Λονδίνο: Ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Μ. Βρετανίας

Λονδίνο: Ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Μ. Βρετανίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει σήμερα, Παρασκευή, το πρωί σε συνεδρίαση του νέου βρετανικού υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας.

«Το πρωί, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον πρόεδρο Ζελένσκι σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου είναι έκτακτη και σκοπό θα έχει την πρωτοβουλία του Λονδίνου για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, που πρακτικά αναστέλλει τις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής βιομηχανίας υγρών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζελένσκι θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επισκέπτης του νέου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ.

«Αναμένεται ότι ο Ουκρανός ηγέτης θα συναντηθεί με τα μέλη της νέας κυβέρνησης και θα τους ενημερώσει για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, καθώς και για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού στρατιωτικού και βιομηχανικού συστήματος για την πρόβλεψη της ρωσικής απειλής», τόνισε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο σκιώδης στόλος των Ρώσων αποτελείται από περίπου 600 πλοία και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του παγκόσμιου στόλου «υγρού φορτίου». Μεταφέρει περίπου 1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, παράγοντας σημαντικά κεφάλαια για να τροφοδοτήσει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Ορισμένα από τα πλοία φέρεται επίσης να χρησιμεύουν ως ρωσικοί σταθμοί κατασκοπείας, ενώ άλλα πιστεύεται ότι μεταφέρουν όπλα στη Ρωσία.

Ο σερ Κιρ αναμένεται να πει στον Πρόεδρο Ζελένσκι σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει περισσότερο τους επόμενους μήνες ώστε να θέσει σε πιο ασφυκτικό κλοιό την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Αμυντική συνεργασία

Αναμένεται επίσης οι Στάρμερ και Ζελένσκι να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη υποστήριξης των εξαγωγών άμυνας, η οποία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, για να ενισχύσει τόσο την αμυντική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ουκρανίας και να αυξήσει την παραγωγή στρατιωτικού υλικού και όπλων.

Η συνθήκη θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αντλήσει χρηματοδότηση εξαγωγών ύψους 3,5 δισ. λιρών (4,2 δισ. ευρώ), για να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της. Θα επιτρέψει επίσης στις αμυντικές εταιρείες της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύσουν σε περαιτέρω στρατιωτικές δυνατότητες και να συνεχίσουν να καινοτομούν γρήγορα σε νέο και καινοτόμο στρατιωτικό υλικό.

Ο προηγούμενος ξένος ηγέτης που είχε την τιμή να βρεθεί ο ίδιος και να απευθυνθεί στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον το 1997.

Πηγή: Ukrinform, Γραφείο Πρωθυπουργού Ηνωμένου Βασιλείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT