«Ψήφος σταθερότητας ή θεσμική κρίση», το δίλημμα από την Φον ντερ Λάιεν

«Ψήφος σταθερότητας ή θεσμική κρίση», το δίλημμα από την Φον ντερ Λάιεν

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ώρα της κρίσης έφτασε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία την Πέμπτη το πρωί αναμένεται να πάρει τον λόγο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να πείσει τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της στην ηγεσία της Κομισιόν. Επί της ουσίας αναμένεται να θέσει το δίλημμα: ψήφος για συνέχιση της σταθερότητας ή ψήφος για πρόκληση θεσμικής κρίσης, αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της πολιτικής της οικογένειας, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η κομματική πειθαρχία στην επικείμενη ψηφοφορία θα είναι καθοριστική, όμως δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως συνηθίζεται στα εθνικά κοινοβούλια.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν περί ενδεχόμενης αποτυχίας της Φον ντερ Λάιεν στην κρίσιμη ψηφοφορία υποκινούνται κατά κύριο λόγο από τα μέσα ενημέρωσης, που επιδιώκουν τη δημιουργία ατμόσφαιρας «δράματος», ωστόσο εκφράζουν αισιοδοξία ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

Για την εξασφάλιση μιας νέας πενταετούς θητείας στο Μπερλεμόντ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιδόθηκε σε ασκήσεις διπλωματίας και πειθούς στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με όλες τις ευρωομάδες του φιλοευρωπαϊκού τόξου, του κεντρώου δηλαδή συνασπισμού που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο ΕΛΚ, στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελευθέρους, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν είναι σίγουρο πάντως ότι τους έπεισε όλους.

Η κομματική πειθαρχία στην επικείμενη ψηφοφορία θα είναι καθοριστική, όμως δεν είναι εξασφαλισμένη, όπως συνηθίζεται στα εθνικά κοινοβούλια. Θεωρητικά η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν θα μπορούσε να ελπίζει στη στήριξη των 401 ευρωβουλευτών του τρικομματικού συνασπισμού. Ωστόσο, η διαδικασία είναι μυστική και αυτό επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να εκφράσουν είτε τη στήριξή τους είτε αμφιβολίες είτε τελικά να την καταψηφίσουν. Aλλωστε, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι πια άγνωστη σε κανέναν, όπως το 2019, όταν κέρδισε έστω και οριακά με μόλις 9 ψήφους. Η οριακή αυτή πλειοψηφία δεν είναι σίγουρο ότι έχει εξασφαλιστεί, ενώ η ίδια παραμένει σιωπηλή.

Σιωπηλή παραμένει και η ευρωομάδα των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν συναντήθηκε χθες το πρωί στο Στρασβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της πρώτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H ευρωομάδα ECR σίγουρα θα «διασπαστεί» ανάμεσα σε Ιταλούς και Πολωνούς στην επικείμενη ψηφοφορία, αναμένουν κοινοβουλευτικές πηγές. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της Φον ντερ Λάιεν με τους ευρωβουλευτές του ECR, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές –σύμφωνα με ανακοίνωσή τους– ζήτησαν αλλαγές στην «πράσινη συμφωνία» με πρόνοια των ανησυχιών των αγροτών –αίτημα που έχει καταθέσει και το ΕΛΚ–, ενώ την επαίνεσαν για τις συμφωνίες με Τυνησία και Αίγυπτο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Πιθανή συνεννόηση με το ECR, όμως, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελευθέρους, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι έστω και με υπόνοια συνεργασίας θα καταψηφίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Hδη καλά πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας (PD), που ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, εκφράζουν αμφιβολίες ως προς τη Φον ντερ Λάιεν, ανησυχώντας ότι όχι μόνο θα αποσπάσει την ψήφο των ευρωβουλευτών των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, αλλά κυρίως ότι η ευρωομάδα του ΕΛΚ θα συνεργαστεί με εκείνη του ECR σε διάφορα νομοθετήματα, όπως για το μεταναστευτικό.

Ρόλο «κλειδί» θα παίξουν οι 53 ευρωβουλευτές των Πρασίνων. Παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ και η Φον ντερ Λάιεν δεν επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στον συνασπισμό με Σοσιαλιστές και Φιλελευθέρους, ωστόσο, την περασμένη Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε κίνηση «ματ» εναντίον της ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε. με πρωτοφανές «μποϊκοτάζ» του κολεγίου της σε κάθε ανεπίσημη υπουργική συνάντηση στη Βουδαπέστη, που σίγουρα ικανοποίησε αρκετούς εκ των Πρασίνων.

Πάντως, οι ευρωβουλευτές των κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού τόξου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα μεταξύ μιας μη πραγματικά επιθυμητής επιλογής και της πρόκλησης θεσμικής κρίσης. Με δεδομένη την ενίσχυση της παρουσίας της Ακροδεξιάς –που πλέον εκπροσωπείται από τρεις ευρωομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο–, στελέχη του ΕΛΚ θεωρούν ότι οι ευρωβουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού θα επιλέξουν να στείλουν «ηχηρό» μήνυμα, όπως άλλωστε έκαναν χθες με την εκλογή της υποψήφιάς τους στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, που επανεξελέγη με τη μεγαλύτερη από ποτέ πλειοψηφία 562 ψήφων σε σύνολο 623 εγκύρων ψηφοδελτίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT