Σπάνιες εικόνες από ακριβοθώρητη φυλή του Αμαζονίου – Υλοτόμοι τους εκτοπίζουν από τη γη τους

Σπάνιες εικόνες από ακριβοθώρητη φυλή του Αμαζονίου – Υλοτόμοι τους εκτοπίζουν από τη γη τους

Η φυλή Mashco Piro, θεωρούμενη ως η μεγαλύτερη κοινότητα αυτοχθόνων που ζουν χωρίς επικοινωνία με τον κόσμο, απειλείται από τις εταιρείες υλοτόμησης που δραστηριοποιούνται πλέον στις περιοχές της.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά σπάνιες εικόνες από τους Mashco Piro, μια φυλή αυτοχθόνων που ζει μακριά από τον λεγόμενο πολιτισμό, στα βάθη του Περουβιανού Αμαζονίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα από οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Η Mashco Piro πιστεύεται πως είναι η μεγαλύτερη κοινότητα αυτοχθόνων που ζει αποκομμένη, χωρίς καμία επικοινωνία με τον κόσμο. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη της φυλής εθεάθησαν στις όχθες του ποταμού Λας Πιέδρας, λίγα χιλιόμετρα από την περιοχή όπου αρκετές εταιρείες υλοτομίας έχουν εξασφαλίσει από την κυβέρνηση άδειες εκμετάλλευσης της γης.

Σπάνιες εικόνες από ακριβοθώρητη φυλή του Αμαζονίου – Υλοτόμοι τους εκτοπίζουν από τη γη τους-1
Φωτ.: Survival International/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τη Survival International, η οποία δημοσίευσε τις εικόνες, πάνω από 50 μέλη των Mashco Piro εμφανίστηκαν κοντά στο απομακρυσμένο χωριό της ζούγκλας Monte Salvado στο νοτιοανατολικό Περού και 17 κοντά στο γειτονικό χωριό Puerto Nuevo. 

«Αυτή είναι μια αδιάψευστη απόδειξη ότι πολλοί Mashco Piro ζουν σε αυτή την περιοχή, την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο απέτυχε να προστατεύσει, αλλά στην πραγματικότητα πούλησε σε εταιρείες υλοτομίας», δήλωσε ο Αλφρέντο Βάργκας Πίο, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ιθαγενών Fenamad, σε δελτίο Τύπου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία πως υπάρχει ο φόβος οι υλοτόμοι να φέρουν νέες ασθένειες στην περιοχή, αποδεκατίζοντας τους Mashco Piro, αλλά και να προκληθούν βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών. 

«Αυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός απομονωμένων Mashco Piro ζει μόλις λίγα μίλια μακριά από το σημείο όπου βρίσκονται οι υλοτόμοι. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή εν τη γενέσει της», δήλωσε η διευθύντρια της Survival International, Κάρολαϊν Πιρς. 

Σύμφωνα με τη Fenamad, τις τελευταίες εβδομάδες η φυλή έχει παρατηρηθεί να βγαίνει πιο συχνά προς αναζήτηση τροφής, απομακρυνόμενη από εκεί που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες. 

«Φεύγουν από τους υλοτόμους στην πλευρά του Περού. Αυτή την εποχή του χρόνου εμφανίζονται στις παραλίες για να βρουν αυγά της tracajá (χελώνας του Αμαζονίου). Τότε είναι που εντοπίζουμε τα ίχνη τους στην άμμο. Αφήνουν πίσω τους πολλά κελύφη χελωνών. Είναι ένας λαός χωρίς γαλήνη, ανήσυχος, γιατί είναι πάντα υπό διωγμόν», τονίζει η Ρόζα Πανίγια, από το Συμβούλιο Ιεραποστολής Αυτοχθόνων Καθολικών Επισκόπων της Βραζιλίας. 

Σπάνιες εικόνες από ακριβοθώρητη φυλή του Αμαζονίου – Υλοτόμοι τους εκτοπίζουν από τη γη τους-2
Φωτ.: Survival International/Handout via REUTERS

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών, συμπεριλαμβανομένης της Survival International, καλούν τις Αρχές να ανακαλέσουν τις παραχωρήσεις αδειών στις εταιρείες – μεταξύ των οποίων και η Canales Tahuamanu ή Catahua, η οποία έχει κατασκευάσει σχεδόν 200 χλμ. δικτύου δρόμων στην περιοχή και δραστηριοποιείται εντός της επικράτειας των Mashco Piro, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Περίπου 20 φυλές ζουν σε εκούσια απομόνωση στο Περού –και ακόμη περισσότερες στη Βραζιλία–, όπου το δικαίωμά τους στην απομόνωση είναι προ πολλού κατοχυρωμένο συνταγματικά, παρότι προσβάλλεται εσχάτως από τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες, τις εκχερσώσεις και την αποψίλωση δασών. 

Η περουβιανή κυβέρνηση έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι ο αριθμός των Mashco Piro ανέρχεται σε περίπου 750, οι οποίοι ζουν διάσπαρτα στον κεντρικό περουβιανό Αμαζόνιο και στη Βραζιλία. 

Πηγή: Washington Post-Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT