Η Δανία δίνει κίνητρα σε «πράσινους» τουρίστες

Η Δανία δίνει κίνητρα σε «πράσινους» τουρίστες

Η Κοπεγχάγη θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα, όπου ταξιδιώτες μπορούν να πληρώνουν για αξιοθέατα με φιλικές προς το κλίμα ενέργειες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατοι καύσωνες, ο μαζικός τουρισμός και το αυξανόμενο κόστος ζωής έχουν επιβαρύνει πολλές πόλεις, που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς. Κι ενώ οι κάτοικοι ορισμένων εξ αυτών επιλέγουν να στοχοποιήσουν τους τουρίστες με νεροπίστολα ή πρόστιμα, η Κοπεγχάγη δοκιμάζει κάτι διαφορετικό: την επιβράβευση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Από χθες η πόλη θέτει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ταξιδιώτες μπορούν να πληρώνουν για αξιοθέατα με φιλικές προς το κλίμα ενέργειες. Η πρωτοβουλία του επίσημου οργανισμού τουρισμού στοχεύει να μετατρέψει την πράσινη δράση σε ανταλλακτικό νόμισμα.

«Θέλουμε οι επισκέπτες να κάνουν συνειδητές, πράσινες επιλογές και ελπίζουμε να απολαύσουν ακόμη καλύτερες εμπειρίες κατά την επίσκεψή τους. Μέσω του σχήματος αυτού θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αειφόρο συμπεριφορά των τουριστών, ενώ εμπλουτίζουμε την πολιτιστική τους εμπειρία στον προορισμό μας», λέει ο Μίκελ Ααρό-Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Wonderful Copenhagen. «Είναι ένα πείραμα και ένα μικρό βήμα προς τη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας στους ταξιδιώτες και μία από τις πρωτοβουλίες που κάνουμε για να καταστήσουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα».

Η Wonderful Copenhagen σημειώνει ότι το 82% των τουριστών επιθυμεί να δρα με μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση, ενώ μόνο το 22% έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Κοπεγχάγη ελπίζει να γεφυρώσει το χάσμα για τους επισκέπτες, προσφέροντας εύκολες, προσιτές και διασκεδαστικές επιλογές για τις διακοπές τους.

Επιλέγοντας να κάνουν ποδήλατο γύρω από την πόλη, να συμμετέχουν σε καθαρισμό παραλιών ή να βοηθήσουν σε μία αστική φάρμα, οι επισκέπτες μπορούν να κερδίσουν δώρα, όπως δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία, ενοικίαση καγιάκ και χορτοφαγικά γεύματα από τοπικά προϊόντα.

Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, για παράδειγμα, προσφέρει ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για επισκέπτες που φέρνουν πλαστικά απόβλητα στο μουσείο. Φτάνοντας με ποδήλατο στο Κέντρο Πόρων Amager, οι επισκέπτες εξασφαλίζουν επιπλέον 20 λεπτά σκι στο CopenHill, μια τεχνητή πίστα σκι. Οι εθελοντές στον κήπο του Μουσείου Karen Blixen απολαμβάνουν δωρεάν είσοδο στο μουσείο.

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω μια πρωτοβουλία που συνδυάζει την πλούσια πολιτιστική μας ζωή με την αφοσίωση στη βιωσιμότητα. Με τη μετατροπή των πράσινων ενεργειών σε νόμισμα για πολιτιστικές εμπειρίες, οι τουρίστες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την Κοπεγχάγη με τρόπο που ωφελεί τόσο το περιβάλλον όσο και την τοπική κοινότητα», λέει η δήμαρχος της Κοπεγχάγης, Σόφι Χέστορπ Aντερσεν.

Σήμερα ο τουρισμός αντιπροσωπεύει από 8% έως 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, ένα ποσοστό που αυξάνεται σταθερά. Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά, από τις 15 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τις πόλεις να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του τουρισμού.

Η Κοπεγχάγη δεν είναι ο μόνος προορισμός που επιβραβεύει την πράσινη συμπεριφορά των τουριστών. Στη Χαβάη επισκέπτες λαμβάνουν εκπτώσεις στο ξενοδοχείο τους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας από την Αρχή τουρισμού να επιβραβεύσει τους επισκέπτες και τις τοπικές επιχειρήσεις που συμπεριφέρονται «πράσινα».

Στο Παλάου, οι τουρίστες πρέπει να υπογράψουν τον «όρκο του Παλάου» όταν εισέρχονται στη χώρα. Με βάση αυτόν, δεσμεύονται να διατηρούν καθαρά τα νησιά. Το Παλάου είναι η πρώτη χώρα που άλλαξε τους νόμους μετανάστευσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτές οι καινοτόμοι και δημιουργικές πρωτοβουλίες υπενθυμίζουν τους τρόπους που οι προορισμοί έχουν προσεγγίσει τη βιωσιμότητα και τον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT