Συνέδριο Ρεπουμπλικανών: Φίλοι και «εχθροί» στηρίζουν Τραμπ – Επίδειξη ενότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας

Συνέδριο Ρεπουμπλικανών: Φίλοι και «εχθροί» στηρίζουν Τραμπ – Επίδειξη ενότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας

Τα μηνύματα που εξέπεμψαν Χέιλι και Ντε Σάντις μέσω των ομιλιών τους - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, καθώς και οι μετρήσεις για Τραμπ και Μπάιντεν, μετά την απόπειρα δολοφονίας του τέως προέδρου

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και οι πρώην αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών «υποκλίθηκαν» στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ στο συνέδριο του κόμματος, σε μία προφανή επίδειξη ενότητας το βράδυ της Τρίτης, τρεις μόλις ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την τελική ευθεία προς τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Από το θεωρείο του ακριβώς πάνω από το βήμα, ο Τραμπ χαμογελούσε κατά διαστήματα, καθώς παρακολουθούσε τους πρώην εσωκομματικούς του εχθρούς, τη Νίκι Χέιλι, τον Ρον Ντε Σάντις και τον Βιβέκ Ραμασουάμι, τον έναν μετά τον άλλο, να εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του και διαλύοντας κάθε αμφιβολία ως προς το ότι «πλέον, το κόμμα είναι του Τραμπ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Χέιλι: Ο Τραμπ έχει την ισχυρή υποστήριξή μου

Συνέδριο Ρεπουμπλικανών: Φίλοι και «εχθροί» στηρίζουν Τραμπ – Επίδειξη ενότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας-1

«Θα ξεκινήσω καθιστώντας ένα πράγμα απολύτως σαφές: ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την ισχυρή υποστήριξή μου, τελεία και παύλα», δήλωσε η Χέιλι, η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ, που αποτέλεσε την ισχυρότερη πρόκληση για τον Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα.

Η ίδια αποκάλυψε ότι ο Τραμπ την προσκάλεσε να μιλήσει επιδεικνύοντας και ο ίδιος την πρόθεσή του για «ενότητα» στο κόμμα, καθώς οδεύει προς τις κάλπες.

«Για το καλό του έθνους μας πρέπει να πάμε με τον Ντόναλντ Τραμπ», υπογράμμισε η Χέιλι, απευθυνόμενη στο πλήθος.

Ηδη από τον Μάιο, είχε γνωστοποιήσει ότι θα ψήφιζε τον τέως πρόεδρο, ωστόσο η κεντρική της ομιλία την Τρίτη αποτέλεσε την πιο άμεση έκφραση της υποστήριξής της προς τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών μέχρι στιγμής.

Τη στιγμή που η Χέιλι δήλωσε την υποστήριξή της, ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε.

Κατά την άφιξή πάντως αποδοκιμάστηκε από μέρος, αν και περιορισμένο, του κοινού, ενώ αμηχανία επικράτησε στην αίθουσα όταν αναγνώρισε ότι η ίδια και ο Τραμπ είχαν τις διαφορές τους.

Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να εκτιμούν πως η εκστρατεία της εναντίον του εκλεκτού τους υποψηφίου υπήρξε εξαιρετικά επιθετική. Στα τέλη της κούρσας, αμφισβήτησε ακόμα και το ψυχικό σθένος του Τραμπ για μία νέα θητεία.

Η Χέιλι διαφοροποιήθηκε επίσης από τον Τραμπ υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Οταν αργότερα δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει τον Νοέμβριο, κάλεσε τον τέως πρόεδρο «να προσεγγίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων» που είχαν υποστηρίξει τη δική της υποψηφιότητα στην κούρσα για το χρίσμα.

Το βράδυ της Τρίτης, απευθυνόμενη σε τυχόν αναποφάσιστους υποστηρικτές της, τους κάλεσε να τον ψηφίσουν ακόμα και αν δεν συμφωνούν 100% μαζί του.

«Απόψε είναι η νύχτα της ενότητάς μας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ Ουίλιαμ Γκάνον, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόσωπος της Χέιλι.

Ντε Σάντις: Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε την Αμερική

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στις προκριματικές εκλογές, έτυχε πολύ πιο ενθουσιώδους υποδοχής.

Αναφέρθηκε σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα και προέτρεψε τον κόσμο να συσπειρωθεί πίσω από τον Τραμπ. «Δεν μπορούμε να τον απογοητεύσουμε και δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε την Αμερική», δήλωσε ο Ντε Σάντις.

Αναφέρθηκε επίσης στην ηλικία του Τζο Μπάιντεν, ζήτημα που ταλανίζει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα. «Χρειαζόμαστε έναν “αρχιστράτηγο” που θα μπορεί να ηγείται 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα», τόνισε.

Οι αντιπρόσωποι υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τις διχαστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στη φάση των προκριματικών και να εστιάσουν την προσοχή τους στο να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η επίδειξη ενότητας είχε σκοπό να υπογραμμίσει την αντίθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πέρασε εβδομάδες βυθισμένο σε εσωκομματικές εντάσεις σχετικά με το αν ο ηλικίας 81 ετών Μπάιντεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, μετά την αποτυχία του στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου απέναντι στον 78χρονο Τραμπ και τα νέα ερωτήματα που τέθηκαν ως προς τη δυνατότητά του να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της απαιτητικής προεκλογικής εκστρατείας και, περαιτέρω, τα καθήκοντα μιας δεύτερης θητείας στην προεδρία.

Πολιτική πόλωση

Συνέδριο Ρεπουμπλικανών: Φίλοι και «εχθροί» στηρίζουν Τραμπ – Επίδειξη ενότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας-2

Πολλές από τις ομιλίες στο Μιλγουόκι –με επίκεντρο το θέμα του νόμου και της τάξης– ήταν εμποτισμένες με την αντιμεταναστευτική ρητορική του Τραμπ, με τους ομιλητές να καταγγέλλουν τις πολιτικές του Μπάιντεν για τα νότια σύνορα, τονίζοντας πως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Η Κάρι Λέικ και ο Μπέρνι Μορένο, υποψήφιοι για τη Γερουσία στην Αριζόνα και το Οχάιο αντίστοιχα, καθώς και οι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ από το Τέξας και Τομ Κότον από το Αρκάνσας, χαρακτήρισαν τη ροή των μεταναστών «εισβολή».

Οι συνοριακές διελεύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν, ενώ οι συλλήψεις μειώθηκαν απότομα τον Ιούνιο, αφότου ο πρόεδρος εφάρμοσε ευρεία απαγόρευση ασύλου.

Η οικογένεια της Ρέιτσελ Μόριν από το Μέριλαντ, η οποία, σύμφωνα με τις Αρχές, βιάστηκε και σκοτώθηκε από Σαλβαδοριανό μετανάστη που είχε διασχίσει πολλές φορές παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, καταφέρθηκε επίσης κατά της πολιτικής των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ έκανε συχνές αναφορές στον θάνατο της Μόριν κατά την προεκλογική του εκστρατεία, συχνά δαιμονοποιώντας τους μετανάστες, παρομοιάζοντάς τους με βίαιους εγκληματίες, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, οι μετανάστες δεν διαπράττουν εγκλήματα σε υψηλότερο ποσοστό από τους Αμερικανούς, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να πατάξει την παράνομη μετανάστευση και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην Ιστορία των ΗΠΑ, ακόμα και με τη συνδρομή του ομοσπονδιακού στρατού, αν κριθεί απαραίτητο.

Ο Τραμπ εισήλθε στην αίθουσα του συνεδρίου γύρω στις 20.00 τοπική ώρα (01.00 ώρα Ελλάδας, την Τετάρτη) καταχειροκροτούμενος, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τη Δευτέρα στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας του από ένοπλο το Σάββατο, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια.

Οι αντιδράσεις του ήταν πιο πληθωρικές συγκριτικά με το προηγούμενο βράδυ, όταν φαινόταν συναισθηματικά φορτισμένος και πιο συγκρατημένος από ό,τι συνήθως, σύμφωνα με το Reuters, που αναφέρει επίσης ότι «ο επίδεσμος στο αυτί του αποτέλεσε υπενθύμιση του πόσο οριακά επέζησε από την απόπειρα».

Στον απόηχο των πυροβολισμών, ωστόσο, οι φόβοι των ψηφοφόρων για την πολωμένη πολιτική κατάσταση ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου φαίνεται να έχουν βαθύνει.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, αναφέρει πως το 80% των ψηφοφόρων –Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών– συμφωνούν ότι «η χώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο» μετά τους πυροβολισμούς.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον Βανς

Ο 39χρονος Βανς, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Hillbilly Elegy», θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία σήμερα, Τετάρτη. Η παρουσία του ως υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι πιθανό να κινητοποιήσει περισσότερο την εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Μένει να φανεί αν θα καταφέρει να κερδίσει τις κρίσιμες για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης ψήφους από τη δεξαμενή των μετριοπαθών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 29% των ψηφοφόρων των ΗΠΑ και το 52% των Ρεπουμπλικανών έχουν θετική γνώμη για τον Βανς. Αντίστοιχα, το 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και το 81% των Δημοκρατικών έχουν θετική άποψη για την υποψήφια του Μπάιντεν, αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Η έρευνα σε 992 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη (δηλαδή μετά την απόπειρα δολοφονίας), έδειξε επίσης ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 43% έναντι 41%, μία διαφορά εντός του περιθωρίου λάθους.

Στην πρώτη του προεκλογική ομιλία μετά την επίθεση κατά του αντιπάλου του, ο Μπάιντεν απέρριψε για ακόμα μία φορά τις εκκλήσεις Δημοκρατικών να αποχωρήσει, απευθυνόμενος σε αφροαμερικανούς ψηφοφόρους στο Λας Βέγκας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι χαίρεται που ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ταυτόχρονα όμως άσκησε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα τού τέως προέδρου. Ο Μπάιντεν κατήγγειλε την επίθεση και απηύθυνε έκκληση για ηπιότερη ρητορική.

Το τετραήμερο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα κορυφωθεί με την ομιλία του Τραμπ αύριο, Πέμπτη, όταν ο τέως πρόεδρος θα αποδεχθεί επισήμως το χρίσμα για να αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT