«Αίνιγμα» τα κίνητρα του 20χρονου επίδοξου δολοφόνου του Τραμπ – Συνεχίζονται οι έρευνες

«Αίνιγμα» τα κίνητρα του 20χρονου επίδοξου δολοφόνου του Τραμπ – Συνεχίζονται οι έρευνες

Το FBI «έσπασε» το κινητό τηλέφωνο του Τόμας Μάθιου Κρουκς, έψαξε τον υπολογιστή, το σπίτι και το αυτοκίνητό του και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 100 άτομα

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αινιγματικό πορτρέτο του 20χρονου άνδρα που έφτασε κοντά στο να σκοτώσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκιαγραφούν οι αμερικανικές υπηρεσίες: Ηταν ευφυής αλλά μοναχικός, με ισχνό αποτύπωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χωρίς ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις.

Το FBI «έσπασε» το κινητό τηλέφωνο του Τόμας Μάθιου Κρουκς, έψαξε τον υπολογιστή, το σπίτι και το αυτοκίνητό του και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 100 άτομα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑP.

Ωστόσο, το μυστήριο του γιατί άνοιξε πυρ στη συγκέντρωση του Τραμπ το Σάββατο, τραυματίζοντας τον τέως πρόεδρο στο αυτί με σφαίρα, παραμένει άλυτο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει επίσης γνωστό αν ο δράστης άφησε γραπτό μήνυμα, σημείωμα ή οτιδήποτε που θα έριχνε φως στα αίτια για τα οποία στόχευσε τον Τραμπ.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών Ασφαλείας που έχει ενημερωθεί για την εν εξελίξει έρευνα δήλωσε στο Associated Press, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το τηλέφωνο του Κρουκς δεν είχε δώσει άμεσα ουσιαστικό στοιχείο που να σχετίζεται με το κίνητρό του ούτε με το αν έδρασε μόνος ή με άλλους.

Θολές είναι οι πληροφορίες και ως προς τις πολιτικές πεποιθήσεις του Κρουκς. Ηταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικανός στην Πενσιλβάνια, ωστόσο, σύμφωνα με εκθέσεις για τη χρηματοδότηση πολιτικών εκστρατειών, είχε προσφέρει 15 δολ. σε προοδευτική επιτροπή δράσης στις 20 Ιανουαρίου του 2021, την ημέρα που ο δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε στο αξίωμά του.

Ασκούνταν στη σκοποβολή

Ο Κρουκς είχε «ελαφρύ σώμα», γυαλιά με μεταλλικό σκελετό και μαλλιά με χωρίστρα στη μέση. Οι συμμαθητές του στο λύκειο τον περιέγραψαν ως έξυπνο αλλά απόμακρο, τον θυμούνται να φοράει συχνά ακουστικά και να προτιμά να κάθεται μόνος του στο γεύμα και να κοιτάζει το τηλέφωνό του.

Κάποιοι ανέφεραν πως συχνά τα παιδιά τον κορόιδευαν για τα ρούχα του, τις κυνηγετικές στολές που φορούσε, καθώς και για το ότι συνέχιζε να φοράει μάσκα και μετά το τέλος της πανδημίας COVID.

«Τον πείραζαν σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε ο συμμαθητής του, Τζέισον Κόλερ, προσθέτοντας πως «ήταν περιθωριοποιημένος».

Αφότου αποφοίτησε από το λύκειο το 2022, συνέχισε σπουδές στο Community College of Allegheny County. Απέκτησε πτυχίο με άριστα στην επιστήμη της Μηχανικής τον Μάιο. Εργάστηκε σε γηροκομείο ως βοηθός διαιτολόγου.

Σύμφωνα με μελέτη των Μυστικών Υπηρεσιών σχετικά με καταγεγραμμένες απόπειρες δολοφονιών από το 1949 μέχρι το 1997, δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι ένα άτομο θα μπορούσε να επιδιώξει να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου δημόσιου προσώπου. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των δραστών περιγράφονται ως «κοινωνικά απομονωμένα άτομα».

Οπως ο Κρουκς, λίγοι είχαν ιστορικό βίαιης, εγκληματικής συμπεριφοράς ή ποινικό μητρώο. Αντίθετα, οι περισσότεροι ασκούνταν στη σκοποβολή, χωρίς επίσημη εκπαίδευση σε όπλα ή στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Ως πρωτοετής, ο Κρουκς είχε δοκιμαστεί ως υποψήφιος για συμμετοχή στην ομάδα σκοποβολής, αλλά απορρίφθηκε. Ηταν μέλος της λέσχης Clairton Sportsmen’s Club, η οποία διαθέτει υπαίθριο σκοπευτήριο.

Οι τελευταίες του κινήσεις

Μία ημέρα πριν από την απόπειρα δολοφονίας, ο Τόμας Κρουκς είχε επισκεφθεί τη λέσχη και είχε ασκηθεί στο πεδίο βολής, σύμφωνα με ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε στην κατοχή του AP.

Την ημέρα της επίθεσης, αγόρασε 50 σφαίρες για το τουφέκι του από τοπικό κατάστημα, στη συνέχεια οδήγησε μόνος του μέχρι το Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ και τελικά άφησε το αυτοκίνητό του σε πάρκινγκ βενζινάδικου της περιοχής.

Φορούσε γκρι μπλουζάκι με το λογότυπο δημοφιλούς καναλιού για τα πυροβόλα όπλα του YouTube, σορτς παραλλαγής και μαύρη ζώνη.

Ο Κρουκς φέρεται να περπατούσε για τουλάχιστον μισή ώρα προτού ανέβει στην οροφή κτιρίου δίπλα στις εγκαταστάσεις του Butler Farm Show, όπου μιλούσε ο Τραμπ.

Ο Κρουκς άνοιξε πυρ, ενώ ελεύθερος σκοπευτής των αμερικανικών υπηρεσιών ανταπέδωσε τα πυρά μέσα σε περίπου 15 δευτερόλεπτα, σκοτώνοντάς τον με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Εν τω μεταξύ, άλλη σφαίρα είχε τραυματίσει τον Τραμπ στο δεξί του αυτί και, όπως δήλωσε ο τέως πρόεδρος, μία στροφή του κεφαλιού του την τελευταία στιγμή απέτρεψε πιθανό θανάσιμο τραυματισμό του.

Μία από τις σφαίρες που είχαν στόχο τον Τραμπ σκότωσε τον 50χρονο πυροσβέστη Κόρεϊ Κομπερατόρε, που βρισκόταν στις κερκίδες. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Καθώς τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς για στοχοποίηση του Τραμπ, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως «απειλή για τη δημοκρατία».

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, απάντησαν λέγοντας πως ο Κρουκς ήταν εγγραμμένο μέλος των Ρεπουμπλικανών.

Οι έρευνες για τα κίνητρα της απόπειρας συνεχίζονται, μεταξύ άλλων, και στο σπίτι του Κρουκς, που παραμένει «απροσπέλαστο» για οποιονδήποτε μη σχετικό με τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT