«Αν συνέβη στις ΗΠΑ, μπορεί να συμβεί και εδώ» – Η απόπειρα κατά Τραμπ τρομάζει την Ευρώπη

«Αν συνέβη στις ΗΠΑ, μπορεί να συμβεί και εδώ» – Η απόπειρα κατά Τραμπ τρομάζει την Ευρώπη

Για πολλούς πολιτικούς, τα γεγονότα στην Πενσιλβάνια δεν ήταν μόνο μία προειδοποίηση, αλλά μια υπενθύμιση τού τι έχει ήδη συμβεί στην Ευρώπη, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico.

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί σε όλο το πολιτικό φάσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής παρακολούθησαν με τρόμο τα γεγονότα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αν μπορεί να συμβεί στην Αμερική, μπορεί να συμβεί και στην Ευρώπη. Αν μπορεί να συμβεί στον Τραμπ, μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, ήταν το γενικό συμπέρασμα που αποκομίσθηκε από την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού τέως προέδρου, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico. 

«Ηταν ένα σύμβολο βίας που υποβαθμίζει τις δημοκρατίες μας. Η Γαλλία δεν είναι ασφαλής απέναντι σε αυτή τη βία» υπερθεμάτισε η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. «Υπάρχουν όρια που δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνιούνται» προειδοποίησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι στο πλαίσιο της ευρύτερης, ομαδόν καταδίκης της βίας. 

Για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, η επίθεση στον Τραμπ δεν ήταν μόνο μία προειδοποίηση τού τι μπορεί να συμβεί, αλλά μια υπενθύμιση τού τι έχει ήδη συμβεί στην Ευρώπη, όπου η πολιτική βία δεν είναι πια ασυνήθιστη. 

Τον Μάιο, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά που δέχτηκε, σε μια επίθεση – όπως προέκυψε από τα στοιχεία – πολιτικά υποκινούμενη. 

Τον περασμένο μήνα, επίθεση δέχτηκε από άγνωστο η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν ενώ περπατούσε στο κέντρο της Κοπεγχάγης. 

Η Γερμανία έχει επίσης στιγματιστεί εσχάτως από μια σειρά βίαιων επεισοδίων κατά πολιτικών. Μεταξύ αυτών, και η επίθεση τεσσάρων ατόμων κατά του (τότε) υποψηφίου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το ευρωκοινοβούλιο, Ματίας Έκε, ενώ συμμετείχε σε αφισοκόλληση στη Δρέσδη. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δολοφονηθεί, τα τελευταία οκτώ χρόνια, δύο εν ενεργεία βουλευτές: Η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, το 2016, από έναν νεοναζί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την ΕΕ και ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Άμες, το 2021, από έναν οπαδό του ISIS. 

Ωστόσο, οι απειλές και η βία δεν προέρχονται μόνο από την ακροδεξιά ή τον θρησκευτικό εξτρεμισμό – όπως και οι αποδέκτες αυτής της βίας δεν είναι μόνον οι «απέναντι» των τάσεων αυτών.

Οι πρόσφατες εκλογές προκάλεσαν ένα κύμα εκφοβισμού ψηφοφόρων και υποψηφίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλούς βουλευτές των Εργατικών, εν ενεργεία και υποψηφίων, αλλά και ψηφοφόρους να καταγγέλλουν τη συμπεριφορά ορισμένων υποστηρικτών ανεξάρτητων υποψηφίων.

Από την άλλη, ένας από τους βασικούς στόχους εκφοβιστικών, αν όχι βίαιων, συμπεριφορών στη Βρετανία, είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο σκληροπυρηνικός του Brexit -και στενός φίλος του Τραμπ- που έχει δεχτεί πολλάκις επιθέσεις σε βάρος του με αντικείμενα, υγρά και ύβρεις.

Σχολιάζοντας την επίθεση κατά του Τραμπ, σημείωσε πως «το έχουμε δει και τη βρετανική πολιτική. Αυτό που βλέπουμε μέσα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εκατομμύρια άνθρωποι να στρέφονται προς το μίσος. Και πρέπει να σας πω ότι φοβάμαι ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από αυτά σε αυτή τη χώρα».

Μέτρα κατά της βίας 

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) αυτή την εβδομάδα στην έπαυλη Blenheim Palace στη νότια Αγγλία, προσφέρει στους 47 Ευρωπαίους ηγέτες που θα συμμετάσχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν κατά της πολιτικής βίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός των Εργατικών της Βρετανίας, θα είναι ο οικοδεσπότης, με μία από τις τρεις στρογγυλές τράπεζες της συνόδου να είναι αφιερωμένη στην «υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας».

Κάποια ευρωπαϊά κράτη έχουν ήδη θεσπίσει νέους νόμους για την προστασία των πολιτικών από τις ολοένα και μεγαλύτερες απειλές.

Στη Σλοβακία, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Φίτσο, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα νέος νόμος που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις κοντά στα σπίτια των πολιτικών ή στις έδρες της κυβέρνησης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανήγγειλε, προ μηνών, κονδύλι επιπλέον 31 εκατ. λιρών για την ασφάλεια των βουλευτών. 

Ωστόσο, για πολλούς πολιτικούς η απειλή παραμένει έντονη και πανταχού παρούσα. 

Όπως το θέτει ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο οποίος ο ίδιος βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό 24ωρη προστασία λόγω απειλών κατά της ζωής του, «αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί και στην Ολλανδία. Μην το υποτιμάτε». 

Πηγή: Politico 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT