Επίθεση με drone στο κέντρο του Τελ Αβίβ – Ενας νεκρός

Επίθεση με drone στο κέντρο του Τελ Αβίβ – Ενας νεκρός

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούθι, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σε επίθεση την οποία ανέλαβε η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούθι και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων τεσσάρων, όπως ανακοίνωσαν ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας.

Η έκρηξη, η οποία δεν προκάλεσε συναγερμό αεροπορικής επιδρομής, σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε ανώτερο διοικητή της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Μιλάμε για μεγάλο UAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) που μπορεί να πετάξει σε μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά το χτύπημα. Ο αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της πολιτοφυλακής των Χούθι που εδρεύει στην Υεμένη, αλλά δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή».

Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύγκρουση

Επίθεση με drone στο κέντρο του Τελ Αβίβ – Ενας νεκρός-1

Η επίθεση στο Τελ Αβίβ είναι πιθανό να ενισχύσει τους φόβους για περαιτέρω επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι Χούθι και άλλοι πληρεξούσιοι του Ιράν τάσσονται στο πλευρό της παλαιστινιακής Χαμάς.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός εξακολουθεί να ερευνά γιατί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν ενεργοποίησε τον συναγερμό. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι σειρήνες δεν ενεργοποιήθηκαν λόγω ανθρώπινου λάθους.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές περιπολίες αυξήθηκαν για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν διέταξε νέα μέτρα πολιτικής προστασίας.

Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι η πόλη, το οικονομικό κέντρο του Ισραήλ, έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού.

Χούθι: Πρωταρχικός στόχος το Τελ Αβίβ

Επίθεση με drone στο κέντρο του Τελ Αβίβ – Ενας νεκρός-2

Εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι, όπως και η Χεζμπολάχ, υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ότι η οργάνωση επιτέθηκε στο Τελ Αβίβ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ότι θα συνεχίσει να στοχεύει το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο εκπρόσωπος Γιαχία Σαρί χαρακτήρισε το Τελ Αβίβ πρωταρχικό στόχο «εντός του βεληνεκούς των όπλων μας».

Είπε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία «Yafa», το οποίο, όπως είπε, είναι ικανό να παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης και να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. «Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της με επιτυχία», δήλωσε ο Σαρί.

Εντοπίστηκαν θραύσματα του drone

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι το πτώμα 50χρονου άνδρα βρέθηκε σε διαμέρισμα κοντά στο σημείο της έκρηξης και γνωστοποίησαν ότι οι συνθήκες διερευνώνται.

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα από θραύσματα και άλλα τέσσερα άτομα υπέστησαν σοκ. Ολοι τους πήραν αργότερα εξιτήριο, όπως ανέφερε το νοσοκομείο.

Πλάνα από το σημείο έδειχναν πρόσκρουση σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε κοντινή απόσταση είχαν εντοπιστεί θραύσματα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου που χρησιμοποιείται ευρέως από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές ομάδες στην περιοχή.

Ανταλλαγές διασυνοριακών πυρών με τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ ανταλλάσσει καθημερινά πυρά πυραύλων και πυροβολικού με τη Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του και στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, προκαλώντας φόβους για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Οι Χούθι έχουν επίσης εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και δυτικών στόχων, λέγοντας ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT