Τζέι Ντι Βανς: Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ – Απο επικριτής, σύμμαχος

Τζέι Ντι Βανς: Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ – Απο επικριτής, σύμμαχος

Τον γερουσιαστή της εκλογικά κρίσιμης πολιτείας του Οχάιο και συγγραφέα μπεστ σέλερ Τζ. Ντ. Βανς επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γερουσιαστή της εκλογικά κρίσιμης πολιτείας του Οχάιο και συγγραφέα μπεστ σέλερ Τζ. Ντ. Βανς επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο σε μήνυμά του που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Truth Social.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του 40χρονου Βανς ως υποψηφίου αντιπροέδρου, το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών απένειμε επισήμως το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στον Ντόναλντ Τραμπ.

Τζέι Ντι Βανς: Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ – Απο επικριτής, σύμμαχος-1

Ο Τραμπ έκανε, με επίδεσμο στο αυτί, θριαμβευτική είσοδο στο συνέδριο της παράταξής του στο Μιλγουόκι, υπό εκκωφαντικές επευφημίες των παριστάμενων, που σηκώθηκαν όρθιοι.

Ο πρώην πρόεδρος, που σώθηκε το Σάββατο για μερικά χιλιοστά από την απόπειρα δολοφονίας του, ύψωσε τη γροθιά του προσερχόμενος στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο του κόμματος, επευφημούμενος από τους συνέδρους.

Ποιος είναι ο Βανς

Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιπροεδρία, Τζ. Ντ. Βανς, είναι βετεράνος των πεζοναυτών, απόφοιτος της νομικής σχολής του Γέιλ, ενώ έγινε διάσημος χάρη στο βιβλίο του «Το τραγούδι του Χιλμπίλη» με θέμα τη ζωή στον οικονομικά υποβαθμισμένο Νότο και στην περιοχή της οροσειράς των Απαλάχιων.

Ο Βανς διακρίθηκε για την οξεία κριτική που άσκησε στον Τραμπ κατά το παρελθόν. «Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ του αν ο Τραμπ είναι ένας κυνικό κάθαρμα, όπως ο Νίξον, κάτι όχι τόσο κακό, ή είναι ο Αμερικανός Χίτλερ», είχε γράψει ο Βανς σε φίλο του το 2022.

Ο απόστρατος δεκανέας των πεζοναυτών, που εργάσθηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως επενδυτής, απέκτησε τη φήμη του το 2016 με τη μεταφορά του ημιβιογραφικού πονήματός του στον κινηματογράφο από την καινοτόμο τότε πλατφόρμα και εταιρεία παραγωγής Netflix.

«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Τραμπ. Ποτέ δεν μου άρεσε. Θα ήταν ένας πολύ κακός υποψήφιος», έλεγε ο Βανς το 2016 στην εκπομπή του Τσάρλι Ρόουζ.

Εκτοτε η μεταμόρφωση του Βανς υπήρξε οβιδιακή, για να αναδειχθεί σε κρίσιμο παίκτη του γαλαξία Τραμπ, στενό σύμμαχο του τέως προέδρου και υποστηρικτή των πλέον αυταρχικών πρωτοβουλιών του Τραμπ, όπως η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Ο Βανς είχε πει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το 2021 ότι ο Τραμπ θα πρέπει να προβεί σε εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα εφόσον επανεκλεγεί.

Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Βανς στην είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ.

«Κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν είναι ότι ο Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπισθεί με κάθε τρόπο. Η ρητορική αυτή οδήγησε ευθέως στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Βανς λίγες ώρες πριν λάβει το χρίσμα από το κόμμα.

Ο Βανς, παντρεμένος με νομικό, κόρη Ινδών μεταναστών, έχει τρία παιδιά. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2022 στη Γερουσία χάρη στη βοήθεια των συντηρητικών δισεκατομμυριούχων Πίτερ Τιλ και Ρόμπερτ Μέρσερ.

Στη Γερουσία ο Βανς συντάχθηκε πλήρως με τη λαϊκιστική δεξιά πτέρυγα του σώματος, αμφισβητώντας, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η επιλογή του Βανς εδραιώνει τη στροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, προς τον οικονομικό λαϊκισμό, όπως σχολιάζει η Νάταλι Σέρμαν, σε ανάλυση του BBC.

Ο 39χρονος Βανς, που περιγράφει στο Hillbilly Elegy το πώς μεγάλωσε φτωχός σε μία περιοχή που επλήγη από την παγκοσμιοποίηση, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τη Γερουσία το 2022, ανέδειξε την εργατική του καταγωγή σε βασικό «εργαλείο» για να αυξήσει την απήχησή του στους ψηφοφόρους.

Η τακτική αυτή τον οδήγησε σε απίθανες συνεργασίες. Πέρυσι, για παράδειγμα, συνυπέγραψε με την προοδευτική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν νομοσχέδιο υπέρ της επιστροφής των αμοιβών στελεχών χρεοκοπημένων τραπεζών.

Η Γουόρεν σε συνέντευξή της στο Politico, είχε χαρακτηρίσει τη συνεργασία μαζί του «καταπληκτική».

Η ανάδειξή του υπογραμμίζει τις δραματικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπό τον Τραμπ, σύμφωνα με τη Σέρμαν.

Το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών περιλαμβάνει παραδοσιακές θέσεις του κόμματος, όπως ο περιορισμός των ρυθμίσεων και η μείωση των φόρων. Ωστόσο, περιλαμβάνει επίσης ιδέες που κάποτε αποτελούσαν ανάθεμα για τους Ρεπουμπλικάνους, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, δασμούς ύψους 10% στις εισαγωγές.

Ο Τζέι Ντι Βανς επικρίνει τις «ελίτ», έχει αναρτήσει πλήθος σχόλια σχετικά με την εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη και προωθεί τη θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», προειδοποιώντας για σχέδιο μείωσης των λευκών ανθρώπων και αντικατάστασής τους.

Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή του Βανς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό ως «κλώνο του Τραμπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT