Βρετανία: Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων λόγω της απειλής ενός «φονικού κουαρτέτου»

Βρετανία: Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων λόγω της απειλής ενός «φονικού κουαρτέτου»

Ο Στάρμερ περιέγραψε ως «αποδυναμωμένες» τις ένοπλες δυνάμεις και τόνισε ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις δαπάνες για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητά τους μακροπρόθεσμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ενισχύσεις τις «αποδυναμωμένες» ένοπλες δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που ο επικεφαλής μιας αμυντικής έκθεσης περιγράφει ως ένα «φονικό κουαρτέτο», το οποίο αποτελείται από την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση διόρισε σήμερα, Τρίτη, τον Τζόρτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αναλάβει τη σύνταξη μιας έκθεσης για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία θα υποβληθεί κατά το πρώτο μισό του 2025.

Ο Ρόμπερτσον, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αμυνας της Βρετανίας τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βρέθηκε στο «τιμόνι» του ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2003, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για μάχη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου κινδύνου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι από ένα φονικό κουαρτέτο εθνών που συνεργάζονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους, και εμείς σε αυτή τη χώρα, και η Συμμαχία του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε τόσο επιτυχώς την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη αυτή τετράδα, καθώς και άλλα προβλήματα», δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ.

Δέσμευση Στάρμερ για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, λίγες μόλις ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Ανακοινώνοντας τη σύνταξη της έκθεσης για τις ένοπλες δυνάμεις, ο Στάρμερ τις περιέγραψε ως «αποδυναμωμένες» και τόνισε ότι επιθυμεί να ενισχύσει με υπεύθυνο τρόπο τις δαπάνες για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητά τους μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτσον δήλωσε ότι: «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα κατέστησε απόλυτα σαφές ότι η πρόκληση της Κίνας είναι κάτι που πρέπει πράγματι να πάρουμε πολύ, πολύ σοβαρά».

Την εν λόγω έκθεση θα εξετάσει και η Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ και ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ο απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT