Πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγορείται ότι ενεργούσε ως πράκτορας της Νότιας Κορέας

Πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγορείται ότι ενεργούσε ως πράκτορας της Νότιας Κορέας

Οι αξιωματικοί των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι παρείχαν στην Τέρι τσάντες Bottega Veneta και Louis Vuitton, παλτό Dolce & Gabbana, δείπνα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin και «κρυφή» χρηματοδότηση άνω των 37.000 δολ.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία κάποτε εργαζόταν για τη CIA και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, παραπέμφθηκε σε δίκη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι εργάστηκε ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα δώρα πολυτελείας.

Η Σου Μι Τέρι υποστήριζε τις πολιτικές θέσεις της Νότιας Κορέας, αποκάλυπτε μη δημόσιες πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε αξιωματούχους των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών και διευκόλυνε την πρόσβαση αξιωματούχων της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης στους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Σε αντάλλαγμα, οι αξιωματικοί των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να παρείχαν στην Τέρι τσάντες Bottega Veneta και Louis Vuitton, παλτό Dolce & Gabbana, δείπνα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin και «κρυφή» χρηματοδότηση άνω των 37.000 δολ. για πρόγραμμα σχετικό με τις κορεατικές υποθέσεις που αναλάμβανε.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που δείχνουν την Τέρι να περιμένει ή να κρατάει τσάντα δώρου, ενώ οι αξιωματικοί πληρώνουν στα καταστήματα Bottega Veneta και Louis Vuitton στην Ουάσιγκτον το 2019 και το 2021, αντίστοιχα.

Πράκτορας για μία δεκαετία

Η εργασία της Τέρι ως πράκτορα φέρεται να ξεκίνησε το 2013, δύο χρόνια μετά την αποχώρησή της από την αμερικανική κυβέρνηση, και διήρκεσε μία δεκαετία. Πράκτορες του FBI την είχαν προειδοποιήσει από το 2014 ότι οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προσπαθήσουν να της προσφέρουν κρυφές αμοιβές.

Η Τέρι δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ο δικηγόρος της, Λι Γουλόσκι, ανέφερε σε δήλωσή του: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και διαστρεβλώνουν το έργο μιας ακαδημαϊκού και ειδησεογραφικής αναλύτριας που είναι γνωστή για την ανεξαρτησία της και τα χρόνια υπηρεσίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Στην πραγματικότητα, ήταν σκληρή επικριτής της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια των περιόδων που αυτό το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ενεργούσε για λογαριασμό της. Μόλις αποσαφηνιστούν τα γεγονότα, θα καταστεί προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε σημαντικό λάθος», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έθεσε την Τέρι σε διοικητική άδεια άνευ αποδοχών και ανακοίνωσε πως η κατηγορουμένη προτίθεται να συνεργαστεί με οποιαδήποτε έρευνα, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Η Νότια Κορέα δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες. Η πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Σεούλ και το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησαν ότι δεν θα προβούν άμεσα σε σχόλια, όπως αναφέρει το Reuters.

Ελαβε 500 δολ. για τη συγγραφή άρθρου

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Τέρι δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα γνώμης κατόπιν αιτήματος αξιωματούχων της Σεούλ. Μεταξύ άλλων, τον Απρίλιο του 2023 έλαβε 500 δολ. για τη συγγραφή άρθρου για λογαριασμό νοτιοκορεατικής εφημερίδας που επαινούσε τα αποτελέσματα της συνάντησης των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Γιουν Σουκ Γιολ.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό βιογραφικό της, είναι συχνά καλεσμένη σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές και podcasts και έχει καταθέσει πολλές φορές ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου.

Γεννημένη στη Σεούλ και μεγαλωμένη στη Βιρτζίνια, η Τέρι ήταν ανώτερη αναλύτρια της CIA από το 2001 έως το 2008 και διευθύντρια Κορεατικών, Ιαπωνικών και Ωκεάνιων Υποθέσεων στο NSC από το 2008 έως το 2009 υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό της.

Το κατηγορητήριο

Η Τέρι κατηγορείται για παραλείψεις με βάση τον νόμο περί εγγραφής ξένων πρακτόρων και για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση του νόμου αυτού.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι αναγνώρισε σε συνέντευξη που έδωσε στο FBI τον Ιούνιο του 2023 ότι αποτέλεσε «πηγή» της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας, «δηλαδή ότι παρείχε πολύτιμες πληροφορίες».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT