Προσωρινά εστιατόρια για την προώθηση της γαλλικής κουζίνας

Προσωρινά εστιατόρια για την προώθηση της γαλλικής κουζίνας

Τα περισσότερα θα είναι στο Παρίσι και θα προσφέρουν γαστρονομικές και ψυχαγωγικές εμπειρίες στο πλαίσιο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πτέρυγα του Πύργου του Αϊφελ έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να χτιστεί ένα καινούργιο εστιατόριο ονόματι Gustave 24. Μια ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση καντίνα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Παλέ ντε Τόκιο, το μουσείο σύγχρονης τέχνης στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα. Υπαίθρια παραδοσιακά εστιατόρια θα ανεγερθούν επάνω σε δύο γέφυρες στο παρισινό ποτάμι.

Παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια εκδήλωση άλλου τύπου θα λάβει χώρα στην πόλη και θα επικεντρώνεται στη γαστρονομική εμπειρία. Περίπου 80 προσωρινά εστιατόρια στήνονται στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου θα διεξαχθούν αγώνες. Αυτά τα εστιατόρια θα εξυπηρετούν κατά μέσον όρο 30.000 πελάτες την ημέρα, προσφέροντας το καθένα διαφορετικό μενού.

Παρακολουθώντας ιππασία στις Βερσαλλίες, ένας επισκέπτης μπορεί να γευτεί ραβιόλι αστακού στους κήπους των ανακτόρων. Στον Πύργο του Αϊφελ, κάποιος μπορεί να δοκιμάσει τηγανητά μύδια και να ακούσει ζωντανή μουσική, παρακολουθώντας ταυτόχρονα μπιτς βόλεϊ. Οταν δεν διεξάγονται αγώνες, αυτά τα εστιατόρια θα προβάλλουν ομιλίες προηγούμενων ολυμπιονικών, μαζί με εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, που θα αναπαριστούν τη συμμετοχή σε αγώνες κολύμβησης ή τη διαδικασία στέψης των νικητών στο βάθρο.

Η διευθύντρια της εταιρείας γαστρονομικών εκδηλώσεων Le Fooding, Κριστίν Ντουμπλέ, εξηγεί: «Το φαγητό είναι ένα μήνυμα με σημασία για τους Γάλλους, καθώ θέλουν να αναδείξουν τη δυναμική της γαλλικής κουζίνας». Παρόμοιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026 στο Μιλάνο, αλλά και στους θερινούς Ολυμπιακούς του 2028 στο Λος Αντζελες, όπως ανέφερε ο Φέλιξ Ζάφρα, αντιπρόεδρος της On Location, μιας εταιρείας εκδηλώσεων με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. Αντίστοιχα προσωρινά εστιατόρια είχαν στηθεί στους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο, αλλά λόγω της πανδημίας το σχέδιο δεν προχώρησε.

Τα προσωρινά μαγαζιά, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στο Παρίσι, διαφέρουν ως προς την κουζίνα, τους στόχους και το κόστος. Περιλαμβάνουν μια αίθουσα εστίασης, με ζαχαρωτά, μπάο μπαν και κρύα σούπα, πλαισιώνοντάς τα με μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας σε πισίνα (85 ευρώ). Τα μεγαλόπνοα σχέδια της Γαλλίας θα δημιουργήσουν μεγάλες απαιτήσεις σε σχέση με την αλυσίδα τροφοδοσίας. Μόνο για να λειτουργήσουν τα παραδοσιακά εστιατόρια στις γέφυρες του Σηκουάνα, θα χρειαστούν υποδομές όπως αποχέτευση, έπιπλα και ηλεκτρικές συνδέσεις, τοποθετημένες στις παμπάλαιες γέφυρες. Τα προσφερόμενα φαγητά θα πρέπει να πληρούν αυστηρές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με το 80% του συνόλου να προέρχεται από τη Γαλλία, ενώ όλα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιλογές για χορτοφάγους.

Πολλά καινούργια εστιατόρια θα τοποθετηθούν σε αξιοθέατα του Παρισιού και η διαμόρφωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η πλατεία έξω από το Παλέ ντε Τόκιο είναι γεμάτη από σκέιτερ που κάνουν φιγούρες στα σκαλοπάτια. Ο στίβος είναι ακόμη υπό εγκατάσταση στο Σταντ ντε Φρανς. Σύντομα, αυτά τα μέρη θα υποδεχθούν εστιατόρια κρεάτων και διεθνείς εκθέσεις τροφίμων. Ο Ζάφρα ελπίζει πως τα εστιατόρια θα βοηθήσουν να αλλάξει η παγκόσμια αντίληψη για τη γαλλική κουζίνα, ανασκευάζοντας την εντύπωση πως παρέχει μόνο ακριβό φαγητό. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί δείπνο 15.000 ευρώ που θα προσφέρεται στην κρουαζιέρα στον Σηκουάνα με πιάτα των σεφ Αλέν Ντουκάς και Ζεάν-Φιλίπ Μπερέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT