Πιστοί στον Τραμπ, Χέιλι και Ντε Σάντις

Πιστοί στον Τραμπ, Χέιλι και Ντε Σάντις

Σύνεδροι φορούν ψεύτικους επιδέσμους στα αυτιά – Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Κέβιν Μακάρθι και Ματ Γκετζ

πιστοί-στον-τραμπ-χέιλι-και-ντε-σάντις-563131825

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ. Τη στήριξή της στον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου προσέφερε από το βήμα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών η πρώην αντίπαλός του, Νίκι Χέιλι. Πριν από το συνέδριο στο Ουισκόνσιν η πρώην πρέσβειρα στον ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ, χωρίς όμως να προσφέρει επισήμως τη στήριξή της στον τέως πρόεδρο. Την Τρίτη, η Χέιλι διέλυσε κάθε αμφιβολία, λέγοντας: «Πρέπει να αποσαφηνίσω ένα πράγμα: στηρίζω απόλυτα τον Ντόναλντ Τραμπ. Τελεία». Την ώρα που ανέβαινε στη σκηνή, η ινδικής καταγωγής πολιτικός έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες. «Αφού παρακολούθησα το ντιμπέιτ, ξέρω την αλήθεια, όπως και όλοι σας. Αν υποχρεωθούμε σε άλλα τέσσερα χρόνια Μπάιντεν ή έστω και σε ένα λεπτό Κάμαλα Χάρις, η χώρα μας θα υποστεί πλήγμα. Για το καλό του έθνους πρέπει να ψηφίσουμε Τραμπ. Δεν ήμουν πάντα σύμφωνη μαζί του, αλλά συμφωνούσαμε στην ανάγκη η Αμερική να παραμείνει ισχυρή, ασφαλής και συμφωνούμε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν μετατοπισθεί τόσο πολύ στα αριστερά, που απειλούν τις ελευθερίες μας. Είμαι εδώ απόψε γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα και ένα ενωμένο Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι απαραίτητο γι’ αυτό», είπε η Χέιλι.

Πυρά κατά Μπάιντεν – Χάρις

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, ο οποίος είχε προσφέρει τη στήριξή του στον Τραμπ αμέσως μετά την απόσυρσή του από την κούρσα για το χρίσμα, επέλεξε κατά την ομιλία του στο συνέδριο να επιτεθεί στον Μπάιντεν . «Η Αμερική δεν μπορεί να υποστεί άλλα τέσσερα χρόνια προεδρίας “Τρελό γουικέντ στου Μπέρνι”. Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να σκοτώσουν τον ιό της αφυπνισμένης σκέψης στη Φλόριντα», τόνισε ο κυβερνήτης. Ο Ντε Σάντις συνέχισε παρουσιάζοντας τους μακροπρόθεσμους ιδεολογικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος, που θα πρέπει να είναι ο δραστικός περιορισμός της μετανάστευσης και η εκρίζωση του «αυταρχικού κράτους». Η σκληροπυρηνική ομιλία του Ντε Σάντις τού εξασφάλισε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, σε αντίθεση με τη χλιαρή αντίδραση των συνέδρων στις εκκλήσεις της Χέιλι για κομματική ενότητα.

Στο μεταξύ, τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του ομίλου της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, φέρεται να εξετάζει ως υπουργό Οικονομίας του ο Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση εκλογής του τον Νοέμβριο. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Τραμπ είπε ότι «ο Ντάιμον είναι κάποιος τον οποίο θα μπορούσα να αξιοποιήσω» στον θώκο του υπουργού Οικονομίας. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον τραπεζίτη «υπερβολικά υπερτιμημένο διεθνιστή». Παρότι ο Ντάιμον δεν θεωρείται οπαδός του Τραμπ, έχει προβεί πρόσφατα σε θετικές δηλώσεις για τον τέως πρόεδρο. «Ας είμαστε ειλικρινείς, ο Τραμπ είχε κάποιο δίκιο σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και μάλλον είχε δίκιο για το μεταναστευτικό. Ηξερε αρκετά καλά οικονομικά. Η φορολογική του μεταρρύθμιση λειτούργησε. Δεν είχε άδικο σε πολλά κρίσιμα θέματα και γι’ αυτό τον ψηφίζουν», είχε αναφέρει ο Ντάιμον στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο.

Στην αρένα του συνεδρίου, όμως, τα ζητήματα υψηλής πολιτικής πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, όταν μεγάλος αριθμός συνέδρων εμφανίσθηκε να φορά επιδέσμους στα αυτιά, σε ένδειξη υποστήριξης του τραυματισμένου ινδάλματός τους. Παρατηρητές της αίθουσας εκτιμούσαν ότι η τάση αυτή θα ενισχυόταν τις ερχόμενες ημέρες. O 63χρονος σύνεδρος από την Αριζόνα, Τζο Νέλια, είπε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι κατασκεύασε τον ψεύτικο επίδεσμο με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς το Μιλγουόκι. «Ημουν στη συγκέντρωση του Σαββάτου. Είδα τον άνθρωπο να τραυματίζεται. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο άνθρωπος θα έδινε με χαρά τη ζωή του για τη χώρα. Αξίζει τον σεβασμό μας γι’ αυτό», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Νέλια, επιδεικνύοντας τον πολύχρωμο επίδεσμό του.

Υποψήφιος για ΥΠΟΙΚ ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του ομίλου της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, αν επανεκλεγεί ο τέως πρόεδρος.

Εντονη αντιπαράθεση είχαν, στο μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Βουλής Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια και ο ακραιφνής «τραμπικός» βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκετζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του πρώτου στο CNN από τον χώρο του συνεδρίου. Οι δύο άνδρες συντηρούν παλαιά αντιπαλότητα, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του Γκετζ να αποκαθηλώσει τον Μακάρθι το περασμένο φθινόπωρο, χάρη σε ψηφοφορία του οργάνου.

Ο Μακάρθι κατηγόρησε τον Γκετζ ότι ηγήθηκε της εκστρατείας καθαίρεσής του ως αντίποινα της έρευνας από την επιτροπή δεοντολογίας εναντίον του Γκετζ για αποπλάνηση ανήλικων κοριτσιών και παραβιάσεις της νομοθεσίας οπλοκατοχής.

«Μιλάς απόψε στο συνέδριο; Αν ανέβεις στη σκηνή, θα σε γιουχάρουν τόσο, που θα αναγκαστείς να φύγεις», είπε περιπαικτικά ο Γκετζ απευθυνόμενος στον Μακάρθι. «Σκάσε, Γκετζ, μην είσαι μ…» απάντησε ο Μακάρθι. Ο Γκετζ αρνήθηκε να απομακρυνθεί, ακόμη και όταν παραγωγός του CNN τον πλησίασε και τον παρακάλεσε να αφήσει τον Μακάρθι να ολοκληρώσει τη ζωντανή συνέντευξή του.

«Νομίζω ότι η μικρή μας αντιπαράθεση σας έδειξε ακριβώς ποιος είναι ο Ματ Γκετζ. Δεν πιστεύω ότι θα με γιουχάρουν. Κάθε άλλο. Ο Γκετζ έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί μου. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε πληρώσει ανήλικο κορίτσι για ερωτικές υπηρεσίες και το θέμα παραπέμφθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας.

Με πλησίασε τότε και προσπάθησε να με κάνει να διακόψω την έρευνα. Αυτό είναι εντελώς παράνομο. Δεν επρόκειτο να συναινέσω και ας έχανα τη θέση μου, όπως και έγινε μετά την εκστρατεία που οργάνωσε ο ίδιος», είπε ο Μακάρθι. Η επιτροπή δεοντολογίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει εάν ο Γκετζ παραβίασε τους κανόνες της Βουλής, ασκώντας πιέσεις στον Μακάρθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT