Ωρα τελικών αποφάσεων για τον Μπάιντεν

Ωρα τελικών αποφάσεων για τον Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και δεκάδες Δημοκρατικοί αμφισβητούν τη δυνατότητα του Τζο Μπάιντεν να κερδίσει. Δημοσιεύματα μεταφέρουν πως ο 81χρονος πρόεδρος είναι πλέον πιο «πρόθυμος να ακούσει» και δεν αποκλείουν εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται τα τελευταία 24ωρα η άμεση και έμμεση πίεση κορυφαίων Δημοκρατικών απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ώστε να πειστεί και να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα.

Οπως αποκάλυψε σήμερα η Washington Post, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκμυστηρεύτηκε σε πολιτικούς του συμμάχους ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν μειωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου ο νυν πρόεδρος θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του. Το γραφείο του Ομπάμα αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά άτομο με γνώση όσων διαμείφθηκαν ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει τον εαυτό του ως «σύμβουλο» και πιστεύει ότι ο Μπάιντεν υπήρξε «ένας εξαιρετικός πρόεδρος». 

Ο Ομπάμα, ίσως η πιο σεβαστή προσωπικότητα στο Δημοκρατικό κόμμα, έχει προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο ρόλος του όμως ως ηγέτη του κόμματος από το 2008 έως το 2016 τον έχει καταστήσει «κυτίο παραπόνων», στο οποίο εκφράζονται οι κομματικές ανησυχίες.

Το δημοσίευμα της Washington Post πάντως σημειώνει ότι, στο παρασκήνιο, ο Ομπάμα έχει εμπλακεί έντονα σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της εκστρατείας του Μπάιντεν, δεχόμενος τηλεφωνήματα από πολλούς Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των τηλεφωνημάτων, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, η Νάνσι Πελόζι επικοινώνησε με τον Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την απαισιοδοξία της σχετικά με τις πιθανότητες να κερδίσει στις προσεχείς εκλογές. Εκπρόσωπος της Πελόζι δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα παραποιούν τις όποιες συζητήσεις. Ωστόσο, η Πελόζι φέρεται να έχει αναλάβει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο, αντιστεκόμενη στις προσπάθειες του Μπάιντεν να θέσει τέλος στις συζητήσεις για την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις κινήσειςτης, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και ο βουλευτής Χακίμ Τζέφρις, οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί σήμερα στα δύο σώματα του Κογκρέσου, μετέφεραν ο καθένας στον Μπάιντεν ιδιωτικά την περασμένη εβδομάδα ότι ανησυχούν για τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο αλλά και για τις εκλογικές επιδόσεις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία εάν εκείνος παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία.

Μέχρι στιγμής, είκοσι Δημοκρατικοί βουλευτές και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν καλέσει δημόσια τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία. Ωστόσο, ιδιωτικά, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έχουν εκφράσει σχετικές ανησυχίες.

 Axios: «Σύντομα» η απόσυρση Μπάιντεν

Εν μέσω αυτού του κλίματος, δημοσίευμα του Axios ανέφερε ότι κορυφαίοι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως η πίεση του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει εν τέλει τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κορυφαία στελέχη του κόμματός του, φίλοι του αλλά και βασικοί δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δεν θα κερδίσει, καθώς δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του. 

Μέχρι τώρα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι «αδυσώπητη και συντονισμένη», αναφέρει το Axios. Οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα δείξουν ακόμα και εκλογική συντριβή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

«Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να σιγουρέψει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν. Προσεύχομαι να κάνει το σωστό», ανέφερε στο Axios στενός φίλος του προέδρου. 

Ενα άτομο το οποίο βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο είπε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι NYΤ, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πλέον «πρόθυμος να ακούσει». Ο ίδιος ο Μπάιντεν λέγεται ότι μέχρι πρότινος απέρριπτε κατηγορηματικά όλες αυτές τις αναφορές, πλην όμως πλέον παρουσιάζεται να έχει αλλάξει στάση, όπως αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT