Σε κλοιό βίας το Μπαγκλαντές: Δεκάδες νεκροί – Στις φλόγες τα κεντρικά της δημόσιας τηλεόρασης

Σε κλοιό βίας το Μπαγκλαντές: Δεκάδες νεκροί – Στις φλόγες τα κεντρικά της δημόσιας τηλεόρασης

Φοιτητές διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες, ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου BTV στο Μπαγκλαντές, και «πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μέσα» όπως καταγγέλλεται.

«Καταστροφική φωτιά στο BTV. Επεκτείνεται γρήγορα. Περιμένουμε βοήθεια από την πυροσβεστική. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα», τόνισε το BTV.

Τουλάχιστον τριάντα δύο άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στο Μπαγκλαντές, έπειτα από τρεις ημέρες βίαιων διαδηλώσεων κατά του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα καταδίκασε τη «δολοφονία» διαδηλωτών σε τηλεοπτικό της διάγγελμα χθες και δεσμεύθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Αλλά οι Φοιτητές κατά των Διακρίσεων, η κύρια ομάδα πίσω από τις κινητοποιήσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της «ανειλικρινείς» και προέτρεψε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις, καθώς η αστυνομία απώθησε διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν μια σειρά αποκλεισμών σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους.

Εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και να υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο στην αξιοκρατία. Με βάση το σημερινό σύστημα, περισσότερες από τις μισές καλοπληρωμένες και περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο καλύπτονται από συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που οι φοιτητές θεωρούν ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση. Ετσι, το 30% των θέσεων καλύπτεται από τα παιδιά εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών.

Οι φοιτητές δέχονται να διατηρηθούν μόνον οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (το 6% των θέσεων). Θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα η οποία κυβερνά από το 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT