Μπαγκλαντές: «Μαύρο» στις τηλεπικοινωνίες καθώς κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών

Μπαγκλαντές: «Μαύρο» στις τηλεπικοινωνίες καθώς κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών

Η αστυνομία απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις πορείες επ' αόριστον στην πρωτεύουσα Ντάκα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν σε ευρεία κλίμακα στο Μπαγκλαντές την Παρασκευή, ενώ «μαύρο» έπεσε στα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς κορυφώνονται οι διαδηλώσεις φοιτητών και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν προκαλέσει δεκάδες θανάτους αυτή την εβδομάδα.

Οι διαμαρτυρίες κατά των αμφιλεγόμενων ποσοστώσεων για τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, πυροδοτήθηκαν, σύμφωνα με αναλυτές, από οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η αυξανόμενη ανεργία και η συρρίκνωση των αποθεμάτων συναλλάγματος.

Απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων

Η κυβέρνηση δεν σχολίασε τις εκτεταμένες διακοπές στις τηλεπικοινωνίες της Παρασκευής, αλλά γνωστοποίησε ότι η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ντάκα απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις πορείες επ’ αόριστον.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Ντάκα και απέκλειαν δρόμους σε πολλά σημεία της πόλεις, ενώ χρησιμοποίησαν οικοδομικά και άλλα υλικά κατά των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανέφερε ο αγγλόφωνος ιστότοπος της εφημερίδας Prothom Alo της Βεγγάλης.

Από τα βίαια επεισόδια της Πέμπτης σε 47 από τις 64 περιφέρειες του Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν 27 και τραυματίστηκαν 1.500 άνθρωποι, προσθέτει ο ιστότοπος, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο απολογισμός της ημέρας ήταν 32 νεκροί, καθώς και ότι 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Κλήθηκε ο στρατός για τη «διατήρηση της τάξης»

Επικαλούμενη άγνωστες πηγές, η εφημερίδα Economic Times της Ινδίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα «αναγκάστηκε να καλέσει τον στρατό αργά την Πέμπτη για να συμβάλει στη διατήρηση της τάξης».

Οι διαδηλώσεις έχουν επίσης ανοίξει παλιές και ευαίσθητες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971 και εκείνων που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισλαμαμπάντ.

Οι πρώτοι περιλαμβάνουν το κυβερνών κόμμα Awami League της Χασίνα, η οποία χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «razakar», κάνοντας χρήση όρο που χρησιμοποιείται για την εποχή της ανεξαρτησίας.

Μόνο τα ψυχαγωγικά κανάλια σε λειτουργία

Μπαγκλαντές: «Μαύρο» στις τηλεπικοινωνίες καθώς κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών-1

Οι αρχές είχαν «παγώσει» τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας χθες Πέμπτη για να καταστείλουν τις ταραχές, ωστόσο η αναστάτωση επεκτάθηκε σε εθνικό επίπεδο το πρωί της Παρασκευής.

Τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό και μέσω του διαδικτύου δεν ήταν εφικτές, ενώ οι ιστότοποι αρκετών εφημερίδων του Μπαγκλαντές δεν ενημερώνονταν την Παρασκευή και ήταν επίσης ανενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγες φωνητικές κλήσεις ήταν εφικτές, ενώ «πάγωσαν» δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικές συνδέσεις, όπως ανέφερε φωτογράφος του Reuters στην Ντάκα, προσθέτοντας ότι ούτε τα γραπτά μηνύματα ήταν εφικτό να αποσταλούν.

Τα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά κανάλια και ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας BTV τέθηκαν εκτός αέρα και μόνο τα ψυχαγωγικά κανάλια λειτουργούσαν κανονικά.

Ειδησεογραφικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με μηνύματά τους, αφού κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τα τεχνικά προβλήματα, υποσχέθηκαν ότι θα αποκαθιστούσαν σύντομα τη λειτουργίας τους.

Οι δρόμοι στην Ντάκα ήταν έρημοι την Παρασκευή, ημέρα αργίας στο μουσουλμανικό κράτος, ωστόσο, υπήρχε κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό τέμενος της πόλης.

Δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ή αναστολές πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον αεροπορικό ιστότοπο Flightradar24.

«Δεν είναι διαμαρτυρία, είναι πόλεμος»

Μπαγκλαντές: «Μαύρο» στις τηλεπικοινωνίες καθώς κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών-2

Οι επίσημοι ιστότοποι της κεντρικής τράπεζας, του γραφείου πρωθυπουργού και της αστυνομίας  παραβιάστηκαν από ομάδα που αυτοαποκαλείται «THE R3SISTANC3», σύμφωνα με αναφορές.

«Επιχείρηση HuntDown, Σταματήστε να σκοτώνετε φοιτητές», έγραφαν πανομοιότυπα μηνύματα που εμφανίστηκαν στους ιστότοπους, προσθέτοντας με βυσσινί γράμματα: «Δεν είναι πλέον διαμαρτυρία, είναι πόλεμος».

Αλλο μήνυμα ανέφερε: «Ετοιμαστείτε. Ο αγώνας για δικαιοσύνη έχει αρχίσει», προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση έριξε το διαδίκτυο για να μας φιμώσει και να κρύψει τις πράξεις της. Πρέπει να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει επί τόπου».

Η γειτονική Ινδία κάλεσε για ακόμα μία φορά τους πολίτες της στο Μπαγκλαντές να αποφεύγουν τα ταξίδια και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Η εξέγερση, η μεγαλύτερη που έχει ξεσπάσει μετά την επανεκλογή της Χασίνα φέτος, σύμφωνα με αναλυτές, σηματοδοτεί την οργή για την υψηλή ανεργία των νέων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τεθεί εκτός εκπαίδευσης και εργασίας, ενώ αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 170 εκατομμυρίων.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να καλύπτει το 30% των κρατικών θέσεων εργασίας τοποθετώντας σε αυτές άτομα προερχόμενα από οικογένειες που μέλη τους συμμετείχαν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία από το Πακιστάν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT