Πέθανε ο Τρονγκ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ

Πέθανε ο Τρονγκ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ

O σοβιετικής εκπαίδευσης 80χρονος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ κατείχε την ισχυρότερη θέση εξουσίας στη χώρα επί 13 χρόνια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, πέθανε σύμφωνα με αναφορές στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης την Παρασκευή. Κατείχε την ισχυρότερη θέση εξουσίας στη χώρα επί 13 χρόνια. Ηταν 80 ετών.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες από την ιατρική του ομάδα, ανέφεραν ότι ο Τρονγκ πέθανε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Ανέφεραν ακόμη ως αίτια θανάτου του «το γήρας και σοβαρή ασθένεια», χωρίς να προβούν σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Το Λαμ ανέλαβε τα καθήκοντα του Τρονγκ την Πέμπτη, αφότου το κόμμα ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη θεραπεία του.

Η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Βιετνάμ

Αν και το Βιετνάμ δεν έχει επισήμως ανώτατο άρχοντα, ο σοβιετικής εκπαίδευσης Τρονγκ, ως γενικός γραμματέας του κόμματος, ήταν η πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα και βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2011.

Το 2021 ο Τρονγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία, μετά την άρση σχετικού περιορισμού που προέβλεπε συνολικά μέχρι δύο θητείες για τη θέση του αρχηγού του κόμματος, κάτι που αποδεικνύει τη δύναμή του και τη σημαντική πολιτική επιρροή του σε ένα κόμμα που κυβερνά το Βιετνάμ για σχεδόν μισό αιώνα.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, εμφανιζόταν αδύναμος σε δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ αναγκάστηκε να αναβάλει ή να ματαιώσει αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Το Λαμ θα είναι εν ενεργεία γενικός γραμματέας του κόμματος έως ότου λήξει η τρέχουσα θητεία για τη θέση αυτή μετά το επόμενο συνέδριο το 2026 ή αν θα εκλέξει νωρίτερα νέο υποψήφιο από τις τάξεις του.

Εκστρατεία κατά της διαφθοράς «τύπου Κίνας»

Ο μαρξιστής-λενινιστής Τρονγκ εξαπέλυσε το 2017 εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς «τύπου Κίνας», η οποία έγινε γνωστή ως «καμίνι», στο πλαίσιο της οποίας εκατοντάδες αξιωματούχοι βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών και αντιμετώπισαν κατηγορίες για δωροδοκία, ενώ πολλοί, μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής δύο κρατιδίων, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Ο Λαμ, πρώην επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ήταν κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας από την οποία άντλησε οφέλη, ενώ εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο, αφότου ο προκάτοχός του παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών για ατασθαλίες.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT