Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ

Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ

Στη σχεδόν 90λεπτη ομιλία του, ο Τραμπ επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός, αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του – Ωστόσο, τα μηνύματα που εξέπεμψε για σειρά ζητημάτων, από το μεταναστευτικό και την ασφάλεια έως την εξωτερική πολιτική, κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τη σκληρή ατζέντα και την πολωτική ρητορική έως τις κάλπες του Νοεμβρίου

7' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «σωτήρας» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας και ως ο μοναδικός ικανός να βγάλει τη χώρα από την «παρακμή» μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, αποδεχόμενος το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία.

Η ομιλία του, η πιο μακροσκελής των τελευταίων 50 ετών σε αντίστοιχο συνέδριο, ξεκίνησε σε χαμηλούς και συμφιλιωτικούς τόνους, ασυνήθιστους για τα δεδομένα του τέως προέδρου, ο οποίος στη συνέχεια ωστόσο επέστρεψε στην πολεμική κατά της διακυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς και στην ανάδειξη μιας ιδιαίτερα σκληρής ατζέντας σε σειρά ζητημάτων.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την Πέμπτη με έκκληση για ενότητα, αλλά μία ενότητα γύρω από τον ίδιο», σύμφωνα με τον Μιγκέλ Χιμένεθ της El Pais.

«Ο υποψήφιος θέλει πάση θυσία να αποφύγει να τρομάξει τους μετριοπαθείς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Γνωρίζει ότι οι υποστηρικτές του έχουν κινητοποιηθεί, ιδίως μετά την επίθεση του Σαββάτου, γι’ αυτό προσπαθεί να δείξει τη φιλικότερη πλευρά του», προσθέτει ο αρθρογράφος της ισπανικής εφημερίδας.

«Η χαμηλών τόνων ομιλία του θα μπορούσε να αιτιολογηθεί δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος που έθιξε κατά τα πρώτα λεπτά της, όταν αφηγήθηκε την παρ’ ολίγον δολοφονία του χρησιμοποιώντας σχεδόν μεσσιανική γλώσσα», σχολιάζει από την πλευρά του ο ανταποκριτής του BBC, Αντονι Ζούρκερ.

Κατά τα άλλα, εστιάστηκε στα «καυτά» ζητήματα που παραδοσιακά θίγει: Το μεταναστευτικό, την ασφάλεια των συνόρων, τη «συνωμοσία» των Δημοκρατικών και την «ανικανότητα» της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο για «πράσινη απάτη». 

Υποσχέθηκε ότι μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα τρυπήσουν, θα τρυπήσουν, θα τρυπήσουν» για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου.

«Θύμισε τις μακροσκελείς ομιλίες που συνήθως εκφωνεί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ωστόσο δεν είχε την ενέργεια που συνήθως τις συνοδεύει», σύμφωνα με την ανταπόκριση του BBC. Ο Ζούρκερ χαρακτηρίζει την ομιλία «βαρετή» και «κακή», επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αρκούσε από μόνη της για να αλλάξει τους συσχετισμούς στην προεκλογική κούρσα, κατά τους οποίους ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών προηγείται και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε βαθιά κρίση, με την υποψηφιότητα του Μπάιντεν να θεωρείται –τουλάχιστον– αβέβαιη.

«Η ομιλία του Τραμπ είναι το πρώτο καλό πράγμα που συνέβη στους Δημοκρατικούς εδώ και εβδομάδες», σημειώνει το CNN.

«Ο Τραμπ έκλεισε το συνέδριο με μία ομιλία που ξεκίνησε πανηγυρικά, έγινε ακατάσχετη στη συνέχεια και τελικά ανέδειξε την παντοδυναμία στο κόμμα του», όπως σχολιάζουν οι ΝΥΤ στο κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας τους, ενώ η Washington Post κάνει ειδική μνεία στην «απέχθεια» του τέως προέδρου για τους πολιτικούς αντιπάλους και τους μετανάστες.

Πρώτη ομιλία μετά την απόπειρα δολοφονίας

Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ-1

Ο Τραμπ περιέγραψε την απόπειρα εις βάρος του, λέγοντας πώς επέζησε οριακά και τονίζοντας προς το ενθουσιώδες ακροατήριο του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων ότι βρισκόταν εκεί μόνο «χάρη στον παντοδύναμο Θεό».

«Ακουσα έναν δυνατό συριγμό και ένιωσα κάτι να με χτυπάει πολύ, πολύ δυνατά», είπε κατά τη διάρκεια μιας 14λεπτης αφήγησης, ενώ ο επίδεσμος κάλυπτε ακόμη το δεξί αυτί του. «Είπα στον εαυτό μου “ουάου, τι ήταν αυτό; Μόνο σφαίρα μπορεί να ήταν”».

«Το αίμα κυλούσε παντού και όμως, κατά κάποιον τρόπο, ένιωθα ασφαλής, επειδή είχα τον Θεό στο πλευρό μου», τόνισε, απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του.

Οταν ανέφερε, δε, ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, οι σύνεδροι απάντησαν φωνάζοντας: «Ναι, είσαι!». Με φωτογραφίες όπου απεικονίζεται αιμόφυρτος μετά την επίθεση να προβάλλονται σε οθόνες πίσω του, ο τέως πρόεδρος επαίνεσε τους πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών που έσπευσαν στο πλευρό του και απέτισε φόρο τιμής στον εθελοντή πυροσβέστη που σκοτώθηκε, τον Κόρεϊ Κομπερατόρε, φιλώντας το πυροσβεστικό κράνος του.

Εγκατέλειψε το μήνυμα ενότητας

Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ-2

Ο τέως πρόεδρος, σε ασυνήθιστα συμφιλιωτικό τόνο κατά τις πρώτες στιγμές της ομιλίας του, αποδέχθηκε επισήμως το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Κατεβαίνω για να γίνω πρόεδρος για όλη την Αμερική, όχι τη μισή, διότι δεν υπάρχει νίκη στο να κερδίζεις για τη μισή Αμερική», τόνισε, αλλάζοντας ύφος σε σχέση με τα εμπρηστικά σχόλια που συνηθίζει.

Ωστόσο, γρήγορα επέστρεψε στην πολεμική κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία υποστήριξε ότι «καταστρέφει» τη χώρα. Επανέλαβε ότι οι ποινικές διώξεις σε βάρος του είναι μέρος μιας συνωμοσίας των Δημοκρατικών, προέβλεψε πως ο Τζο Μπάιντεν θα εγκαινιάσει τον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και έκανε λόγο για «εισβολή» μεταναστών από τα νότια σύνορα.

Εγκατέλειψε το μήνυμα ενότητας που είχε υποσχεθεί και υιοθέτησε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Ο Τραμπ υποστήριξε, όπως έχει κάνει σε όλη την πολιτική του καριέρα, ότι μόνο ο ίδιος είναι ικανός να σώσει τη χώρα από βέβαιη καταστροφή.

«Θα μπορούσα να σταματήσω τους πολέμους με ένα τηλεφώνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία έριξε την αυλαία στο τετραήμερο συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ένα κόμμα που εμφανώς βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη και απόλυτο έλεγχό του.

Το σόου με φόντο… τον Λευκό Οίκο

Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ-3

«Η επιλογή των ομιλητών του συνεδρίου αντικατόπτριζε το παρελθόν του υποψηφίου ως σταρ της ριάλιτι τηλεόρασης», σύμφωνα με την ανταπόκριση του Reuters. Μεταξύ άλλων, από το βήμα πέρασαν ο επικεφαλής του Πρωταθλήματος Μεικτών Πολεμικών Τεχνών των ΗΠΑ, Ντάνα Γουάιτ, ο μουσικός Κιντ Ροκ και ο επαγγελματίας παλαιστής Χαλκ Χόγκαν. Ο τελευταίος ξεσήκωσε το πλήθος σκίζοντας το μπλουζάκι του για να αποκαλύψει κόκκινο αμάνικο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Θεαματική ήταν η είσοδος του Τραμπ: Μία οθόνη ανασηκώθηκε αργά για να τον αποκαλύψει ενώ στεκόταν μπροστά σε τεράστια φώτα τοποθετημένα έτσι ώστε να «γράφουν» το επώνυμό του, πριν εμφανιστεί πίσω του η εικόνα του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα ο Μπάιντεν, ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, φερόταν να εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την κούρσα, αφού ανώτερα στελέχη του κόμματος των Δημοκρατικών, σύμμαχοί του στο Κογκρέσο και μεγάλοι δωρητές τον προειδοποίησαν ότι δεν είναι σε θέση να κερδίσει μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου. Ο 81χρονος Μπάιντεν έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ λόγω νόσησής του από COVID. Ο γιατρός του δήλωσε ότι τα συμπτώματά του είναι ήπια. Η διαφορά κλίματος, συνεπώς, μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. 

Στη σκηνή με τον πιθανό διάδοχο του «τραμπισμού»

Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ-4

Ο Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε «επιθέσεις» κατά των μεταναστών, θέμα παραδοσιακά κυρίαρχο στις εκστρατείες του για την προεδρία, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση να πραγματοποιήσει «τη μεγαλύτερη απέλαση στην Ιστορία των ΗΠΑ». 

«Ερχονται από τις φυλακές, έρχονται από τα ψυχιατρεία», είπε, προτού αναφερθεί ονομαστικά σε αρκετούς Αμερικανούς που δολοφονήθηκαν από υπόπτους που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές σε θέματα κλιματικής αλλαγής σχολίασαν παράλληλα ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο αντιπρόεδρός του, γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, είναι πιθανό να ακολουθήσουν «μεθοδικά» μία προεδρία άρνησης της κλιματικής κρίσης, η οποία θα περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, αγνοώντας συστηματικά την κλιματική επιστήμη και υπονομεύοντας ή και ανατρέποντας τους κανόνες για τη μείωση των εκπομπών.

Αφού ολοκλήρωσε ο Τραμπ, η οικογένειά του και η οικογένεια του Τζέι Ντι Βανς, ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ από την οροφή έπεφταν μπαλόνια. Η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, η οποία έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές κατά την προεκλογική εκστρατεία –γεγονός που σχολιάστηκε αρκετά στον διεθνή Τύπο– τον συνόδευσε την Πέμπτη.

Ο 39χρονος Βανς, με τα μισά χρόνια του Τραμπ, θεωρείται ευρέως ως ο ιδεολογικός κληρονόμος του κινήματός του «Make America Great Again».

«Τζέι Ντι, θα το κάνεις αυτό για πολύ καιρό ακόμα», του είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Απόλαυσε τη διαδρομή».

Διχαστική γλώσσα

Τα δύο «πρόσωπα» του μανιφέστου Τραμπ-5

Κάποιοι από τους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο συντηρητικός σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, και ο γιος του Τραμπ, Ερικ, χρησιμοποίησαν διχαστική γλώσσα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής επαγγελματίας στη λέσχη γκολφ του Τραμπ στη Φλόριντα, ο Τζον Νιεπόρτε, εξήρε τις ικανότητες του Τραμπ στο γήπεδο και υποστήριξε ότι ο τέως πρόεδρος είχε κερδίσει 21 πρωταθλήματα λέσχης.

«Ο Τζο Μπάιντεν; Μηδέν», ανέφερε, θυμίζοντας τη σουρεαλιστική στιγμή από το προεδρικό ντιμπέιτ, όταν ο Τραμπ και ο Μπάιντεν διαφωνούσαν για το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι καλύτερος στο γκολφ.

Καθώς η κυριαρχία του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πλέον αναμφισβήτητη, ο Τραμπ αναμένεται ότι θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση συγκριτικά με τη θητεία του 2017-2021 για να υλοποιήσει την ατζέντα του, αν κερδίσει τις εκλογές.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις να αποσυρθεί. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters. Στις φωνές αυτές –όχι δημόσια και σε ηπιότερους τόνους– έχει προστεθεί και ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως μετέδωσε χθες η Washington Post. 

Επειτα από εβδομάδες που επέμενε ότι θα παραμείνει στην κούρσα, ο Μπάιντεν φέρεται να αναγκάζεται να λάβει τώρα σοβαρά υπόψη του τις εκκλήσεις να αποχωρήσει, και πολλά στελέχη των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να το κάνει, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται διεθνή Mέσα Eνημέρωσης. 

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, μετά το συνέδριο όπου έλαβε το χρίσμα «φαίνεται να έχει καβαλήσει ένα ορμητικό κύμα προς τις κάλπες», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC.

Εχουν απομείνει μόλις 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία 24ωρα, μέχρι τότε πολλά μπορεί να συμβούν. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν πιο σίγουροι για τις πιθανότητές τους να νικήσουν, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT