WSJ: Η Ρωσία ίσως προμηθεύσει τους Χούθι με προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους

WSJ: Η Ρωσία ίσως προμηθεύσει τους Χούθι με προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους

Ως απάντηση για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ουκρανικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξοπλίσει τους Χούθι της Υεμένης με προηγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους ως απάντηση για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ουκρανικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου να εμποδίσει τη Μόσχα να παραδώσει τους πυραύλους στους φιλοϊρανούς Χούθι, οι οποίοι εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πρόκειται για μια διπλωματική προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία έχει ως στόχο να πειστεί ο Ρώσος πρόεδρος να μη στείλει τα όπλα στους Χούθι. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι επαφές γίνονται μέσω τρίτης χώρας η οποία δεν κατονομάζεται.

Το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτει σε μια χρονική περίοδο που ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενημέρωσε πρόσφατα με απόρρητη επιστολή προς τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή «αποτυγχάνουν» να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούθι και ότι απαιτείται μια ευρύτερη προσέγγιση στο πρόβλημα. 

Στο πλαίσιο αυτό, μια απόφαση της Μόσχας να εξοπλίσει τους Χούθι θα σηματοδοτούσε σημαντική κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με την Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία στους Αμερικανούς αξιωματούχους λόγω των κινήσεών της να προσεγγίσει τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Κίνας στην ενίσχυση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT