Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφοφορία για Φον ντερ Λάιεν στη σκιά των εμβολίων COVID

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφοφορία για Φον ντερ Λάιεν στη σκιά των εμβολίων COVID

Μία μόλις ημέρα πριν από τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την επιλογή της να αποκρύψει ορισμένα τμήματα των συμβολαίων για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αγνωστο παραμένει εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της σημερινής, κρίσιμης ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει την επιλογή της να αποκρύψει ορισμένα τμήματα των συμβολαίων για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Αρκετά στελέχη του ΕΛΚ, της πολιτικής «οικογένειας» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θεωρούν ότι δεν προκαλεί καμία επί της ουσίας «ζημιά», καθώς, όπως αναφέρουν στην «Κ», όσοι ήταν να επηρεαστούν από αυτή την απόφαση ήταν ούτως ή άλλως αρνητικά διακείμενοι έναντί της. Οι μόνοι ενδεχομένως που θα βρεθούν απέναντι σε δίλημμα είναι οι Πράσινοι, καθώς η απόφαση προέκυψε έπειτα από προσφυγή ευρωβουλευτών τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Κομισιόν, με πρόεδρο τότε τη σημερινή υποψήφια Φον ντερ Λάιεν, δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για τα συμβόλαια.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ευρωβουλευτές των Πρασίνων είχαν ζητήσει πρόσβαση στα συμβόλαια για τα εμβόλια της COVID-19 που διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν, προκειμένου να μάθουν τους όρους των συμφωνιών.

Η απόφασή τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελήφθη καθώς για μήνες απορριπτόταν το αίτημά τους για διαφανή πρόσβαση στα συμβόλαια, με την Κομισιόν να τους γνωστοποιεί αποσπασματικά σημεία τους. Για άλλες ευρωομάδες –που θα αποφασίσουν την τελική στάση τους αμέσως μετά τη σημερινή ομιλία της υποψήφιας προέδρου της Κομισιόν στην ολομέλεια– κρίσιμο θα είναι κυρίως το πώς θα απαντήσει στα αιτήματά τους, που διατυπώθηκαν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, όπως αναφέρει στην «Κ» πηγή από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Κομισιόν δεν παρείχε ικανοποιητική πρόσβαση όσον αφορά τις συμφωνίες, επισήμανε ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. να δημοσιεύσει τμήματα των εν λόγω συμβολαίων ήταν ουσιαστικά παράτυπη, ενώ εκτίμησε ότι τυχόν μεγαλύτερη πρόσβαση στις ρήτρες τους δεν θα υπονόμευε τελικά τα εμπορικά συμφέροντα των συμβαλλόμενων εταιρειών.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι παρείχε επαρκή ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα εν λόγω συμβόλαια, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, ενώ σημείωσε ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της και πως θα εξετάσει τις επιπτώσεις της απόφασης. Εχει στη διάθεσή της δύο μήνες ώστε να ασκήσει έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT