Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση – πλήγμα στη Φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια των εμβολίων Covid

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση – πλήγμα στη Φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια των εμβολίων Covid

Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ευρωβουλευτές των Πρασίνων είχαν ζητήσει πρόσβαση στα συμβόλαια για τα εμβόλια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σημερινή του απόφαση ακυρώνει την επιλογή της να αποκρύψει ορισμένα τμήματα των συμβολαίων για τα εμβόλια κατά του COVID. Απορρίπτει από την πλευρά της η Κομισιόν τον ισχυρισμό ότι δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για τα εν λόγω συμβόλαια.

Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ευρωβουλευτές των Πρασίνων είχαν ζητήσει πρόσβαση στα συμβόλαια για τα εμβόλια του COVID-19, τα οποία διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν, προκειμένου να μάθουν τους όρους που περιλαμβάνονταν σε αυτή τη συμφωνία. Η απόφασή τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελήφθη καθώς για μήνες απορρίπτονταν το αίτημά τους για διαφανή πρόσβαση στα συμβόλαια, με την Κομισιόν να τους γνωστοποιεί τμήματα των εν λόγω συμβολαίων.

Πάντως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη σήμερα ότι η Κομισιόν δεν παρείχε ικανοποιητική πρόσβαση σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες και εκτιμά ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. να δημοσιεύσει τμήματα των εν λόγω συμβολαίων ήταν επί της ουσίας παράτυπη (εμπεριέχει παρατυπίες όπως αναφέρει συγκεκριμένα).

Σύμφωνα εξάλλου με την απόφασή του, η Κομισιόν δεν απέδειξε ότι ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις συμφωνίες (ρήτρες) θα μπορούσε να υπονομεύσει τα εμπορικά συμφέροντα των εταιρειών με τις οποίες υπεγράφησαν τα συμβόλαια.

Αγνωστο παραμένει εάν και κατά πόσον η σημερινή απόφαση θα επηρεάσει την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση ωστόσο θα προκαλέσει δίλημμα στους Πρασίνους για το εάν και πόσοι εξ αυτών θα πουν «ναι» στην υποψηφιότητά της.

Από την πλευρά της, πάντως, η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι θεωρεί πως παρείχε επαρκή ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμβόλαια σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID, σύμφωνα με το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Στην ανακοίνωση, εξάλλου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται κάθε νομικού δικαιώματός της (διατηρεί τις νομικές επιλογές) και θα εξετάσει τις επιπτώσεις της σημερινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εχει πάντως στη διάθεσή της δύο μήνες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση στην εν λόγω δικαστική απόφαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT