Τζέι Ντι Βανς: Τι έχει πει για την Ευρώπη ο αντιπρόεδρος του Τραμπ

Τζέι Ντι Βανς: Τι έχει πει για την Ευρώπη ο αντιπρόεδρος του Τραμπ

Ο 39χρονος Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο έχει χαρακτηρίσει «αδύναμη» τη Γερμανία, «ισλαμιστική» τη Βρετανία και «αποτυχημένη» τη Μελόνι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 39χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς έχει πια μπει στην αμερικανική προεκλογική κούρσα, ως υποψήφιος αντιπρόεδρος δίπλα στον 78χρονο Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό το πρίσμα ωστόσο αυτής της νέας του ιδιότητας, αποκτούν πια πρόσθετο ενδιαφέρον όσα εκείνος είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν για τη Γηραιά Ηπειρο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον πόλεμο στην Ουκρανία κ.ά.   

Ο Βανς θεωρείται εκφραστής του αμερικανικού απομονωτισμού και, σε αυτό το πλαίσιο, έχει επικρίνει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

0 39χρονος από το Οχάιο έχει, όμως, τοποθετηθεί και επί σειράς άλλων ευρωπαϊκών θεμάτων τα τελευταία χρόνια.

Για την Ε.Ε. και τις Βρυξέλλες

«Η Ε.Ε. έχει παρακρατήσει δισεκατομμύρια δολάρια υποσχεθείσης βοήθειας από την Ουγγαρία, λόγω των απόψεών της για την Ουκρανία. Παρακράτησε επίσης δισεκατομμύρια δολάρια υποσχεθείσης βοήθειας από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Πολωνία, λόγω των απόψεών της. Αυτή, όμως, δεν είναι μια βασισμένη σε κανόνες τάξη πραγμάτων. Αυτή είναι η Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που επιβάλλει φιλελεύθερες ιμπεριαλιστικές απόψεις στην υπόλοιπη ήπειρο».

Για την Ουγγαρία του Ορμπαν

«Στην Ουγγαρία, υπό τον Βίκτορ Ορμπαν, προσφέρουν δάνεια σε νιόπαντρα ζευγάρια τα οποία παραγράφονται κάποια στιγμή αργότερα εάν αυτά τα ζευγάρια έχουν πράγματι μείνει μαζί και έχουν κάνει παιδιά. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και εδώ;»

«Τι κάνετε εκεί στο υπουργείο Παιδείας (σ.σ. των ΗΠΑ); Κάντε ό,τι έχει κάνει ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, που είναι βασικά να πείτε ότι “δεν θα επιτρέπεται πλέον να διδάσκεται κριτική φυλετική θεωρία και κριτική θεωρία του φύλου”».

Για την Πολωνία και τον Τουσκ

«Ο νέος ηγέτης της Πολωνίας (σ.σ. ο νυν πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ) συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους και οφείλει την ασφάλεια της χώρας του στη γενναιοδωρία της δικής μου χώρας. Μπορεί να σκεφτεί να δείξει κάποια εκτίμηση ή τουλάχιστον να μειώσει τις δικές του αυταρχικές παρορμήσεις».

«Η ιδέα ότι ο (σ.σ. Πούτιν) μπορεί να κινηθεί (σ.σ. στρατιωτικά) προς την Πολωνία ή το Βερολίνο είναι παράλογη».

Για τη Γερμανία

«Η συμπεριφορά της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο (σ.σ. τον πόλεμο στην Ουκρανία) είναι επαίσχυντη».

«Γιατί να επιδοτούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι την ανόητη ενεργειακή πολιτική και την αδύναμη αμυντική πολιτική της Γερμανίας;»

«Η Γερμανία ξοδεύει κάθε χρόνο πολύ περισσότερα χρήματα από τη Γαλλία για την άμυνα αλλά έχει λίγα να επιδείξει. Ο γαλλικός στρατός έχει έξι εξαιρετικά ικανές ταξιαρχίες συνδυασμένων όπλων (combined-arms brigades)… αλλά η Bundeswehr μόλις και μετά βίας μπορεί να συγκροτήσει μία που είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε μάχες».

«Η Γερμανία είναι η πιο σημαντική οικονομία στην Ευρώπη, αλλά βασίζεται σε εισαγόμενη ενέργεια και σε δανεική στρατιωτική ισχύ».

«Το AfD τα πάει καλά λόγω της αυξανόμενης αντίστασης στη μαζική μετανάστευση».

Για τη Βρετανία

«Μιλούσαμε με έναν φίλο πρόσφατα για έναν από τους μεγάλους κινδύνους στον κόσμο που είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων. Και μιλούσαμε για την πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα που θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Λέγαμε ότι ίσως να είναι το Ιράν ή το Πακιστάν αλλά μετά τελικά αποφασίσαμε ότι ίσως να είναι στην πραγματικότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μόλις πήραν την εξουσία οι Εργατικοί».

Για την Ιταλία

«Η νίκη της Μελόνι στην Ιταλία ήρθε σε μεγάλο βαθμό ως απόρροια της απόρριψης της μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών. Κι όμως, αποδείχθηκε καταστροφική ως προς τη μείωση της μετανάστευσης στην Ιταλία».

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT