητά για την εκλογή στο ανώτατο αξίωμα· επιπλέον, «δεν την εμπιστεύονται ότι μπορεί να είναι η αρχιστράτηγος» μέσα στο σημερινό απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT