Γάζα: Επιδρομές σε «ασφαλείς» περιοχές

Γάζα: Επιδρομές σε «ασφαλείς» περιοχές

Βόμβες στο Αλ Μαουάσι της Γάζας σε επιχείρηση για τον Ντέιφ της Χαμάς

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πολλές εβδομάδες το Ισραήλ παρακολουθούσε τη βίλα στη νότια Γάζα, που είναι περιτριγυρισμένη από φοινικόδεντρα και στην οποία διέμενε ανώτατο στέλεχος της Χαμάς με την οικογένειά του. Ανέβαλε όμως το χτύπημα, σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, έχοντας στον νου ένα σημαντικότερο στόχο: τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον πλέον καταζητούμενο ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς. Το Σάββατο αφότου μαθεύτηκε πως ο Ντέιφ εμφανίστηκε στη βίλα, η ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε μαχητικά που κατέστρεψαν την έπαυλη και σκότωσαν δεκάδες Παλαιστινίους στη γύρω περιοχή. Από το χτύπημα σκοτώθηκε ο υπολοχαγός Ράφα Σαλαμέχ.

Παλιότερες απόπειρες εναντίον του Ντέιφ λέγεται ότι τον άφησαν ανάπηρο, ίσως έχει χάσει ένα μάτι και άκρα. Τα προβλήματα υγείας είναι ο λόγος που σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της Χαμάς περνάει περισσότερο χρόνο πάνω από τη γη, εκτός του δικτύου σηράγγων.

Οταν ξεκίνησαν οι εκρήξεις, πολλοί κάτοικοι της Γάζας είχαν μόλις ξυπνήσει κι έπαιρναν το πενιχρό πρωινό τους ή έστω έπιναν τσάι. Είτε ξυπνούσαν τα παιδιά τους είτε περπατούσαν στον δρόμο. Ξαφνικά ο ήχος της καταστροφής ήχησε στο Αλ Μαουάσι, την άλλοτε αραιοκατοικημένη περιοχή της νότιας Γάζας, στην οποία είχαν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αφότου ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε ασφαλή την περιοχή.

Παρά τον προσδιορισμό όμως, το Ισραήλ έπληξε την περιοχή με σειρά επιδρομών το πρωί του Σαββάτου, ισχυριζόμενο ότι στόχος ήταν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. Αν και μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν ο βασικός στόχος επετεύχθη, αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας έκαναν λόγο για πάνω από 90 νεκρούς, οι μισοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Στη διάρκεια της επιδρομής, χώμα εκτοξεύτηκε ψηλά στον αέρα και στη συνέχεια έπεσε «σαν χειμωνιάτικη βροχή», σύμφωνα με τον 38χρονο Αχμέντ Γιουσέφ Χάντρα, ο οποίος έτρωγε πρωινό με την οικογένειά του στην κοινή σκηνή τους. Η σκηνή κατέρρευσε πάνω τους. Ο Χάντρα είδε σορούς θαμμένες στην άμμο. Δυσκολεύτηκε να επεξεργαστεί όσα συνέβαιναν. «Τι ήταν αυτό; Τι συνέβη; Τι θα γίνει; Δεν καταλαβαίναμε», περιγράφει τον πανικό των τεσσάρων παιδιών του που βρίσκονταν μαζί του στη σκηνή. Για πέντε λεπτά άκουγε εκρήξεις με ένα διάλειμμα ενός λεπτού μεταξύ τους, μετά φωτιά, καπνός, σκόνη, νεκροί άνθρωποι. Οι επιδρομές έπληξαν δύο καταυλισμούς με τουλάχιστον εκατό σκηνές στον καθένα (κάθε σκηνή στέγαζε μια οικογένεια επτά ή οκτώ ατόμων), τον δρόμο που διέσχιζε τα δύο στρατόπεδα κι ένα παρακείμενο τριώροφο κτίριο.

Αιματηρός απόηχος

Την επόμενη μέρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πέτυχε να σκοτώσει ανώτατο διοικητή της Χαμάς στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιώσει κατά πόσον ο ηγέτης του στρατιωτικού της σκέλους, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, είναι επίσης νεκρός όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Αμφότεροι θεωρούνται αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο αιματηρός απόηχος του πλήγματος συνεχιζόταν χθες. Ενας τεράστιος κρατήρας αντικατέστησε τους καταυλισμούς και οι άνθρωποι αναζητούσαν συγγενείς μεταξύ των νεκρών. Τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας τριών έως 13 ετών, δεν τραυματίστηκαν αν και παρέμεναν τραυματισμένα ψυχικά.

Την περασμένη Παρασκευή οι αξιωματούχοι των ισραηλινών δυνάμεων έλαβαν πληροφορίες ότι ο Ντέιφ εμφανίστηκε στη βίλα. Τα νέα ακολούθησαν την κλίμακα της ιεραρχίας κι έφτασαν μέχρι τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για το πλήγμα. Οταν ο στρατός έλαβε περαιτέρω ενδείξεις για την παρουσία του Ντέιφ μετά τις δέκα το πρωί του Σαββάτου, απογειώθηκαν τα μαχητικά. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία οι επιδρομές. Υστερα από μακρύ αδιέξοδο, είχαν ανανεωθεί τις τελευταίες μέρες. Σε μια ένδειξη ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ο Ιζάτ αλ Ρισκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ανώνυμος αξιωματούχος της οργάνωσης είπε πως αποφασίστηκε το «πάγωμα» του διαλόγου. Την Κυριακή χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «αναληθές και αβάσιμο». Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κάποια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, αλλά το βασικό ενδιαφέρον της Χαμάς για μια συμφωνία παραμένει ακέραιο.

Η Χαμάς δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μιχαϊμάρ Αμπουσάντα από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ της Γάζας, που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ, την κύρια πολιτική αντίπαλο της Χαμάς. «Είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Εχει στριμωχτεί στρατιωτικά και είναι αναμφισβήτητο ότι έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους εννέα μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT