Βόρεια Κορέα: Διπλωμάτης αποσκίρτησε στον Νότο μέσω… Κούβας

Βόρεια Κορέα: Διπλωμάτης αποσκίρτησε στον Νότο μέσω… Κούβας

Ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης με έδρα την Κούβα διέφυγε με τη σύζυγο και το παιδί του στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης με έδρα την Κούβα διέφυγε με τη σύζυγο και το παιδί του στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο, ανέφεραν τα νοτιοκορεατικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, Τρίτη, και έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που αυτομόλησε στον Νότο από το 2016.

Πριν καταφύγει στη Νότια Κορέα, ο 52χρονος Ρι Ιλ Κίου είπε στη νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo ότι ήταν σύμβουλος στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κούβα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ρι αποστάτησε στον Νότο, επικαλούμενος ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ, το οποίο χειρίζεται τις διακορεατικές υποθέσεις, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές, επικαλούμενο ζητήματα απορρήτου.

Βόρεια Κορέα: Διπλωμάτης αποσκίρτησε στον Νότο μέσω… Κούβας-1
Φωτ.: Χ/Chosun Ilbo

Μεταξύ των καθηκόντων του κ. Ρι στην πρεσβεία ήταν να αποτρέψει την αντίπαλο της Βόρειας Κορέας, τη Νότια Κορέα, και τον παλιό σύμμαχό της, την Κούβα, από τη σφυρηλάτηση διπλωματικών δεσμών, ανέφερε η Chosun Ilbo. Τελικά τον Φεβρουάριο οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.

Ο κ. Ρι είπε ότι πέταξε από την Κούβα με την οικογένειά του, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς κατάφερε να διαφύγει.

«Αγόρασα αεροπορικά εισιτήρια και τηλεφώνησα στη γυναίκα μου και στο παιδί μου για να τους πω για την απόφασή μου, έξι ώρες πριν από την αποστασία. Δεν είπα Νότια Κορέα, αλλά είπα, ας ζήσουμε στο εξωτερικό», είπε.

Απογοήτευση

Σε μια συνέντευξη στην Chosun Ilbo, ο κ. Ρι είπε: «Κάθε Βορειοκορεάτης σκέφτεται τουλάχιστον μία φορά να ζήσει στη Νότια Κορέα. Η απογοήτευση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και ένα ζοφερό μέλλον με οδήγησαν στο να σκεφτώ την αποστασία».

Οι Βορειοκορεάτες που συλλαμβάνονται να προσπαθούν να αυτομολήσουν αντιμετωπίζουν αυστηρή τιμωρία στην πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποστάτες που τα κατάφεραν.

Λιγότεροι Βορειοκορεάτες αποστάτες έχουν φτάσει στη Νότια Κορέα τα τελευταία χρόνια λόγω των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα με την Κίνα και των υψηλών χρεώσεων από όσους διαμεσολαβούν, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί.

Πέρυσι, μόλις 196 Βορειοκορεάτες αποστάτες έφτασαν στη Σεούλ, από 2.700 πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας. Οι περισσότεροι από εκείνους τους Βορειοκορεάτες αποστάτες που αυτομόλησαν πρόσφατα στον Νότο έχουν ζήσει εδώ και καιρό στο εξωτερικό, όπως ο διπλωμάτης Ρι, λένε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Reuters, Chosun Ilbo

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT