Τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών που αποφεύγουν το συνέδριο

Τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών που αποφεύγουν το συνέδριο

Ο μετασχηματισμός σε κόμμα Τραμπ είναι εμφανής αν δει κανείς τις απουσίες από το Μιλγουόκι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος αναζητά αποδείξεις για τον μετασχηματισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τότε που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αρκεί να δει ποιος δεν παρευρίσκεται στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτή την εβδομάδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που κάποτε ήταν το πρόσωπο του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου – ανάμεσά τους ένας πρώην πρόεδρος, δύο αντιπρόεδροι και ο πιο πρόσφατος προεδρικός υποψήφιος που δεν ονομάζεται Τραμπ – αποφεύγουν την εκδήλωση, αναγνωρίζοντας τον βαθμό στον οποίο το κόμμα έχει μεταλλαχθεί από τις μέρες που ήταν γνωστό ως το πάρτι του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Από πολλές απόψεις, η απουσία τους δεν αποτελεί έκπληξη και υπογραμμίζει μια μεταμόρφωση που είναι σαφής επί τουλάχιστον πέντε χρόνια, αν όχι περισσότερο. Ομως, λόγω της περιορισμένης φύσης του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών το 2020, που πραγματοποιήθηκε καθώς ο κόσμος όλος πάλευε με την πανδημία, αυτό το συνέδριο θα είναι το πρώτο που παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτό είναι πράγματι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Τραμπ.

«Αυτό είναι ένα πραγματικό ορόσημο και δείχνει τον βαθμό στον οποίο ο Τραμπ είχε μια πορεία νίκης στο κόμμα που κορυφώθηκε με την πλατφόρμα, η οποία είναι εξ ολοκλήρου η πλατφόρμα του Τραμπ», δήλωσε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ρεπουμπλικανών και υποστηρικτής του Τραμπ.

Απουσιολόγιο

Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον Μπους, ο πρώην πρόεδρος, δεν σκοπεύει να είναι εκεί. «Είναι πολύ καιρό εκτός αυτού του παιχνιδιού», είπε ο Φρέντι Φορντ, ο εκπρόσωπός του, για τον Μπους, ο οποίος είναι 78 ετών, στην ηλικία του Τραμπ, και ο οποίος έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2008. «Δεν έχει παρευρεθεί σε συνέδριο από τότε που ήταν υποψήφιος».

Ούτε ο Νταν Κουέιλ, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πατέρα Μπους, δίνει το παρών. Ο Ντικ Τσένι, ο αντιπρόεδρος υπό τον νεότερο Μπους, παρακάμπτει την εκδήλωση, όπως και η Λιζ Τσένι, η κόρη του, πρώην μέλος του Κογκρέσου — και ένας από τους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους επικριτές του Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος του ίδιου του Τραμπ, Μάικ Πενς, ο πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα που έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του Τραμπ πέρυσι, δεν αναμενόταν επίσης να είναι έτοιμος να παρευρεθεί μετά τη δημόσια διαμάχη τους.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για πρόεδρος το 2012, τώρα γερουσιαστής από τη Γιούτα και κορυφαίος επικριτής του Τραμπ, δεν σχεδιάζει να παραστεί.

Ο Πολ Ράιαν, ο αντιπρόεδρος του Ρόμνεϊ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, δεν θα είναι εκεί, αν και το συνέδριο είναι στην πολιτεία καταγωγής του. Ο Κέβιν Μακάρθι – ο οποίος, όπως και ο Ράιαν, καθαιρέθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής από τη δεξιά πλευρά των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου – είπε ότι θα παρευρεθεί, όπως και ο Γκίνγκριτς.

Ενας άλλος πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο Τζον Μπένερ, δεν απάντησε στα μηνύματα που ρωτούσαν εάν σχεδίαζε να παρευρεθεί.

Αυτό το κατεστημένο προσωπικό των Ρεπουμπλικανών υπήρξε στόχος του Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια. Φαίνεται δίκαιο να πούμε ότι τα μέλη του δεν θα χτυπούσαν τις πόρτες για να παρευρεθούν. «Θα ένιωθαν άβολα», είπε ο κ. Γκίνγκριτς. «Δεν θέλουν να έρθουν εδώ και να προσποιούνται ότι στηρίζουν κάποιον που μισούν».

Οι αντιπρόσωποι αποδοκίμασαν δυνατά τη Δευτέρα, όταν μια εικόνα του Μιτς ΜακΚόνελ, του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και συχνού επικριτή του Τραμπ, εμφανίστηκε σε μια γιγαντοοθόνη στην αίθουσα του συνεδρίου.

«Σας λέει πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος», είπε ο κ. Γκίνγκριτς, ο οποίος θα είναι ένας από τους ομιλητές στο συνέδριο. «Απλώς δεν έχει σημασία. Δεν έχουν πλέον εξουσία σε αυτό το κόμμα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT