Ισραήλ: Συντριπτικό «όχι» στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους από την Κνεσέτ

Ισραήλ: Συντριπτικό «όχι» στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους από την Κνεσέτ

Η ψηφοφορία στην ισραηλινή Βουλή πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισραηλινή Βουλή, Κνεσέτ, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που απορρίπτει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους νωρίς σήμερα, Πέμπτη.

Το ψήφισμα συνυπογράφηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έλαβε υποστήριξη ακόμη και από το κεντρώο κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντς.

Βουλευτές από το κεντροαριστερό κόμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ αποχώρησαν από την ολομέλεια για να αποφύγουν να το υποστηρίξουν, αν και ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Από το κόμμα των Εργατικών υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν δύο βουλευτές.

Συνολική απόρριψη παλαιστινιακού κράτους

Η πρωτοβουλία ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ όπου αναμένεται να μιλήσει στο Κογκρέσο και να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει αμηχανία στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν δυσκολεύονται να αιτιολογήσουν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, τον εναγκαλισμό τους με μία ισραηλινή κυβέρνηση που απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Τον Φεβρουάριο, η Κνεσέτ ενέκρινε ψήφισμα, με τη στήριξη του Νετανιάχου, που απέρριπτε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, η πρόταση εκείνη αφορούσε συγκεκριμένα τη μονομερή ίδρυση κράτους εν μέσω αναφορών ότι διάφορες χώρες εξέταζαν το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους ακόμα και χωρίς ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Ισραήλ: Συντριπτικό «όχι» στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους από την Κνεσέτ-1

Το νέο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (68 ψήφους υπέρ και 9 κατά), απορρίπτει συνολικά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ακόμη και ως μέρος διευθέτησης, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, με το Ισραήλ.

«Η Κνεσέτ του Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δυτικά της Ιορδανίας. Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στην καρδιά της Γης του Ισραήλ θα αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του, θα διαιωνίσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή», αναφέρεται στο ψήφισμα.

«Θα είναι μόνο ζήτημα σύντομου χρόνου μέχρις ότου η Χαμάς να αναλάβει τον έλεγχο στο παλαιστινιακό κράτος και να το μετατρέψει σε βάση ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, που θα συνεργάζεται με τον άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν για την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ», συνεχίζει το ψήφισμα.

«Η προώθηση της ιδέας παλαιστινιακού κράτους αυτή τη στιγμή θα είναι ανταμοιβή για την τρομοκρατία και μόνο θα ενθαρρύνει τη Χαμάς και τους υποστηρικτές της να το δουν ως νίκη, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023, και ως προοίμιο για κατάληψη της Μέσης Ανατολής από το τζιχαντιστικό Ισλάμ».

Η ψηφοφορία διεξήχθη, ενώ ομιλία του Νετανιάχου στις 24 Ιουλίου είχε ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς Δημοκρατικούς, που διχάζονται μεταξύ της μακροχρόνιας υποστήριξής τους προς το Ισραήλ και της απογοήτευσης για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διεξήγαγε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Γάζα.

Υπό πίεση ο ασθενής με COVID Μπάιντεν

Περαιτέρω περιπλέκει τα πράγματα για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς η ολοένα και πιο ρευστή πολιτική κατάσταση, με τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία να αυξάνονται, καθώς υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ο Μπάιντεν θα πάει στο Ντέλαγουερ για να απομονωθεί, λόγω του ότι βγήκε θετικός σε εξέταση για COVID.

Παραμένει ασαφές πώς η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση με τον Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο γιατρός του Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει Paxlovid, αλλά δεν προσδιόρισε χρονοδιάγραμμα για την αναμενόμενη ανάρρωσή του.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT