Ελβετία: Θύελλα αντιδράσεων για τον θάλαμο αυτοκτονίας με αέριο

Ελβετία: Θύελλα αντιδράσεων για τον θάλαμο αυτοκτονίας με αέριο

Ο θάλαμος αυτοκτονίας "Sarco" προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις στην Ελβετία, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί «πολύ σύντομα» για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση The Last Resort που τον προωθεί

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας θάλαμος αυτοκτονίας προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις στην Ελβετία, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί «πολύ σύντομα» για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση The Last Resort που τον προωθεί. 

«Μόλις υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο άτομο, όλος ο κόσμος θα ενημερωθεί για αυτό, και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Φλόριαν Βίλετ, ο γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της οργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ζυρίχη.

Η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη νέα «εφεύρεσή» της θα μπορεί κάποιος να βάλει τέλος στη ζωή του χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Πρόκειται για μια κάψουλα, που αποκαλείται Sarco (από τη λέξη «σαρκοφάγος»), στην οποία απελευθερώνεται άζωτο με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Σύμφωνα με τη Last Resort, δεν αποκλείεται η σαρκοφάγος να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2024. Ομως «δεν σας λέμε το πού, δεν λέμε το πότε, δεν λέμε ποιος, επειδή μπορεί να διακινδυνεύσουμε τον θάνατο του ανθρώπου που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη Sarco», επέμεινε η δρ Φιόνα Στιούαρτ, κοινωνιολόγος ειδικευμένη σε θέματα δημόσιας υγείας και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Ο θάλαμος είναι εφεύρεση του Φίλιπ Νίτσκε, ενός Αυστραλού γιατρού γνωστού για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του όσον αφορά το τέλος της ζωής. Η καμπίνα κινείται πάνω σε ρόδες, ώστε να μεταφέρεται εύκολα.

Η πιθανή χρήση του θαλάμου εγείρει πλήθος νομικών και ηθικών ζητημάτων στην Ελβετία. Στο καντόνι του Βαλέ ελήφθη η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης της χρήσης του θαλάμου, μέχρι να δοθούν περισσότερες και «συγκεκριμένες πληροφορίες για τον μηχανισμό και τη λειτουργία του», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής αρχίατρος Σεντρίκ Ντεσιμόζ.

Στη συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη, η οργάνωση The Last Resort ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τις αρχές του Βαλέ.

Ο στόχος της σαρκοφάγου είναι να «αποϊατρικοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία», δήλωσε η δρ Στιούαρτ, υποστηρίζοντας ότι «ο θάνατος δεν είναι ιατρικό γεγονός». «Δεν χρειάζεστε έναν γιατρό με άσπρη μπλούζα στο πλευρό σας», είπε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT