Σε στενό κλοιό ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί

Σε στενό κλοιό ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί

Σε απομόνωση λόγω κορωνοϊού – Νέες πιέσεις Δημοκρατικών και από Ομπάμα να εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκε περαιτέρω χθες η εσωκομματική πίεση προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου αυτός να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας, μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό και την απόφασή του να απομονωθεί στην κατοικία του στο Ντελαγουέρ.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, η τέως πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες για να του τονίσει ότι οι σφυγμομετρήσεις τον εμφανίζουν να χάνει απέναντι στον Τραμπ και ότι η επιμονή του απειλεί να εμποδίσει το κόμμα να ανακτήσει το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Ο Μπάιντεν φέρεται να αντέδρασε, λέγοντας στην Πελόζι ότι έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να νικάει.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνιας, Ανταμ Σιφ, που προαλείφεται για πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο, έχει δηλώσει ότι ο Μπάιντεν πρέπει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου ABC, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ και ο Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή, κάλεσαν το περασμένο Σάββατο τον Μπάιντεν χωρίς περιστροφές, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, να δώσει τέλος στην προεκλογική του εκστρατεία «για το καλό της χώρας και του Δημοκρατικού κόμματος».

Την επίμονη προσπάθειά του να πείσει τον Μπάιντεν να αποσυρθεί συνέχισε προχθές Τετάρτη ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ. «Το λέω εδώ και καιρό. Οι εκκλήσεις μου δεν αφορούν το καλό που έκανε ο Μπάιντεν για τη χώρα και την υστεροφημία του, αλλά έχουν να κάνουν με το πρακτικό ζήτημα ότι ένας 82χρονος δεν μπορεί να ξεκινήσει νέα θητεία», είπε ο Αξελροντ.

Ο Αξελροντ φαίνεται ότι απηχεί τις απόψεις και του ίδιου του Ομπάμα, ο οποίος σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» πιστεύει πλέον ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τραμπ νικητή, ενώ δύο στους τρεις ψηφοφόρους των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ ηλικιωμένος για δεύτερη θητεία.

Σε στενό κλοιό ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί-1

Το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά τη διάγνωσή του με COVID-19, ο Μπάιντεν δημοσίευε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, ιδιοκτησίας του Eλον Μασκ: «Είμαι άρρωστος». Το σύντομο μήνυμα συνοδεύθηκε αμέσως μετά από δεύτερο, επεξηγηματικό: «Είμαι άρρωστος όταν βλέπω τον Eλον Μασκ και τα πλούσια φιλαράκια του να προσπαθούν να αγοράσουν την προεδρική κούρσα». O Eλον Μασκ έχει δεσμευθεί να δωρίζει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ.

Παραγραφή συνολικού φοιτητικού χρέους 1,2 δισ. δολαρίων, που βάραινε 35.000 εργαζομένους σε κρίσιμους για την κοινωνία τομείς.

Η εκστρατεία Μπάιντεν υπέστη ισχυρό οικονομικό πλήγμα αμέσως μετά το ντιμπέιτ, όταν πολλοί χρηματοδότες αποφάσισαν να «παγώσουν» δωρεές ύψους 90 εκατ. δολαρίων σε ειδικό ταμείο για την επανεκλογή του προέδρου.

Η εκστρατεία Μπάιντεν ανακοίνωσε στο μεταξύ χθες την παραγραφή συνολικού φοιτητικού χρέους 1,2 δισ. δολαρίων, που βάραινε 35.000 εργαζομένους σε κρίσιμους για την κοινωνία τομείς, όπως εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες και πληρώματα ασθενοφόρων. Παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που κατήργησε το ευρύ πρόγραμμα παραγραφής φοιτητικών χρεών, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προχωρήσει στη διαγραφή 150 δισ. δολαρίων από περισσότερους από 4 εκατ. πολίτες, μέσω διαφορετικών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών.

Στο μεταξύ, με αγωνία αναμενόταν σήμερα τα ξημερώματα η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του συνεδρίου, όταν θα αποδεχθεί επισήμως το χρίσμα του κόμματος. Σύμφωνα με συμβούλους του Τραμπ, ο τέως πρόεδρος είχε προετοιμάσει ομιλία με θέμα την ανάγκη εθνικής ενότητας μετά την απόπειρα εναντίον του, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει αναποφάσιστους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Επικριτές του τέως προέδρου υπενθυμίζουν ότι προηγούμενες προβλέψεις συμβούλων του Τραμπ για μετατόπισή του προς το Κέντρο διαψεύσθηκαν. «Οσο η κούρσα πάει καλά για εκείνον, υπάρχουν πιθανότητες να ακούσει τους συμβούλους του και να εμφανισθεί ενωτικός. Ποτέ δεν ξέρεις, όμως, τι θα περάσει από το μυαλό του στις δύο τα ξημερώματα όταν θα έχει το τηλέφωνο στο χέρι και μία εμμονή στο κεφάλι», λέει ο Αξελροντ.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα του συνεδρίου, ο πρωτότοκος γιος του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ, συνέκρινε τον πατέρα του μετά την απόπειρα δολοφονίας με τον πρόεδρο Θίοντορ Ρούζβελτ. Ο Τέντι Ρούζβελτ είχε δεχθεί πυρά περιστρόφου σε προεκλογική του ομιλία στο Μιλγουόκι το 1912, ενώ αρνήθηκε να δεχθεί ιατρική βοήθεια, παρότι ένα βλήμα είχε σφηνωθεί στα πλευρά του, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Ενας απλός παππούς»

Στο πλευρό του Ντον Τζούνιορ βρισκόταν η 17χρονη κόρη του και εγγονή του Τραμπ, Κάι Μάντισον. «Για μένα είναι ένας απλός παππούς. Μας δίνει γλυκά και αναψυκτικά όταν δεν κοιτούν οι γονείς μας και θέλει πάντα να ξέρει πώς τα πάμε στο σχολείο», είπε η Κάι, σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί ο τέως πρόεδρος ως στοργικός παππούς.

Δύο ηχηρές απουσίες σημειώθηκαν προχθές Τετάρτη στο συνέδριο: της τέως Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ και της κόρης του τέως προέδρου, Ιβάνκα. Και οι δύο γυναίκες είχαν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συνέδριο του 2016, εκφωνώντας ομιλίες.

Σύζυγος και μητέρα δίπλα στον Βανς

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ. Στη μητέρα του, που παρακολουθούσε από τις κερκίδες, αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του με αφορμή το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζ. Ντ. Βανς. «Μεγάλωσα στο Μίντλταουν του Οχάιο, μια μικρή πόλη, όπου οι άνθρωποι λένε τη γνώμη τους, αγαπούν τον Θεό, την οικογένειά τους, την κοινότητα και την πατρίδα με όλη τους την καρδιά. Ηταν, όμως, ένα μέρος που είχε εγκαταλειφθεί από την άρχουσα τάξη στην Ουάσιγκτον», είπε ο 40χρονος συνυποψήφιος και πάλαι ποτέ επικριτής του Τραμπ. Ο Βανς υιοθέτησε λαϊκίστικη γλώσσα, κατηγορώντας τους «επαγγελματίες πολιτικούς», όπως ο Μπάιντεν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποβαθμισμένες κοινότητες. Η μητέρα του υποψήφιου αντιπροέδρου, Μπέβερλι Ατκινς, είναι νηφάλια εδώ και δέκα χρόνια, έχοντας καταπολεμήσει εθισμό στα ναρκωτικά, κάτι που έχει περιγράψει ο Βανς στο ημιαυτοβιογραφικό βιβλίο του, αποδίδοντας το φαινόμενο στην εγκατάλειψη που βιώνει η αμερικανική επαρχία. «Οπως ξέρεις, μαμά, τον Ιανουάριο του 2025 θα γιορτάσουμε τη 10η επέτειο της νηφαλιότητάς σου και σκεφτόμουν αν ο πρόεδρος Τραμπ είναι σύμφωνος να τη γιορτάσουμε στον Λευκό Οίκο», είπε ο γερουσιαστής. Τις εντυπώσεις έκλεψε, πάντως, η ινδικής καταγωγής σύζυγος του Βανς, Ούσα. Η ευειδής απόφοιτος της νομικής σχολής του Γέιλ είναι μητέρα τριών παιδιών και κόρη Ινδών μεταναστών στις ΗΠΑ. Η κ. Βανς επέλεξε να εμφανισθεί στη σκηνή χωρίς μακιγιάζ και χωρίς καρφίτσα με αμερικανική σημαία στο φόρεμά της, όπως μοιάζει να επιτάσσει ο άγραφος κανόνας για τις εμφανίσεις των γυναικών του γαλαξία Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT