Ο Ζελένσκι πρώτος ξένος ηγέτης στο υπουργικό της Βρετανίας μετά τον Κλίντον

Ο Ζελένσκι πρώτος ξένος ηγέτης στο υπουργικό της Βρετανίας μετά τον Κλίντον

«Η δυνατότητα χρήσης δυτικών όπλων για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος είναι σημαντική για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αμυνθεί έναντι της Μόσχας», τόνισε ο Ζελένσκι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης σήμερα, Παρασκευή, σε σπάνια εμφάνιση ξένου ηγέτη σε συνεδρίαση του συμβουλίου, που ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ελπίζει ότι θα υπογραμμίσει την υποστήριξη του Λονδίνου προς το Κίεβο.

Μία ημέρα μετά τη φιλοξενία ενός φόρουμ Ευρωπαίων ηγετών, ο Στάρμερ συνέχισε την προσπάθειά του να αναβαθμίσει τον ρόλο της Βρετανίας στις διεθνείς υποθέσεις, προσκαλώντας τον Ζελένσκι στο συμβούλιο των κορυφαίων υπουργών του. Ο τελευταίος ξένος ηγέτης που το έκανε ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1997, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του Στάρμερ.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να «δείξει την ηγετική του ικανότητα» και να βοηθήσει την Ουκρανία όσον αφορά τη χρήση όπλων «μεγάλου βεληνεκούς» από το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι «εάν αρθεί ο περιορισμός στη χρήση των δυτικών όπλων», το Κίεβο θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την άμυνά του και να διασφαλίσει τις θέσεις του στο μέτωπο. 

«Παρακαλώ πείστε τους άλλους εταίρους να άρουν τους περιορισμούς», τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, κατά την έναρξη του συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Μοναδικός περιορισμός η τήρηση του διεθνούς δικαίου

Ο Ζελένσκι πρώτος ξένος ηγέτης στο υπουργικό της Βρετανίας μετά τον Κλίντον-1

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η δυνατότητα χρήσης δυτικών όπλων για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος είναι σημαντική για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αμυνθεί έναντι της Μόσχας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη βρετανικών πυραύλων είναι τελικά ζήτημα της Ουκρανίας, εφόσον τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Ο Στάρμερ είπε στον Ζελένσκι ότι η Βρετανία θα επιταχύνει την παράδοση ζωτικής σημασίας βοήθειας στην Ουκρανία, αφού ο υπουργός Αμυνας του δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι παραδόσεις που είχε υποσχεθεί η πρώην συντηρητική κυβέρνηση θα παραδίδονταν εντός 100 ημερών.

«Η Ουκρανία είναι και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης, κάτι που σηματοδοτεί η ιστορική ομιλία του προέδρου Ζελένσκι στο υπουργικό μου συμβούλιο», δήλωσε ο Στάρμερ σε δήλωσή του πριν από τη συνάντηση.

Η Βρετανία έχει υπάρξει σθεναρός υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 και ο Στάρμερ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Λονδίνου στο Κίεβο αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές νωρίτερα αυτό τον μήνα, διαβεβαιώνοντας τον Ζελένσκι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για το ότι, παρόλο που υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης, δεν υπήρξε «καμία αλλαγή προσέγγισης».

Κυρώσεις σε 11 πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι πρώτος ξένος ηγέτης στο υπουργικό της Βρετανίας μετά τον Κλίντον-2

Χθες, Πέμπτη, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως η Βρετανία θα ακολουθήσει νέο σχέδιο για να εμποδίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις ναυτιλιακές κυρώσεις. Την ίδια ημέρα, το Λονδίνο ανακοίνωσε κυρώσεις κατά 11 πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Παρουσίασε επίσης τη Συνθήκη Υποστήριξης των Αμυντικών Εξαγωγών, η οποία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Αμυνας και η οποία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αντλήσει 3,5 δισ. λίρες από τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, για να ενισχύσει την παραγωγή της.

Ο Στάρμερ επανέλαβε, την περασμένη εβδομάδα στο ΝΑΤΟ, τη δέσμευση του προκατόχου του, συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους 3 δισ. λιρών ετησίως μέχρι το 2030-31 και πέραν αυτού, εάν χρειαστεί.

Με πληρφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT