«Eπεσαν» τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows

«Eπεσαν» τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την εμφάνιση της λεγόμενης «μπλε οθόνης του θανάτου», του μηνύματος σφάλματος που επιδεικνύεται στην οθόνη ενός υπολογιστή από τα Windows.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αποδίδεται στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, η οποία ανέφερε ότι το ζήτημα είναι υπό διερεύνηση και πως οι ομάδες των ειδικών εργάζονται για την επίλυσή του. Αργότερα, η εταιρεία δημοσίευσε ότι το ζήτημα εντοπίστηκε.

Ειδικότερα, το πρόβλημα φαίνεται –σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα– ότι δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, αλλά από ενημέρωση του antivirus Crowdstrike pro που αναπτύχθηκε για υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα της Microsoft. Σε δελτίο Τύπου, η Microsoft ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα.

Οι American Airlines υποστηρίζουν επίσης ότι η Crowdstrike είναι η πηγή των τεχνικών προβλημάτων. 

Οπως μεταδίδει ο Guardian, χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίτερα. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Επιπλέον, οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στη μετάδοση των προγραμμάτων τους.

Στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, οι πληροφορίες εξαφανίστηκαν από τους πίνακες αναχωρήσεων. Σε ανακοίνωσή της προς τους επιβάτες, η αεροπορική εταιρεία Jetstar ανέφερε ότι ένα «πρόβλημα με τη Microsoft» κατέστησε αδύνατη την πραγματοποίηση check-in των επιβατών. 

Η διακοπή λειτουργίας φαίνεται να επηρεάζει τους υπολογιστές Windows σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρήστες έχουν αναφέρει προβλήματα στην Ινδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νέα Ζηλανδία.

Σημειώνεται ότι το Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν βγήκε στον αέρα το πρωί της Παρασκευής, με την παρουσιάστρια αθλητικών εκπομπών Τζάκι Μπελτράο να γράφει στο X: «Προφανώς δεν είμαστε στον αέρα – προσπαθούμε». Λίγο μετά τις 11 (ώρα Ελλάδος) το Sky News επανήλθε. 

Η βλάβη επηρεάζει και τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις:

Οπως μεταδίδει το BBC, η αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα ανέφερε ότι έχουν επηρεαστεί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της, ενώ υπάρχουν αναφορές για προβλήματα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η United, η Delta και η American Airlines –αεροπορικές εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες– έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν μέχρι νεωτέρας όλες οι πτήσεις τους. Προβλήματα έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το BBC, και στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, αλλά και σε ισπανικά αεροδρόμια. 

«Eπεσαν» τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows-1
Εικόνα από το αεροδρόμιο Barajas στη Μαδρίτη / REUTERS/Elena Rodriguez.

«Eπεσαν» τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows-2
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ / REUTERS/Tyrone Siu.

Σύμφωνα με το BBC, στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, ορισμένα check-in γίνονται χειροκίνητα, αλλά «οι πτήσεις εξακολουθούν να εκτελούνται κανονικά».

Στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, τα barcodes δεν λειτουργούν, οπότε οι έλεγχοι ασφαλείας στις κάρτες επιβίβασης γίνονται χειροκίνητα. Οι έλεγχοι ασφαλείας από την άλλη λειτουργούν κανονικά.

Και το αεροδρόμιο Narita της Ιαπωνίας, που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από το Τόκιο, αναφέρει ότι οι αεροπορικές εταιρείες JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express και Spring Japan αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα συστήματά τους.

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και τούτο παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα, τα οποία όμως υπερβαίνουν με καταφυγή σε … παραδοσιακές μεθόδους check-in (χρήση καρτών κ.λπ.). Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, πέραν του συνήθους.

Σε ανακοίνωσή της η Aegean αναφέρει:

«Η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Σύμφωνα με τον Guardian, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο προσωπικό του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Αυστραλίας αναφέρεται στο εν λόγω πρόβλημα στα Windows.

«Eπεσαν» τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows-3
Εικόνα από κατάστημα στο Σίδνεϊ. REUTERS/Stella Qiu.

«Eπεσαν» τα συστήματα τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ λόγω προβλήματος στα Windows-4
Australia, July 19, 2024. AAP Image/Lukas Coch via REUTERS.

Η εθνική συντονίστρια της Αυστραλίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αντιστράτηγος Μισέλ Μακγκίνες, επιβεβαίωσε το πρόβλημα.

«Γνωρίζω για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική διακοπή που επηρεάζει πολλές εταιρείες και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», ανέφερε η ίδια στο X.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, SkyNews και BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT