η-ειδική-αποστολή-για-την-ούσα-βανς-563132485

Η ειδική αποστολή για την Ούσα Βανς

Η 38χρονη σύζυγος του υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, μάχιμη δικηγόρος, περιγράφεται ως ένα σπιρτόζικο μυαλό, ένας λελογισμένος και φιλόδοξος νους. Ο Τζ. Ντ. Βανς τη χαρακτηρίζει απαραίτητη για τον ίδιο και πυξίδα για τη ζωή, τον στοχασμό και τις αποφάσεις του

Εικονογράφηση: Michael Kirki/Καθημερινή

Η πρώτη της κίνηση με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να παραιτηθεί από τη «ριζοσπαστικά προοδευτική» δικηγορική εταιρεία στην οποία εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένεια. Η Ούσα Βανς, η 38χρονη σύζυγος του Τζ. Ντ. Βανς, ήταν Δημοκρατική με αριστερή κλίση έως το 2014, οπότε και ήλθε εις γάμου κοινωνίαν με τον συνυποψήφιο του Αμερικανού τέως προέδρου· κατά τα φαινόμενα, θα τα παρατήσει όλα και θα επιστρέψει «στο σπίτι», καθώς κάποιος πρέπει να φροντίζει το νοικοκυριό, αφού ο σύζυγός της ενδέχεται να αποκτήσει δουλειές με φούντες.

Η ειδική αποστολή για την Ούσα Βανς-1
©AP Photo/Jeff Dean

Ο Τζ. Ντ. Βανς τη χαρακτηρίζει απαραίτητη για τον ίδιο και πυξίδα για τη ζωή, τον στοχασμό και τις αποφάσεις του. Οι πάλαι ποτέ συμφοιτητές της από το Γέιλ αναφέρουν ότι ήταν από τότε ηγέτις και βιβλιοφάγος. Η ίδια τονίζει την ανατροφή της από τους Ινδούς και βαθιά θρησκευόμενους ινδουιστές γονείς της, που η θρησκεία τούς έκανε καλούς γονείς και οπωσδήποτε καλούς ανθρώπους.

Σε κοινή τους συνέντευξη στο «Fox & Friends» προ μηνός, η κατά κανόνα εκτός φώτων δημοσιότητας Ούσα Τσιλουκούρι Βανς εμφανίστηκε αμφίθυμη σχετικά με την προοπτική του συζύγου της να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος.

Η Ούσα Τσιλουκούρι Βανς περιγράφεται ως ένα σπιρτόζικο μυαλό, ένας λελογισμένος και φιλόδοξος νους, που είναι, δε, διατεθειμένη να θυσιαστεί για το καλό του συζύγου της και των τριών παιδιών τους. Μάλιστα, σε συνέντευξη στο «Fox & Friends» προ μηνός, η κατά κανόνα εκτός φώτων δημοσιότητας Ούσα Τσιλουκούρι Βανς εμφανίστηκε αμφίθυμη σχετικά με την προοπτική του συζύγου της να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος. «Δεν βιάζομαι να αλλάξω τίποτα στη ζωή μας αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω στον Τζέι Ντι και τον αγαπώ πραγματικά, οπότε θα δούμε τι θα συμβεί στη ζωή μας όταν έρθει η ώρα», ήταν τα δικά της λόγια.

Ως πιθανή δεύτερη κυρία των ΗΠΑ, θα εξακολουθήσει να προσανατολίζει τον Τζ. Ντ. Βανς στις κοινωνικές του ιδέες, που επικεντρώνονται στα χαμηλά λευκά στρώματα της χώρας τους, με έμφαση στις μεσοδυτικές πολιτείες. Αλλωστε, ο ίδιος τα έχει αναλύσει όλα αυτά στο «Τραγούδι του Χιλμπίλη» (μτφρ. Αριστείδης Μαλλιαρός, εκδ. Δώμα, 2018).

Η οικογένεια των ακαδημαϊκών και ο ρόλος της ως… αφεντικού

Η Ούσα Τσιλουκούρι γεννήθηκε τις πρώτες ημέρες του 1986 σε ένα μεγαλοαστικό προάστιο του Σαν Ντιέγκο. Οι γονείς της, Ινδοί επιστήμονες, είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70. Ο πατέρας της, δρ Κρις Τσιλουκούρι, είναι λέκτωρ του τμήματος Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και η μητέρα της, Λάκσμι Τσιλουκούρι, είναι καθηγήτρια και κοσμήτωρ του Sixth College του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – Σαν Ντιέγκο, με ειδίκευση στη θαλάσσια μοριακή βιολογία και τη βιοχημεία.

Η ειδική αποστολή για την Ούσα Βανς-2
Η θεία της Ούσα Τσιλουκούρι Βανς, Σαντάμα Τσιλουκούρι, είναι η γηραιότερη εν ενεργεία πανεπιστημιακός της Ινδίας. (©REUTERS/Stringer)

Η θεία του πατέρα της είναι η γηραιότερη εν ενεργεία πανεπιστημιακός στην Ινδία, τόπο καταγωγής της οικογένειας, καθώς διδάσκει Φυσική, διασχίζοντας 60 χιλιόμετρα ημερησίως για να παραβρεθεί στο πανεπιστήμιο – είναι 96 ετών. «Οι περισσότεροι στην οικογένειά μας έχουν ακαδημαϊκές ρίζες και η εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν κορυφαία προτεραιότητα», όπως είπε η Σαντάμα Τσιλουκούρι στο Reuters.

Οι γονείς της είναι ακαδημαϊκοί, ενώ η θεία της είναι η γηραιότερη εν ενεργεία πανεπιστημιακός στην Ινδία, που στα 96 της διασχίζει 60 χιλιόμετρα ημερησίως για να παραβρεθεί στο πανεπιστήμιο.

«Σε ηλικία 5 ή 6 ετών, είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο», είπε στους New York Times ο Βίκραμ Ράο, στενός οικογενειακός φίλος των Τσιλουκούρι. «Αποφάσιζε ποια επιτραπέζια παιχνίδια θα παίξουμε και ποιοι θα ήταν οι κανόνες. Δεν ήταν ποτέ κακή ή αγενής, αλλά ήταν το αφεντικό». Εξάλλου, φίλοι της από διάφορες φάσεις της ζωής της τής αποδίδουν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, ευθύτητα και μια δόση ειρωνείας.

Σύμφωνα με τη σελίδα της Ούσα Τσιλουκούρι Βανς στο LinkedIn, η πιθανή δεύτερη κυρία των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της στο Mount Carmel High School του Σαν Ντιέγκο και συνέχισε με σπουδές στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, απ’ όπου αποφοίτησε το 2007. Εκείνη την περίοδο προσέφερε εθελοντική εργασία για τους αστέγους και τους μαθητές δημόσιων σχολείων, τα οποία στήριζε και ιδεολογικά. Εχοντας υπάρξει φλαουτίστα στο λύκειο, συνέχισε με εκμάθηση παραδοσιακών και λαϊκών χορών.

Την περίοδο 2009-2010 ολοκλήρωσε το ερευνητικό μεταπτυχιακό της στην Πρώιμη Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ως υπότροφος του Gates Cambridge, ερευνώντας τις απαρχές του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αμέσως μετά, επέστρεψε στο Γέιλ προκειμένου να παρακολουθήσει τη Νομική Σχολή του επιφανούς ιδρύματος, όπου παρέμεινε από το 2010 έως το 2013.

Μία συζήτηση που οδήγησε σε γάμο

Ως τελειόφοιτη, διοργάνωσε, σε συνεργασία με έναν συμφοιτητή της, μία συζήτηση –ήταν ταυτόχρονα και μέλος φοιτητικών εφημερίδων του Γέιλ και της Νομικής Σχολής του– για την κοινωνική επιδείνωση των λευκών της επαρχιακής Αμερικής. Ο συμφοιτητής που τη βοήθησε σε αυτή τη συζήτηση δεν ήταν άλλος από τον μέλλοντα σύζυγό της. Για εκείνον το θέμα της συζήτησης ήταν υπαρξιακό – είχε μεγαλώσει υπό άθλιες συνθήκες στα μεσοδυτικά, με τους παππούδες του, καθώς η μητέρα του μπαινόβγαινε στα κέντρα αποτοξίνωσης και ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια όταν ο Τζ. Ντ. Βανς ήταν μωρό. Για την Ούσα Τσιλουκούρι αποτελούσε ένα από τα στοχαστικά της ενδιαφέροντα, όπως έχουν γράψει οι New York Times, που σημειώνουν ότι είναι πολύ παράξενο που η πολυ-πτυχιούχος Ούσα Τσιλουκούρι είναι σύζυγος του ανθρώπου που το 2021 έδωσε μια ομιλία υπό τον τίτλο «Τα πανεπιστήμια είναι ο εχθρός» και σπανίως έχανε την ευκαιρία να βάλλει κατά του κατεστημένου κατά την εκστρατεία για τη Γερουσία το 2022.

Εως το 2014 ήταν εγγεγραμμένη στους Δημοκρατικούς, ενώ είχε εμπλακεί σε φοιτητικούς ομίλους του Κέιμπριτζ που είχαν αριστερή και φιλελεύθερη τάση.

Θα έλεγε κανείς ότι ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά, κυρίως από την πλευρά του Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος, όπως έχει γράψει στο «Τραγούδι του Χιλμπίλη», είχε πέσει, κατά το κοινώς λεγόμενον, ξερός από το κοφτερό μυαλό και την ομορφιά της μέλλουσας συζύγου του, η οποία τότε ήταν εγγεγραμμένη στους Δημοκρατικούς και καλόβλεπε τις αριστερές και φιλελεύθερες κοινωνικές ιδέες, από τις οποίες είχε εμποτιστεί κατά τις σπουδές της στο Κέιμπριτζ. Αμφότεροι, όπως μεταφέρουν στους New York Times συμφοιτητές τους, μπορεί να ήταν διαφορετικής κοινωνικής καταγωγής, αλλά τους ένωνε η φιλοδοξία τους να κατακτήσουν τον λαμπερό κόσμο που πίστευαν ότι τους ανέμενε.

Η ειδική αποστολή για την Ούσα Βανς-3
Τζ. Ντ. Βανς και Ούσα Τσιλουκούρι Βανς στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι τις προηγούμενες ημέρες. (©REUTERS/Andrew Kelly) 

Εναν χρόνο μετά, παντρεύτηκαν σε μία διαθρησκευτική τελετή, καθώς ο Τζ. Ντ. Βανς μεγάλωσε ως ευαγγελικός προτεστάντης που κατέφυγε στην αθεΐα και εντέλει βαφτίστηκε καθολικός, ενώ η Ούσα Τσιλουκούρι είναι πιστή του ινδουισμού και τηρεί τα έθιμα και τις τελετές της θρησκείας της. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πλείστα όσα δημοσιεύματα, η πίστη της συζύγου του ήταν εκείνη που τον έφερε ξανά κοντά στα θεία. «Ημουν σίγουρη ότι αναζητούσε να βρει θεό, και νομίζω ότι η εκ νέου βάπτισή του ήταν ένα λογικό βήμα», έχει πει η ίδια για τον σύζυγό της. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τον Γιούαν (6 ετών), τον Βίβεκ (4 ετών) και τη Μιραμπέλ (2 ετών).

Η μάχιμη δικηγόρος που επαναφέρει τον σύζυγό της… στη Γη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βιογραφικό της στο LinkedIn, η Ούσα Τσιλουκούρι Βανς έχει κάνει πλείστες όσες δουλειές, πάντοτε γύρω από τα αντικείμενα των σπουδών της. Εχει εργαστεί έναν χρόνο στην Κίνα ως Yale-China Fellow, σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, σε πολιτειακά δικαστήρια ως βοηθός δικαστών, όπως του δικαστή της περιφέρειας της Ουάσιγκτον DC, Μπρετ Κάβανο, και του προεδρεύοντος δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Η τελευταία της εργασία ήταν στη δικηγορική εταιρεία Munger, Tolles & Olson, όπου αναλάμβανε αστικές υποθέσεις γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την τεχνολογία ή την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας του Δ.Σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σινσινάτι.

Με την ινδική κοινότητα των ΗΠΑ να αποκτά όλο και περισσότερο διακριτό και ενεργό ρόλο, η Ούσα Τσιλουκούρι Βανς, παρά το γεγονός ότι παραμένει εκτός πολιτικού στίβου, ίσως συσπειρώσει τους Αμερικανούς πολίτες με την ίδια καταγωγή υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ.

Η επιλογή του Τζ. Ντ. Βανς ως υποψηφίου αντιπροέδρου στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ ίσως συνδέεται και με τη σύζυγό του. Με την ινδική κοινότητα των ΗΠΑ να αποκτά όλο και περισσότερο διακριτό και ενεργό ρόλο, η Ούσα Τσιλουκούρι Βανς, παρά το γεγονός ότι παραμένει εκτός πολιτικού στίβου, ίσως συσπειρώσει τους Αμερικανούς πολίτες με την ίδια καταγωγή υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με συγκριτικό ρεπορτάζ του CNN μεταξύ Ούσα Τσιλουκούρι Βανς και Μελάνια Τραμπ, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πιθανή δεύτερη κυρία των ΗΠΑ θα είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της προεδρίας Τραμπ αν αυτή κατακτηθεί στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσει να επαναφέρει… στη Γη τον Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι αυτή είναι μία δεξιότητά της που του είναι απαραίτητη κάθε φορά που ξεφεύγει και θεωρεί εαυτόν… κάποιον. Εξάλλου, εκείνη είναι που μετέτρεψε, όπως όλα δείχνουν, τον σύζυγό της, από μανιώδη καταναλωτή κρέατος και πατάτας, σε βίγκαν με έφεση στην ινδική κουζίνα που του έμαθε σε πολλά κουζινικά φροντιστήρια η πεθερά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT