FIFA: Ερευνα μετά την καταγγελία της Γαλλίας κατά της Αργεντινής για «ρατσισμό»

FIFA: Ερευνα μετά την καταγγελία της Γαλλίας κατά της Αργεντινής για «ρατσισμό»

Το γραφείο του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέ,ι ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας, Χούλιο Γκάρο, απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή πρότεινε στον αρχηγό της Αργεντινής, Μέσι, να ζητήσει συγγνώμη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η FIFA εξετάζει βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ακούγονται μέλη της εθνικής ομάδας της Αργεντινής να λένε συνθήματα και τραγούδια προσβλητικά σε βάρος παικτών της Γαλλίας, με τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FFF) να τα καταγγέλλει ως «ρατσιστικά».

Η FFF ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επρόκειτο να καταθέσει καταγγελία στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία για το βίντεο όπου οι παίκτες της Αργεντινής φέρονται να χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος του επιθετικού της Γαλλίας, Κίλιαν Εμπαπέ, εστιάζοντας στην αφρικανική του καταγωγή.

Το βίντεο αναρτήθηκε από τον επιθετικό της Αργεντινής Εντσο Φερνάντες στο Instagram εν μέσω των πανηγυρισμών της ομάδας, μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Κολομβίας σε αγώνα για την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα.

«Η FIFA είναι ενήμερη για βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το περιστατικό εξετάζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της FIFA.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η FIFA καταδικάζει έντονα κάθε μορφή διάκρισης από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένων των παικτών, των οπαδών και των αξιωματούχων».

Συγγνώμη του Φερνάντες – Πλήρης κάλυψη από Μιλέι

Ο Φερνάντες ζήτησε αργότερα συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως «παρασύρθηκε από την ευφορία των πανηγυρισμών μας».

«Το τραγούδι περιείχε εξαιρετικά προσβλητικές λέξεις και δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό», ανέφερε.

Ο συμπαίκτης του Φερνάντες στην ομάδα της Τσέλσι, Γουέσλεϊ Φοφανά, αναφερόμενος στο βίντεο νωρίτερα, έκανε λόγο για «ακραίο ρατσισμό».

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Βικτόρια Βιγιαρουέλ υπερασπίστηκε ωστόσο τον Φερνάντες και την ομάδα, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί εκφοβισμό από «αποικιοκρατική» χώρα.

«Καμία αποικιοκρατική χώρα δεν πρόκειται να μας εκφοβίσει για ένα τραγούδι στο γήπεδο ή επειδή λέμε τις αλήθειες που δεν θέλουν να παραδεχτούν», ανέφερε η Βιγιαρουέλ στον λογαριασμό της στο X.

«Η Αργεντινή είναι κυρίαρχη και ελεύθερη χώρα. Ποτέ δεν είχαμε αποικίες ή πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ποτέ δεν έχουμε επιβάλει τον τρόπο ζωής μας σε κανέναν. Αλλά ούτε θα ανεχτούμε να μας το κάνουν αυτό… Εντσο σε υποστηρίζω, (Λιονέλ) Μέσι, ευχαριστώ για όλα! Οι Αργεντινοί να κρατάτε πάντα ψηλά το κεφάλι σας», πρόσθεσε.

Αργότερα την Τετάρτη, το γραφείο του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας, Χούλιο Γκάρο, απομακρύνθηκε από τη θέση του επειδή πρότεινε στον αρχηγό της Αργεντινής, Μέσι, να ζητήσει συγγνώμη.

«Το γραφείο του προέδρου ενημερώνει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει τι θα σχολιάσει, τι θα σκεφτεί ή τι θα κάνει η Εθνική Αργεντινής, παγκόσμια πρωταθλήτρια και δύο φορές πρωταθλήτρια Αμερικής ή οποιοσδήποτε πολίτης», ανέφερε το προεδρικό γραφείο σε ανάρτησή του στο Χ.

«Για τον λόγο αυτόν, ο Χούλιο Γκάρο παύει να είναι υφυπουργός Αθλητισμού του έθνους», προστίθεται στην ανάρτηση.

Παρέμβαση της Τσέλσι

Ο σύλλογος του Φερνάντες, η Τσέλσι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κάθε συμπεριφορά διακρίσεων είναι εντελώς απαράδεκτη.

«Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε έναν ποικιλόμορφο σύλλογο, χωρίς αποκλεισμούς, όπου άνθρωποι από όλες τις κουλτούρες, τις κοινότητες και τις ταυτότητες μπορούν να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι», πρόσθεσε ο σύλλογος της αγγλικής Premier League.

Ο Εμπαπέ και άλλοι παίκτες αφρικανικής καταγωγής της εθνικής Γαλλίας είχαν δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ήττα τους από την Αργεντινή και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, με αποτέλεσμα Γάλλος υπουργός να καλέσει τη FIFA να διεξαγάγει έρευνα για την υπόθεση.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT