Ρομπ Κέισι στην «Κ»: Διδάγματα από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρέιγκαν

Ρομπ Κέισι στην «Κ»: Διδάγματα από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρέιγκαν

Η πιο σημαντική απειλή για την αμερικανική δημοκρατία δεν είναι άλλη από τον εγχώριο διχασμό και την αυξανόμενη πολιτική βία

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο του 1981 στην Ουάσιγκτον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να μπει στη λιμουζίνα του έπειτα από ομιλία στους εκπροσώπους των αμερικανικών συνδικάτων. Εξι πυροβολισμοί προκάλεσαν πανδαιμόνιο, τραυματίζοντας άμεσα τον γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου, έναν αστυνομικό και έναν φρουρό της μυστικής υπηρεσίας. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε στο θωρακισμένο όχημα και σφηνώθηκε στον πνεύμονα του Ρόναλντ Ρέιγκαν, μόλις δύο εκατοστά από την καρδιά του. Εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι και θέτουν στο επίκεντρο την πολιτική διάσταση των γεγονότων.

Επιδράσεις

Ρομπ Κέισι στην «Κ»: Διδάγματα από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρέιγκαν-1Πώς θα επιδράσουν οι τελευταίες εξελίξεις στην προεκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο; «Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε ότι ο τέως πρόεδρος Τραμπ θα επωφεληθεί από την αύξηση των ποσοστών δημοφιλίας του μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Μακροπρόθεσμα, όμως, το χτύπημα αυτό είναι πιθανόν να εξασθενήσει, καθώς το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων θα επιστρέφει σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκστρατεία και σε γεγονότα που θα εκτυλίσσονται στην πορεία της εκστρατείας. Το 1981 η δημοφιλία του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν σημείωσε άλμα 7 μονάδων μετά την τότε απόπειρα δολοφονίας. Ομως, η ώθηση από το γεγονός διήρκεσε περίπου μόνο δύο μήνες. Τόσο χρειάστηκε για να επιστρέψουν τα ποσοστά του στο status quo ante», τονίζει στην «Κ» ο αναλυτής Ρομπ Κέισι, εταίρος στη Signum Global Advisors, επιχειρώντας να ιχνηλατήσει τις εκλογικές διεργασίες με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ενα πάντως πέτυχε σίγουρα η απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο: «Να διασφαλίσει υψηλό κίνητρο για τη βάση του Τραμπ, ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές του Νοεμβρίου».

Στο μεταξύ, ερώτημα αποτελεί ο αντίκτυπος στα εσωτερικά των Δημοκρατικών. «Η απόπειρα δολοφονίας μετατόπισε την εστίαση από τα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και την οξυδέρκεια του προέδρου Μπάιντεν. Υπ’ αυτή την έννοια, μάλλον εξαλείφει την πίεση να εγκαταλείψει ο Μπάιντεν. Ομως, στην περίπτωση που θα ξαναδούμε τον Μπάιντεν να παραπαίει δημόσια, θα αυξηθούν και πάλι οι εκκλήσεις να κάνει στην άκρη. Πάντως, προς το παρόν ο Μπάιντεν δείχνει αφοσιωμένος στη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία», παρατηρεί ο Κέισι, ο οποίος αναφέρεται στη στρατηγική των Δημοκρατικών από εδώ και στο εξής: «Το επιτελείο του Μπάιντεν απέσυρε τις πληρωμένες διαφημίσεις το Σαββατοκύριακο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Ομως, τα επιθετικά μηνύματα της καμπάνιας δεν θα αργήσουν να επιστρέψουν, ξεκινώντας πιθανότατα με τον συνυποψήφιο του Τραμπ στην προεκλογική κούρσα».

Για τους μελετητές των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, η πιο σημαντική απειλή για την αμερικανική δημοκρατία δεν είναι άλλη από τον εγχώριο διχασμό και την αυξανόμενη πολιτική βία. «Η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ήταν το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα πριν από τους πυροβολισμούς του Σαββάτου. Αλλά υπήρξαν κι άλλα αξιοσημείωτα περιστατικά βίας τα τελευταία χρόνια», υπενθυμίζει ο αναλυτής της Signum Global Advisors, μιλώντας για μια μορφή αδιεξόδου που χαρακτηρίζει υπό τις παρούσες συνθήκες το αμερικανικό πολιτικό σύστημα: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο τέως πρόεδρος Τραμπ στον απόηχο των πυροβολισμών του Σαββάτου έχουν απευθύνει και οι δύο έκκληση για ενότητα και μετριασμό της ρητορικής μίσους. Αλλά η πρόκληση είναι ότι οι πολιτικές διαφωνίες προκύπτουν ιδιαίτερα έντονες. Και είναι τόσο σημαντικές για τόσο πολλούς Αμερικανούς, όπως και θα έπρεπε να είναι. Ως αποτέλεσμα, ο απλός μετριασμός της γλώσσας που χρησιμοποιείται στην εκστρατεία είναι απίθανο να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πόλωση η οποία επικρατεί σήμερα στην αμερικανική κοινωνία».

Καλά νέα

Τα καλά νέα, πάντα μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είναι ότι ο σκοπευτής έδρασε μόνος του. Επομένως, «δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος αυτή να είναι η πρώτη από μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων. Αυτό που είδαμε το Σάββατο είναι σε κάθε περίπτωση εντελώς απαράδεκτο για μια υγιή δημοκρατία. Ηταν και είναι απίστευτα σημαντικό οι ηγέτες να καταδικάσουν τη βία με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει χώρος για πράξεις πολιτικής βίας στην αμερικανική δημοκρατία», σχολιάζει ο Ρομπ Κέισι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT