Γαλλία: Πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τα κομματικά μπλοκ η εκλογή προέδρου της Βουλής

Γαλλία: Πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τα κομματικά μπλοκ η εκλογή προέδρου της Βουλής

Οποια ομάδα επικρατήσει, πρόκειται να έρθει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο: εκείνο της πρωθυπουργίας και του σχηματισμού κυβέρνησης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η –πρωτοφανής από άποψη σύνθεσης– εθνοσυνέλευση, που προέκυψε στη Γαλλία μέσα από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καλείται πια να εκλέξει πρόεδρο, πράγμα το οποίο θα είναι όμως τώρα πιο δύσκολο από ό,τι στο παρελθόν αφού κανένα από τα αντίπαλα κομματικά μπλοκ δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο σώμα των συνολικά 577 εδρών.

«Θα μπορούσαν, άραγε, ο Μακρόν και η Δεξιά να ενωθούν για να νικήσουν την αριστερή συμμαχία, προωθώντας έναν δικό τους πρόεδρο;», διερωτάται το Politico.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση ωστόσο, «αυτή η ψηφοφορία θα μας δώσει μια ένδειξη για το εάν οι συμμαχίες που διαμορφώνονται πια στη Γαλλία είναι αρκετά ισχυρές ώστε να προωθήσουν τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης».

«Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι ένας κρίσιμος δείκτης της προθυμίας και της ικανότητας κάθε πολιτικής ομάδας να χτίσει γέφυρες μέσα σε ένα διασπασμένο σώμα όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία. Οποιος επικρατήσει, θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο: εκείνο της πρωθυπουργίας και της ικανότητας σχηματισμού κυβέρνησης».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς αποφάσισε να «κατεβάσει» στη «μάχη» ως υποψήφιο για την προεδρία της εθνοσυνέλευσης τον προερχόμενο από το κομμουνιστικό κόμμα 74χρονο Αντρέ Σασέν.

Για να εξασφαλίσει την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Εάν όμως δεν βγουν τα νούμερα έπειτα από τους δύο γύρους ψηφοφορίας, τότε στον τρίτο γύρο εκλέγεται απλώς όποιος συγκεντρώσει τις πιο πολλές ψήφους.

Θα καταφέρει, άραγε, ο κομμουνιστής Αντρέ Σασέν να εκλεγεί πρόεδρος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης στον τρίτο γύρο;

Ή μήπως θα μπορούσαν οι κεντρώοι και οι δυνάμεις της Δεξιάς να συνάψουν τακτικές συμμαχίες που θα τους επιτρέψουν να αρπάξουν τη νίκη από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP);

Σημειώνεται ότι, πέρα από τον Σασέν, την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης διεκδικούν επίσης η Γιαέλ Μπρον Πιβέ (του κόμματος του Μακρόν), ο κεντρώος-κεντροδεξιός Σαρλ ντε Κουρσόν κ.ά.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT