Ισραήλ: Κυβερνητική κόντρα για τους υπερορθόδοξους

Ισραήλ: Κυβερνητική κόντρα για τους υπερορθόδοξους

Διεύρυνση των εξαιρέσεων στράτευσης ζητούν οι σκληροπυρηνικοί υπουργοί και αύξηση στρατολογήσεων οι εκσυγχρονιστές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Τη Ράφα στη νότια Γάζα σφυροκοπούσε χθες με πυροβολικό και από αέρος βομβαρδισμούς ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 Παλαιστινίους, ενώ ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνταν προς τη Ράφα από τον Νότο.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ισραηλινά πυρά σκότωσαν 108 Παλαιστινίους και τραυμάτισαν 198, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της παλαιστινιακής περιοχής. Χθες τα ξημερώματα, άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιχείρηση στα βόρεια της Ράφας, προτού αποσυρθούν, τακτική την οποία χρησιμοποιεί συχνά ο ισραηλινός στρατός προκειμένου να δοκιμάσει το έδαφος ενόψει σημαντικής προέλασης.

Υστερα από εννέα μήνες πολέμου και παρά τις διαβεβαιώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να αντιστέκονται, χρησιμοποιώντας φορητές αντιαρματικές ρουκέτες, όλμους και αυτοσχέδιους πυραύλους. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν ότι η στρατιωτική επιχείρηση απέφερε σημαντικά οφέλη. «Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων», είπε ο Γκαλάντ.

Πόσοι υπηρετούν

Στο μεταξύ, άγνοια επικαλέστηκε χθες ο εκπρόσωπος του στρατού καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Κνέσετ σχετικά με τον αριθμό των υπερορθόδοξων Εβραίων που έχουν κληθεί να παρουσιασθούν την Κυριακή στα όπλα. Ο εκπρόσωπος της Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) ανέφερε στην κατάθεσή του ότι στόχος των υπηρεσιών στρατολογίας είναι να αποσταλούν 3.000 κλήσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ 1.800 υπερορθόδοξοι υπηρετούν ήδη την τριετή θητεία τους.

Σκληρή διελκυστίνδα φέρεται να διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ στελεχών του υπουργικού συμβουλίου, που πιέζουν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προβεί σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις προς τους «χαρεντίν», όπως ονομάζονται οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι. Η σκληροπυρηνική πτέρυγα της κυβέρνησης, με προεξάρχοντες τον υπουργό Οικονομίας Μπεζαλέλ Σμοτρίχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απαιτούν τη διεύρυνση των εξαιρέσεων στη στράτευση υπερορθοδόξων, σε μια προσπάθεια να ευνοήσουν την εκλογική τους βάση, αποτελούμενη κυρίως από εποίκους και υπερορθοδόξους.

Μεγάλης έντασης βομβαρδισμοί στη Ράφα – Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ισραήλ και Χαμάς με αφορμή τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας.

Η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ απαιτεί, αντιθέτως, τη στρατολόγηση μεγαλύτερου αριθμού χαρεντίν προκειμένου να ενισχυθούν οι εφεδρείες και να αντικατασταθούν μάχιμες μονάδες που έχουν παραμείνει μήνες στην πρώτη γραμμή.

Την ανάγκη ενίσχυσης του στρατεύματος επικαλούνταν χθες βουλευτές του Λικούντ στην Κνέσετ, μνημονεύοντας τις δηλώσεις του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Χασάν Νασράλα απείλησε ότι η οργάνωση θα πλήξει εκ νέου στόχους εντός του Ισραήλ, εφόσον το Τελ Αβίβ συνεχίσει να βομβαρδίζει αμάχους στον Λίβανο. Την Τρίτη, πέντε άμαχοι Σύροι, μεταξύ τους και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο, ενώ τρεις Λιβανέζοι πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα. «Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός αμάχων θα οδηγήσει την αντίσταση να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον κατοικημένων περιοχών, οι οποίες δεν είχαν πληγεί μέχρι στιγμής», είπε ο Νασράλα.

Τα «αγκάθια»

Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο βρίσκονταν χθες οι μέσω αντιπροσώπου διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με τα κυριότερα προσκόμματα να είναι η φύση της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας, η τήρηση της τάξης εκεί και η συμμετοχή –ή μη– σε κυβέρνηση της Γάζας της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

Προβληματικό αποδείχθηκε επίσης το ζήτημα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ στη Γάζα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιθυμεί την απόσυρση της Τσαχάλ από «κατοικημένες ζώνες». Το Τελ Αβίβ αρνείται να υπακούσει, επιμένοντας να διατηρήσει διάδρομο ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, εντός των ορίων του οικισμού της Ράφας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT