Bloomberg: Το Ισραήλ ανοιχτό στο ενδεχόμενο να περάσει η Ράφα υπό τον έλεγχο Ευρωπαίων και Παλαιστινίων

Bloomberg: Το Ισραήλ ανοιχτό στο ενδεχόμενο να περάσει η Ράφα υπό τον έλεγχο Ευρωπαίων και Παλαιστινίων

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο έλεγχος που ασκεί επί του παρόντος το Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου, αποτελεί πηγή έντασης και διαφωνιών. Ως εκ τούτου, μια συμφωνία γύρω από το μελλοντικό καθεστώς ελέγχου του εν λόγω σημείου θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και τον προάγγελο μιας ευρύτερης συμφωνίας για την εκτόνωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Συγκεκριμένα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα σε μια ομάδα που θα αποτελείται από Παλαιστίνιους αξιωματούχους και μέλη της αποστολής συνοριακής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το σημείο διέλευσης της Ράφα (EUBAM Rafah).

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν εμπλοκή στον έλεγχο του εν λόγω περάσματος έως και το 2007, οπότε επικράτησε στη Γάζα η Χαμάς.  

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει την ιδέα να παραχωρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο του εν λόγω περάσματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παίρνουν μέρος σε συνομιλίες με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Μια συμφωνία για τη Ράφα θα προμήνυε το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Παράλληλα, θα επέτρεπε να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Νετανιάχου έχει πει ότι ό,τι και αν κάνει το Ισραήλ, δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας. Η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να παραμείνουν τα στρατεύματα του Ισραήλ κοντά στο πέρασμα και κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου.

Το πέρασμα της Ράφα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο έχει γίνει βασική πηγή έντασης τους τελευταίους μήνες. Ηταν η κύρια οδός για τη βοήθεια που έφτανε στη Γάζα προτού οι ισραηλινές δυνάμεις το καταλάβουν στις αρχές Μαΐου και έκτοτε είναι κλειστό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT