Κλιματική κρίση και ενέργεια: Υπερδύναμη στις μπαταρίες η Κίνα

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Υπερδύναμη στις μπαταρίες η Κίνα

Για επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών έως το 2030, οι μπαταρίες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Α. Φάββα

Για επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών έως το 2030, οι μπαταρίες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

Η ικανότητα παραγωγής μπαταριών έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια, με την ολοκλήρωση όλων των ανακοινωθέντων έργων να θεωρείται μάλλον επαρκής για την κάλυψη της ζήτησης το 2030. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κίνα είναι πρωταθλήτρια αγγίζοντας (2023) πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας μπαταριών, δημιουργεί κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη ακολουθούν με εξαιρετικά μικρό ποσοστό. Το 2030 αναμένεται αύξησή τους, που όμως δεν μειώνει σημαντικά την κινεζική παντοδυναμία (60%-70% της παγκόσμιας παραγωγής).

Ευρωπαϊκός στόχος για την ανακύκλωση

Η Κίνα και στον κλάδο της ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου έχει καταφέρει να αγγίξει με μεγάλη άνεση την κορυφή, αφού το 2021 έφτασε τους 188.000 τόνους υπάρχουσας και προγραμματισμένης ικανότητας ανακύκλωσής τους ετησίως. Ακολουθούν, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η πλειονότητα της ικανότητας ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου βρίσκεται στην Ασία, η Ευρώπη αναπτύσσεται στον συγκεκριμένο τομέα με γοργά βήματα, με πρόβλεψη ικανότητας ανακύκλωσης στους 400.000 τόνους ετησίως έως το 2025.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε ως στόχο την ανάκτηση λιθίου από τα απόβλητα μπαταριών στο 50% έως το 2027 και στο 80% το 2031.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Υπερδύναμη στις μπαταρίες η Κίνα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT