Ρωσία: Δεν αποκλείει πυρηνικά όπλα

Ρωσική απάντηση στα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στα εδάφη της Γερμανίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ως απάντηση στην τοποθέτηση όπλων μεγάλης εμβέλειας στα εδάφη της Γερμανίας εκ μέρους των Αμερικανών. Oπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ανάγκη προστασίας του ρωσικού εξκλαβίου του Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα εδάφη δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, είναι αυτή τη στιγμή βασικό μέλημα της κυβέρνησης Πούτιν. «Δεν αποκλείω καμία επιλογή», ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσουν από το 2026 την ανάπτυξη όπλων επί γερμανικού εδάφους στα οποία θα περιλαμβάνονται πύραυλοι SM-6, βαλλιστικοί πύραυλοι Τόμαχοκ καθώς και νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι, προκειμένου να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την παραγωγή πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς χερσαίας βάσης και θα αποφασίσει στο μέλλον πού θα τους τοποθετήσει αν χρειαστεί. Τα περισσότερα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας είναι ικανά να εξοπλιστούν είτε με συμβατικές είτε με πυρηνικές κεφαλές.

Το Interfax επικαλέστηκε τον Ριάμπκοφ λέγοντας ότι η Ρωσία θα επιλέξει από το ευρύτερο δυνατό φάσμα επιλογών για να επεξεργαστεί την πιο αποτελεσματική απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λόγια του το Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο τμήμα της Ρωσίας που είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο χερσαίο όγκο της, «έχει προσελκύσει εδώ και καιρό την κακόβουλη προσοχή των αντιπάλων μας».

«Το Καλίνινγκραντ δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να απωθήσουμε εκείνους που καταστρώνουν επιθετικά σχέδια και μας προκαλούν να λάβουμε ορισμένα μέτρα που είναι ανεπιθύμητα για τον καθένα», δήλωσε.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο προειδοποίησε πως η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία θα μπορούσε να μετατρέψει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε στόχο για τη Ρωσία, θυμίζοντας απειλές που ακούγονταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Η χώρα μας είναι στόχος των αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι στόχοι των πυραύλων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ένα σχήμα που αποκάλεσε «παράδοξο».

Η αμερικανοσοβιετική συμφωνία του 1987 (λίγα χρόνια πριν από την πτώση της ΕΣΣΔ) προέβλεπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν επιτρέπεται να αναπτύξουν τους εν λόγω πυραύλους. Οι ΗΠΑ ωστόσο εγκατέλειψαν τη συνθήκη το 2019, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβιάσεις, τις οποίες η Μόσχα αρνήθηκε.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι οι σχεδιαζόμενες αναπτύξεις αποτελούν μέρος μιας κούρσας εξοπλισμών σε μια εποχή οξυμένων εντάσεων που έχουν ακολουθήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Μια ρωσική ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων στο Καλίνινγκραντ θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στη Δύση λόγω της άμεσης γειτνίασής της με χώρες του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT