Παρίσι: Στοίχημα, ο καθαρισμός του Σηκουάνα

Παρίσι: Στοίχημα, ο καθαρισμός του Σηκουάνα

«Κλειδί» ο καιρός στον αγώνα δρόμου των Αρχών ώστε το ποτάμι να είναι κατάλληλο για κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1988, ο δήμαρχος (ακόμη) Παρισίων, Ζακ Σιράκ, δήλωνε περήφανα πως θα κολυμπούσε στον Σηκουάνα για να δείξει πόσο καθαρός είναι. Δεν το έκανε.

Περισσότερα από 35 χρόνια μετά και με 1,4 δισ. ευρώ να έχουν δαπανηθεί για τον καθαρισμό του ποταμού, η νυν δήμαρχος της πόλης, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, ανέλαβε την ίδια πρόκληση με πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα. Θέλει να αποδείξει πως ο Σηκουάνας είναι έτοιμος για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που αρχίζουν στα τέλη του μήνα. Η Ινταλγκό είχε υποσχεθεί μια βουτιά, την οποία τελικά ματαίωσε. Τώρα υπόσχεται άλλη μία.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε πει ότι θα ανέβει και ο ίδιος στον βατήρα κάποια στιγμή. Πάντως, το Σάββατο, η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά κολύμπησε λίγα μέτρα με ολόσωμο μαγιό λέγοντας πως «τηρήσαμε την υπόσχεσή μας». Αυτό που μένει να φανεί, ωστόσο, είναι εάν αυτό το μέτριας συμμετοχής σόου θα πείσει τελικά τους αθλητές να καταδυθούν στον ποταμό. Νωρίτερα φέτος, η Βραζιλιάνα πρωταθλήτρια στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Ανα Μαρσέλα Κούνια δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Σηκουάνας δεν είναι για κολύμπι».

Μέχρι στιγμής, το σχέδιο είναι 55 αθλητές και 55 αθλήτριες να βουτήξουν από πλωτή εξέδρας στη βάση της διάσημης Ποντ Αλεξάντρ ΙΙΙ για να κολυμπήσουν 1,5 χιλιόμετρο.

Είναι γεγονός πως η προσπάθεια καθαρισμού του ποταμού ώστε να φιλοξενήσει τους κολυμβητικούς αγώνες και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της πρωτεύουσας είναι ένα σχέδιο-κληρονομιά για τους Παριζιάνους.

Το κλειδί όμως για την επιτυχία του πρότζεκτ είναι ένας παράγοντας που οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν: ο καιρός. Μια σειρά από βροχερές ημέρες (πράγμα πολύ συχνό για το Παρίσι) μπορεί να οδηγήσει το αποχετευτικό σύστημα της πόλης σε υπερχείλιση, οδηγώντας βρώμικα απόβλητα στον Σηκουάνα. Ο Ιούνιος που μας πέρασε κάθε άλλο παρά κατεύνασε αυτούς τους φόβους: το σημείο που προορίζεται για τα ολυμπιακά αθλήματα ήταν σχεδόν όλες τις ημέρες ακατάλληλο για κολύμπι. Τα επίπεδα συγκέντρωσης του βακτηρίου escherichia coli ήταν δέκα φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά. Οι παρισινές Αρχές είχαν περισσότερες ελπίδες για τον Ιούλιο.

Πολλοί Παριζιάνοι, που ανά τα χρόνια έχουν δει να ανασύρονται από το ποτάμι πλυντήρια, ποδήλατα και μηχανάκια, έχουν δημιουργήσει ήδη ανέκδοτα σχετικά με την πιθανότητα να κολυμπήσουν κάποτε εντός του. Ενα hashtag που καλούσε τους Παριζιάνους να εξασφαλίσουν πως θα υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα βακτήρια όταν θα κολυμπήσει ο Μακρόν και η Ινταλγκό έγινε πρώτο στην πλατφόρμα Χ.

Η γιγαντιαία προσπάθεια πάντως να αρθεί η απαγόρευση κολύμβησης στον Σηκουάνα, που επιβλήθηκε πριν από έναν αιώνα, έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή. Μέρος του στοιχήματος της πόλης, να φιλοξενήσει μια αξέχαστη ολυμπιακή διοργάνωση. Το όλο σχέδιο δείχνει με το δάχτυλο άλλες μητροπόλεις του πλανήτη, όπως το Λονδίνο και το Σίδνεϊ, που διαθέτουν τεράστια υδάτινα σώματα στα οποία δεν μπορούν να επιβληθούν.

«Για σχεδόν έναν αιώνα, ο Ση-κουάνας χρησιμοποιείται για πλοία και βάρκες», σημείωσε ο Πιερ Ραμπαντάν, πρώην παίκτης ράγκμπι και νυν αναπληρωτής δήμαρχος. «Κανείς δεν ενδιαφερόταν στα αλήθεια για το ποτάμι μας. Τώρα, με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων η καθαριότητά του επέστρεψε στο προσκήνιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT