H ώρα της κρίσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H ώρα της κρίσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) η ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της στην προεδρία της Κομισιόν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της κρίσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε, με την ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της στην προεδρία της Κομισιόν να πραγματοποιείται σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδας). Η υποψήφια για την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. χρειάζεται 361 ψήφους προκειμένου να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, συγκεντρώνει από 375 έως 425 ψήφους, με τους πιο συγκρατημένους από την πολιτική της οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), να θεωρούν ότι θα βγει τελικά με περίπου 400 ψήφους, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ».

Η λεγόμενη «πλειοψηφία Φον ντερ Λάιεν», του συνασπισμού δηλαδή μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και των Φιλελευθέρων (Renew), συγκεντρώνουν 401 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, κάποια πολιτικά κόμματα εντός των ευρωομάδων έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα τη στηρίξουν. Καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική, η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν είχε ξεχωριστές συναντήσεις και με την ομάδα των Πρασίνων –που αριθμούν 53 ευρωβουλευτές– αλλά και των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕCR), την ευρωομάδα με επικεφαλής το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Ολα θα εξαρτηθούν, πάντως, από την ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας, που θα ξεκινήσει περίπου στις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), αλλά και από τις απαντήσεις που θα δώσει ξεχωριστά στις ευρωομάδες σχετικά με τα αιτήματά τους, που διατυπώθηκαν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους.

Το «πολιτικό πλαίσιο» των προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ήδη σήμερα το πρωί σε όλους τους ευρωβουλευτές τoν «οδικό χάρτη» της πολιτικής κατεύθυνσης Κομισιόν για την επόμενη πενταετία με έμφαση: στην επιχειρηματικότητα, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, στο «χτίσιμο» μιας «καθαρής βιομηχανικής» συμφωνίας με στόχο την απανθρακοποίηση, αλλά και στη μείωση των τιμών ενέργειας, την έρευνα και την καινοτομία στην καρδιά της οικονομίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην ψηφιακή μετάβαση, την αύξηση των επενδύσεων για μια βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Επί της ουσίας επιχείρησε να εξισορροπήσει ανάμεσα στα αιτήματα των διαφόρων πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελεύθερων αλλά και των Πρασίνων, όπως εξηγούν κοινοβουλευτικές πηγές.

Στη σημερινή ομιλία θα υπάρχει πάντως μια πρόταση που θα αφορά κάθε ευρωομάδα στην οποία η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τη στήριξη των ευρωβουλευτών της. Αυτό φανερώνει άλλωστε και το κείμενο της πολιτικής κατεύθυνσης της νέας Κομισιόν.

Τα «πολιτικά παζάρια»

Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν πάντως αρκετά πολιτικά «παζάρια» εντός του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωομάδες. Για παράδειγμα, οι Πράσινοι εξέλεξαν έναν αντιπρόεδρο και έλαβαν την προεδρία δύο επιτροπών, παρά το γεγονός ότι είναι έκτη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Στελέχη του ΕΛΚ εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι Γερμανοί ευρωβουλευτές των Πρασίνων, που είναι συνολικά 15, θα ψηφίσουν υπέρ της. Η ανησυχία στην εν λόγω πολιτική ομάδα άλλωστε είναι ότι, εάν η Φον ντερ Λάιεν δεν εκλεγεί σήμερα, δεν πρόκειται να έχουν άλλη πρόεδρο της Κομισιόν διατεθειμένη να προωθήσει την «πράσινη ατζέντα», όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά την ευρωομάδα ECR, αρκετοί εκτιμούν ότι θα διασπαστεί και ότι σίγουρα οι Ιταλοί ευρωβουλευτές και οι Τσέχοι θα ψηφίσουν υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ θα την καταψηφίσουν οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι.

Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, που ήδη εξέλεξε πέντε από τους 14 συνολικά αντιπροέδρους του Kοινοβουλίου έχει –ανάμεσα σε άλλα– ζητήσει έναν επίτροπο που θα ασχοληθεί με το κρίσιμο –σε ολόκληρη την Ευρώπη– θέμα της στέγασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT