Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εναρξη πρώτης ολομέλειας – Εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εναρξη πρώτης ολομέλειας – Εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων

Κρίσιμη μέρα της πρώτης ολομέλειας θα είναι η Πέμπτη, κατά την οποία οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να συνεχίσει με μια δεύτερη θητεία

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την «Ωδή στη Χαρά», τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα επισήμως η 10η νομοθετική περίοδος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία οι 720 ευρωβουλευτές καλούνται να εκλέξουν πρόεδρο του σώματος και συνολικά 14 αντιπροέδρους.

Η σημερινή ολομέλεια επί της ουσίας σηματοδοτεί την έναρξη του νέου πενταετούς κύκλου μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ολοκληρωθεί περίπου στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), με την επανεκλογή της Ρομπέρτα Μέτσολα να θεωρείται αδιαμφισβήτητη, παρά το γεγονός ότι απέναντί της θα έχει την υποψήφια της Αριστεράς από την Ισπανία Ιρένε Μοντέρο. Η υποψηφιότητα της Μοντέρο είναι κατά βάση συμβολική και δεν θεωρείται σοβαρή «απειλή» για την επανεκλογή της Μαλτέζας πολιτικού, καθώς, παρότι η Ρομπέρτα Μέτσολα ανήκει στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), έχει ήδη εξασφαλίσει συναίνεση από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις του ημικυκλίου.

Η σημερινή έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου βρίσκει πάντως το Κοινοβούλιο με τρεις συνολικά ευρωομάδες της Ακροδεξιάς, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη «πρόκληση» για τις φιλοευρωπαϊκές, κεντρώες δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν πάντως να συγκεντρώνουν πλειοψηφία. Βασική τους ανησυχία είναι ότι η παρουσία των τριών ομάδων της Ακροδεξιάς θα προκαλέσει μεγαλύτερη πόλωση γύρω από την ατζέντα και τις εργασίες του Κοινοβουλίου, την επόμενη πενταετία.

Η τελευταία προσθήκη είναι η ευρωομάδα υπό την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αποκαλείται «Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών», με 24 ευρωβουλευτές που έχουν κοινά «σημεία» την αντίθεσή τους στην πράσινη ατζέντα, τη φιλορωσική τους στάση και ακραία αντιμεταναστευτικά μέτρα. Η σύσταση της ακροδεξιάς ομάδας έγινε μόλις λίγες μέρες μετά τη δημιουργία μιας νέας εθνικιστικής ευρωομάδας των «Πατριωτών για την Ευρώπη», που αποτελείται από το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν Fidesz, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν αλλά και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και τη συμμετοχή 84 ευρωβουλευτών, που την κατατάσσουν πλέον σε τρίτη πολιτική δύναμη του ημικυκλίου.

Η αλλαγή αυτή του πολιτικού σκηνικού εντός του Ευρωκοινοβουλίου «τεστάρει» ήδη τα όρια της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα επιχειρήσουν να «μπλοκάρουν» την παρουσία ευρωβουλευτών των εν λόγω ευρωομάδων σε υψηλές θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπως της αντιπροεδρίας ή προεδρίας σημαντικών επιτροπών.

Για παράδειγμα σήμερα, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι θα επιχειρήσουν να «μπλοκάρουν» την εκλογή υποψηφίου για μία από τις 14 θέσεις αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν θέλουμε τέτοιοι ευρωβουλευτές να εκπροσωπούν τον θεσμό, αυτός είναι ο βασικός λόγος», ανέφερε εκπρόσωπος του ΕΛΚ.

Στήριξη στην Ουκρανία

Η παρουσία των ακροδεξιών ευρωομάδων έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για εξασθένηση της σθεναρής στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουκρανία. Σε μια ξεκάθαρα συμβολική πράξη, οι ευρωβουλευτές θα αφιερώσουν το πρώτο ψήφισμα της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ουκρανία, προκειμένου να εκφράσουν για ακόμα μία φορά την αταλάντευτη στήριξη της Ε.Ε προς το Κίεβο, τόσο αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια όσο και με το ευρωπαϊκό μέλλον του.

Η κίνηση θεωρείται άλλωστε και «απάντηση» στις αμφιλεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές» του Ούγγρου πρωθυπουργού σε Μόσχα και Πεκίνο, στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η διάσκεψη των προέδρων προφασίστηκε «βαριά ατζέντα», ώστε να μην επιτρέψει την παρουσία του Ορμπαν στην πρώτη ολομέλεια για την παρουσίαση –ως είθισται– των προτεραιοτήτων της ουγγρικής προεδρίας.

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει και η ψηφοφορία για τον αριθμό συμμετοχής των ευρωβουλευτών στις επιτροπές και τις υποεπιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πρόεδροι των εν λόγω επιτροπών θα εκλεγούν ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκλογή προέδρου της Κομισιόν

Κρίσιμη μέρα της πρώτης ολομέλειας θα είναι η Πέμπτη, κατά οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν εάν η υποψήφια πρόεδρος για την Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μπορέσει να συνεχίσει με μια δεύτερη θητεία. Και μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να την επέλεξε ως υποψήφια πρόεδρο για την Κομισιόν, ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στους 720 ευρωβουλευτές.

Ηδη οι ευρωομάδες που αποτελούν την «πλειοψηφία Ούρσουλας», το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, έχουν εκφράσει τις επιθυμίες τους για το τι θέλουν να συμπεριλάβει η πρόεδρος στο νέο πενταετές πρόγραμμα της Κομισιόν ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξή τους στην ψηφοφορία της Πέμπτης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει την εκλογή της από 361 από τους συνολικά 720 ευρωβουλευτές. Αν και η πλειοψηφία των τριών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έχει περίπου 400 ευρωβουλευτές – ωστόσο, επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι ευρωβουλευτές τους θα ψηφίσουν υπέρ της, την Πέμπτη.

Για τον λόγο αυτό, στην πολιτική «εξίσωση» μπαίνουν οι Πράσινοι, που διαθέτουν 54 έδρες, και το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας με 23 ευρωβουλευτές. Ηδη σήμερα το πρωί η υποψήφια πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη της ευρωομάδας της Μελόνι, τους συντηρητικούς και μεταρρυθμιστές (ECR). Εκπρόσωπος της ευρωομάδας δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν θα στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ληφθεί έως την Πέμπτη.

Η υποψήφια πρόεδρος πάντως έχει μόνο μία ευκαιρία στην επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία και ήδη δηλώνει ότι μέλημά της είναι «να εργαστεί με εθνικές αντιπροσωπείες» και «ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο». Η ψηφοφορία πάντως είναι μυστική. Εως τότε η Μελόνι μπορεί να μιλά στο εσωτερικό της για «ολιγαρχικές» συμπεριφορές και λάθος «μεθοδολογία» ως προς την επιλογή των προσώπων της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT