Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροδρόμια, δίκτυα μεταφορών, εταιρείες και Μέσα Ενημέρωσης σε πολλές γωνιές του πλανήτη αντιμετωπίζουν από το πρωί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα έπειτα από ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» των Windows.

Ο CEO της Crowdstrike, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας η οποία συνδέεται με τη Microsoft και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης, απέδωσε την κατάρρευση σε μια προβληματική ενημέρωση λογισμικού. 

Σύμφωνα με όλες τις αναφορές αξιωματούχων, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για κυβερνοεπίθεση.

Μικρής κλίμακας έως τώρα οι δυσλειτουργίες στην Ελλάδα. Περιορισμένα τα προβλήματα στο «Ελ. Βενιζέλος», αν και μένει να φανεί τις επόμενες ώρες ο αντίκτυπος από τις «αναταράξεις» στην παγκόσμια αλυσίδα των αερομεταφορών. 

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows-1

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News στη Βρετανία έμεινε για μερικές ώρες εκτός «αέρα». Χάος επικρατεί με τις πτήσεις σε δεκάδες αεροδρόμια, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στη Βρετανία ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα δρομολόγια, ενώ τράπεζες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ και άλλοι οργανισμοί εξακολουθούν να επηρεάζονται από το «μπλακ άουτ».

Ποιοι επηρεάζονται;

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, οργανισμών τηλεποικοινωνιών, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και σούπερ μάρκετ έχουν αναφέρει προβλήματα στις υπηρεσίες τους. 

Αεροπορικές γραμμές έχουν επίσης επηρεαστεί, με πτήσεις αμερικανικών εταιρειών, όπως των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, να έχουν διακοπεί. Αεροδρόμια στη Γερμανία και την Ισπανία έχουν επίσης αναφέρει προβλήματα.

Εκτός δικτύου τέθηκαν και οι σαρωτές στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows-2

Καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στο αεροδρόμιο του Stansted. Ανάλογες καταστάσεις έχουν διαμορφωθεί και στο Αμστερνταμ και το Βερολίνο. 

Οπως μεταδίδει το BBC, περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί σήμερα σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Ο αριθμός αυτός –επί του παρόντος 1.078– θα αυξηθεί όσο αυξάνονται οι επιπτώσεις του «μπλακ άουτ».

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι η σημερινή ημέρα επρόκειτο να είναι η πιο πολυσύχναστη ημέρα για τις αναχωρήσεις πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος, με περισσότερες από 3.200 προγραμματισμένες αναχωρήσεις – ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων αναχωρήσεων από τον Οκτώβριο του 2019.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows-3
Εικόνα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μπανγκόκ [REUTERS/Chalinee Thirasupa]

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows-4
Εικόνα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μπανγκόκ REUTERS/Chalinee Thirasupa

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows-5
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Μπλιμπάο – REUTERS/Vincent West

Ταυτόχρονα, η γραμμή έκτακτης ανάγκης 911 στην αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα «έπεσε», σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων. Υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα, ενώ «έπεσε» και η ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού ασθενών του βρετανικού Συστήματος Υγείας.

Αναφορές για προβλήματα έχουν γίνει παγκοσμίως σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ινδία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. 

Πού οφείλεται;

Η αιτία της διακοπής εξακολουθεί επισήμως να διερευνάται.

Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται να οφείλεται στην ενημέρωση λογισμικού της εταιρείας Crowdstrike, που αναπτύχθηκε για υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα της Microsoft.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε δήλωση που πραγματοποίησε: «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε σε ενημέρωση λογισμικού. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση». 

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» των Windows-6

Σημειώνεται ότι η Crowdstrike είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας. 

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως παρακολουθεί την κατάσταση και ότι δεν έχει επηρεαστεί από το «βραχυκύκλωμα».

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εμπλοκή εχθρικού παράγοντα.

«Δεν τίθεται ζήτημα κυβερνοεπίθεσης» εναντίον της Γερμανίας, διαβεβαίωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, αναφερόμενο στα τεχνικά προβλήματα που έχουν από το πρωί προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αεροδρομίων, τραπεζών και τηλεοπτικών σταθμών.

«Γνωρίζουμε πως ένα πρόβλημα επηρεάζει τις συσκευές Windows λόγω μιας ενημέρωσης από μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτου μέρους. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει σύντομα λύση», ανέφερε εκπρόσωπος της Microsoft, όπως μεταδίδει το BBC. 

Η Microsoft, σε νεότερη ενημέρωση, αναφέρει ότι η «βασική αιτία» του προβλήματος έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά κάποιες επιπτώσεις του συνεχίζουν να επηρεάζουν ορισμένες υπηρεσίες.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην Ελλάδα επηρεάστηκε μία τράπεζα που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό αλλά και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Βάσει της μέχρι τώρα ενημέρωσης, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στις δύο περιπτώσεις. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι η επίλυση του προβλήματος στα συστήματα πρέπει να γίνει με «με το χέρι» από κλιμάκια τεχνικών, κάτι που απαιτεί χρόνο.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο περίπου στις 2 το μεσημέρι στέλεχος του τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, από το πρωί έχουν ακυρωθεί τρείς – εκ των συνολικά πέντε – πτήσεων προς ΗΠΑ και μικρός αριθμός προς ευρωπαϊκούς και άλλους προορισμούς, καθώς ορισμένα αεροδρόμια του εξωτερικού παραμένουν κλειστά εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων.

Αν και ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα έχουν καταφύγει σε … παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αν και είναι περιορισμένες, οι καθυστερήσεις υφίστανται.

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η Aegean αναφέρει:

«Η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Με πληροφορίες από Guardian, BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT