Τζέι Ντι Βανς: Γιατί οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν από την επιλογή Τραμπ

Τζέι Ντι Βανς: Γιατί οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν από την επιλογή Τραμπ

τζέι-ντι-βανς-γιατί-οι-ευρωπαίοι-θορυβ-563129158

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η πολιτική ελίτ της Ευρώπης άκουσε τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς να εκφράζει την αντίθεσή του στη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και να προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση της ηπείρου.

Αν αυτά τα σχόλια στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ήταν μία πρώτη πράξη αφύπνισης, τώρα οι καμπάνες συναγερμού χτυπούν δυνατά σε όλη την ήπειρο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Η επιλογή του είναι ανησυχητική για την Ευρώπη», δήλωσε η Ρικάρντα Λανγκ, συν-επικεφαλής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων που συμμετέχει στην κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Η επιλογή αυτή υποδαύλισε τους φόβους στην Ευρώπη, ότι αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μειώσει ή θα περιορίσει την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο και θα ωθήσει την Ουκρανία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα έδινε στη Μόσχα ένα σημαντικό κομμάτι της Ουκρανίας και θα ενθάρρυνε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τις στρατιωτικές περιπέτειες.

Η άποψη αυτή ενισχύθηκε από μια επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επισκέφθηκε τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Ο Ορμπαν, σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα είναι «έτοιμος να ενεργήσει αμέσως ως μεσίτης ειρήνης» εάν κερδίσει τον Νοέμβριο.

Η Λανγκ δήλωσε στο Χ ότι ο Βανς είχε καταστήσει σαφές στο Μόναχο πόσο γρήγορα αυτός και ο Τραμπ θα «παραδώσουν την Ουκρανία στον Πούτιν».

Τζέι Ντι Βανς: Γιατί οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν από την επιλογή Τραμπ-1

Στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ

Στη διάσκεψη του Μονάχου, ο Βανς δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να παράσχουν αρκετά πυρομαχικά για να νικήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία. Εξέφρασε την άποψη ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται περισσότερο στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχουν πολλοί κακοί τύποι σε όλο τον κόσμο. Και με ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο κάποια από τα προβλήματα στην Ανατολική Ασία αυτή τη στιγμή παρά στην Ευρώπη», δήλωσε.

Μιλώντας σε ένα podcast με τον Στιβ Μπάνον, το 2022, ο Βανς είχε πει: «Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Στο Μόναχο, τάχθηκε υπέρ μιας «ειρήνης με διαπραγμάτευση» και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία έχει κίνητρο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη των περισσότερων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Δύση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει μαζικά την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια και λένε ότι δεν βλέπουν κανένα σημάδι ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Ο Βανς καταψήφισε επίσης ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την Ουκρανία που τελικά πέρασε τον Απρίλιο. Σε άρθρο του στους New York Times, με το οποίο αιτιολόγησε την ψήφο του, υποστήριξε ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψουν τον στόχο της Ουκρανίας να επιστρέψει στα σύνορά της με τη Ρωσία το 1991.

Ο Νιλς Σμιτ, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Σολτς, δήλωσε ότι είχε παρατηρήσει τον Βανς στο Μόναχο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γερουσιαστής βλέπει τον εαυτό του ως φερέφωνο του Τραμπ. «Τηρεί ακόμη πιο ριζοσπαστική στάση για την Ουκρανία από τον Τραμπ και θέλει να τερματίσει τη στρατιωτική υποστήριξη. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, είναι πιο απομονωτιστής από τον Τραμπ», δήλωσε στο Reuters.

Τζέι Ντι Βανς: Γιατί οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν από την επιλογή Τραμπ-2

Συνιστάται προσοχή

Το Reuters σημειώνει ότι κάποιοι προειδοποίησαν να μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για τον Βανς, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα φτωχό σπίτι στο νότιο Οχάιο.

«Ο Βανς είναι ευσεβής χριστιανός και οι συνθήκες της παιδικής του ηλικίας μου δίνουν μεγάλη ελπίδα ότι αυτός, όπως και ο πρόεδρος Μάικ Τζόνσον, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι η μόνη επιλογή», δήλωσε η Μελίντα Χάρινγκ, ανώτερη σύμβουλος του Razom for Ukraine, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ που υποστηρίζει την Ουκρανία. «Ενώ ο Βανς έχει ταχθεί σθεναρά κατά της Ουκρανίας, δεν έχει βρεθεί σε κορυφαία θέση και ως αντιπρόεδρος περιμένω να δω τις απόψεις του να εξελίσσονται».

Ορισμένοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι αμερικανικές εκλογές απέχουν πολύ χρονικά. «Πρέπει να σταματήσουμε να δημιουργούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο Τραμπ δεν έχει κερδίσει και ο Μπάιντεν δεν έχει χάσει», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης.

Στην Ουκρανία, οι πολιτικοί ήταν επιφυλακτικοί στο να επικρίνουν ανοιχτά τον Βανς, καθώς μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο ως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά ορισμένοι αναγνώρισαν ότι τρέφουν ανησυχίες.

Ο Ολεξίι Χοντσαρένκο, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, δήλωσε ότι συνάντησε τον Βανς στη διάσκεψη του Μονάχου και τον βρήκε «πολύ έξυπνο και ψύχραιμο άνθρωπο». «Υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με τις δηλώσεις του Βανς; Φυσικά. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος σύμμαχός μας», δήλωσε στο Reuters. «Πρέπει να παραμείνουμε σύμμαχοι και να δείξουμε στις ΗΠΑ ότι η Ουκρανία όχι μόνο χρειάζεται βοήθεια, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της».

Η Μαριάν Ζαμπλότσκιι, βουλευτής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του προέδρου Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η Ρωσία βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα. Είπε ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός πολιτικός που ακολουθεί μια ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» «δεν θα είναι ποτέ θετικός απέναντι στη Ρωσία».

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT