Η Γερμανία θα μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Η Γερμανία θα μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία το επόμενο έτος, παρά τις ανησυχίες ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η γερμανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μειωθεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 από περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, σύμφωνα με σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 που είδε το Reuters.

Η Γερμανία ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με τα δάνεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που ενέκρινε η Ομάδα των Επτά και ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για εξοπλισμούς δεν θα χρησιμοποιηθούν πλήρως.

«Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι εξασφαλισμένη για το ορατό μέλλον χάρη στα ευρωπαϊκά μέσα και τα δάνεια της G7», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Η Ουάσιγκτον πίεσε να «φορτώσει» τα δάνεια μπροστά, ώστε να δοθεί στην Ουκρανία ένα μεγάλο εφάπαξ ποσό τώρα. Αξιωματούχοι λένε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν με την ιδέα αυτή εν μέρει επειδή μειώνει την πιθανότητα η Ουκρανία να μην έχει χρήματα, αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Συναγερμός χτύπησε σε όλη την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα μετά την επιλογή Τραμπ για υποψήφιο αντιπρόεδρο, καθώς ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση της ηπείρου.

Ο Τραμπ προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από δυτικούς αξιωματούχους επειδή άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προστάτευε τις χώρες που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες και θα ενθάρρυνε ακόμη και τη Ρωσία να τους επιτεθεί.

Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή έχει επανειλημμένα χάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% της οικονομικής της παραγωγής για την άμυνα.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT