Ερχεται ρωσική φίμωση και στο YouTube

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκλείσει το YouTube από τον Σεπτέμβριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκλείσει το YouTube από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το ρωσικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Gazeta.ru, επικαλούμενο μια πηγή κοντά στην προεδρική διοίκηση και μια πηγή σε μια εταιρεία που συλλέγει δεδομένα για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η είδηση ​​έρχεται καθώς η Rostelecom, ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών της χώρας, δήλωσε ότι υπάρχουν «τεχνικά προβλήματα με τον εξοπλισμό της Google» που μπορεί να «επηρεάσουν την ταχύτητα λήψης και την ποιότητα των βίντεο του YouTube».

«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργικότητα του YouTube θα επιδεινωθεί σε ορισμένες περιοχές», φέρεται να είπε πηγή της Gazeta.ru κοντά στο Κρεμλίνο, «και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο αποκλεισμός (του YouTube)». Η δεύτερη πηγή της Gazeta.ru επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχουν σχέδια για αποκλεισμό της ιστοσελίδας το φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε τα σχέδια περιορισμού της ιστοσελίδας, λέγοντας ότι, σύμφωνα με «επίσημες δηλώσεις από σχετικές εταιρείες», ο εν λόγω εξοπλισμός «δεν έχει ενημερωθεί για πάνω από δύο χρόνια».

Μια άγνωστη πηγή είπε στο ανεξάρτητο πρακτορείο Meduza ότι η εξήγηση της Rostelecom είναι απλώς μια «προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών» και πως η κυβέρνηση επιβραδύνει σκόπιμα τον ιστότοπο από τις 11 Ιουλίου.

Η πηγή του Meduza πρόσθεσε ότι η Roskomnadzor, η υπηρεσία λογοκρισίας της χώρας, διαθέτει εργαλεία για να «ρυθμίζει την κυκλοφορία» από μόνη της.

Με 93 εκατ. Ρώσους χρήστες, το YouTube έχει ονομαστεί το «τελευταίο προπύργιο ελεύθερης έκφρασης και ενημέρωσης» της χώρας, εν μέσω μιας σαρωτικής κυβερνητικής καταστολής στον χώρο των πληροφοριών. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει απαγορεύσει την πρόσβαση εντός Ρωσίας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας.

Καθώς το Κρεμλίνο ενέτεινε την πίεσή του εναντίον του ιστότοπου για αποκλεισμό «ανεπιθύμητου» περιεχομένου, όπως αντιπολεμικά βίντεο, οι παρατηρητές είπαν ότι η πλήρης απαγόρευση του ιστότοπου είναι μόνο «θέμα χρόνου». 

Το YouTube, που επίσης είναι απολύτως απαγορευμένο στην Κίνα, ήταν και το βασικό όχημα της εκστρατείας του νεκρού πλέον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, για αποκάλυψη της πραγματικής δράσης του Βλαντιμίρ Πούτιν (με στοιχεία και εικόνες σχετικά και με τον πλουτισμό του).

Πηγή: Τhe Times, Kyiv Independent.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT