Το restart του Τραμπ και το μετέωρο βήμα του Μπάιντεν
το-restart-του-τραμπ-και-το-μετέωρο-βήμα-του-μ-563134372

Το restart του Τραμπ και το μετέωρο βήμα του Μπάιντεν

Η εσωκομματική επικράτηση του 78χρονου Τραμπ καθίσταται ακόμη πιο έντονη, εάν συγκριθεί με την πορεία αποδυνάμωσης του Τζο Μπάιντεν, η προεδρική υποψηφιότητα του οποίου δείχνει πια να πνέει τα λοίσθια

Γιώργος Σκαφιδάς
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξεκίνησαν οι προκριματικές εκλογικές αναμετρήσεις για το προεδρικό χρίσμα των δύο μεγάλων παρατάξεων στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά: Ο Τζο Μπάιντεν έδειχνε τότε εσωκομματικά κυρίαρχος, ενώ στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ καλούνταν να ξεπεράσει εσωτερικά εμπόδια και ανθυποψηφίους.

Ο Μπάιντεν τελικώς επικράτησε στις προκριματικές του Δημοκρατικού κόμματος, επί της ουσίας χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Θυμάται, άραγε, κανείς κάποια από τα ονόματα των άλλων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος της Δημοκρατικής παράταξης, ή μήπως εάν υπήρξαν άλλοι διεκδικητές πέρα από τον ίδιο τον Μπάιντεν; Κι όμως… μπορεί να πέρασαν και να μην ακούμπησαν αλλά υπήρξαν: ο Ντιν Φίλιπς, η Μαριάν Γουίλιαμσον, ο Τζέισον Πάλμερ… ονόματα απολύτως άγνωστα στο ευρύ κοινό.   

Αντιθέσεις 

Οι προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ήταν, στον αντίποδα, πολύ πιο έντονες. Οταν μάλιστα ξεκίνησαν, δεν ήταν ακόμη καθόλου βέβαιο ότι ο Τραμπ θα επικρατούσε καθώς εκείνος είχε απέναντί του –ως αντιπάλους διεκδικητές της προεδρικής υποψηφιότητας– παράγοντες με εκτόπισμα: τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Βιβέκ Ραμασουάμι αλλά και άλλους και είχαν αποσυρθεί από την κούρσα πιο νωρίς: ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι κ.ά.

Πλέον, περίπου τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην στα δύο κόμματα, με τον 78χρονο Τραμπ να κυριαρχεί απόλυτα στους Ρεπουμπλικανούς από τη μία πλευρά και τον 81χρονο Μπάιντεν να χάνει ολοένα περισσότερο έδαφος στις τάξεις των Δημοκρατικών από την άλλη.

«Κόμμα του Τραμπ» πια οι Ρεπουμπλικανοί 

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι τώρα του Τραμπ», σημείωνε σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, με φόντο το μεγάλο συνέδριο της συντηρητικής παράταξης (Republican National Convention) που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα (15-18 Ιουλίου) στο Μιλγουόκι επισφραγίζοντας τις υποψηφιότητες των Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς. «Είναι το κόμμα του Τραμπ τώρα», αναφέρει το αμερικανικό Vox με το βλέμμα στραμμένο στους Ρεπουμπλικανούς, ενώ σε ανάλογο πνεύμα οι New York Times αναζητούν πια την απάντηση στο ερώτημα «πώς ο Τραμπ κυριάρχησε στο δικό του κόμμα;».

Ακόμη και ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε ασκήσει σκληρή εκ των έσω κριτική στον Τραμπ, πλέον τον στηρίζει. «Θα επαναφέρουμε έναν ισχυρό ηγέτη στον Λευκό Οίκο […] Θα επανεκλέξουμε τον Ντόναλντ Τραμπ […] Ηταν η μεγαλύτερη τιμή για εμένα το ότι υπηρέτησα ως διευθυντής της CIA και υπουργός Εξωτερικών την περίοδο της προεδρίας του», δήλωσε ο Πομπέο στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε αυτήν την εβδομάδα στο Μιλγουόκι, με τον πολιτικά συντηρητικό αμερικανικό Τύπο (the American Conservative) να βλέπει τον πρώην ΥΠΕΞ να «κλίνει το γόνυ» πια μπροστά στον Τραμπ («Pompeo Bends the Knee»).  

Το restart του Τραμπ και το μετέωρο βήμα του Μπάιντεν-1
(REUTERS/Elizabeth Frantz)

Η εσωκομματική επικράτηση του 78χρονου Τραμπ καθίσταται ωστόσο ακόμη πιο έντονη, εάν συγκριθεί με την πορεία αποδυνάμωσης του Τζο Μπάιντεν, η προεδρική υποψηφιότητα του οποίου δείχνει πια να πνέει τα λοίσθια αφού πλέον την αδειάζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ακόμη και οι πολιτικοί που ήταν επί σειρά ετών δίπλα στον Μπάιντεν όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η άλλοτε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών οι Δημοκρατικοί

«Ο Τραμπ έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ενώ η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει πια υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, αντιπαραβάλλοντας δύο πορείες που αλλιώς ξεκίνησαν πριν από μήνες και αλλιώς εξελίσσονται πια.

Αλλά και οι Financial Times, είδαν την εβδομάδα που φεύγει ως «εβδομάδα αντιθετικών προεδρικών εκστρατειών» στις ΗΠΑ. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι FT, την ώρα που ο Τραμπ έπαιρνε το προεδρικό χρίσμα της δικής του παράταξης στο πλαίσιο μιας καλά συγκροτημένης και πειθαρχικά συμπαγούς κομματικής διάσκεψης, ο Μπάιντεν έβλεπε την υποστήριξη προς το δικό του πρόσωπο να «αιμορραγεί».

Τα νέα δεδομένα

Ο Τραμπ ήρθε για να μείνει, πολιτικά «ενισχυμένος» από την απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε εναντίον του στις 13 Ιουλίου στην Πενσιλβάνια. Η 90λεπτη ομιλία που εκφώνησε από το βήμα του κομματικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ήρθε να επιβεβαιώσει διαθέσεις και πραγματικότητες, ενώ παράλληλα ατονεί και η συζήτηση για τις δίκες που εξακολουθούν να εκκρεμούν σε βάρος του 78χρονου.

Το restart του Τραμπ και το μετέωρο βήμα του Μπάιντεν-2
(REUTERS/Tom Brenner)

Ο Μπάιντεν από την άλλη πλευρά, ο οποίος μέσα σε όλα τα άλλα νόσησε και με Covid (σαν να μην του έφταναν οι επιπτώσεις από το καταστροφικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου), μάλλον αναζητά πια μια αξιοπρεπή έξοδο από την προεδρική κούρσα, καθώς το κλίμα σε βάρος του διαρκώς βαραίνει.

Για πολλούς στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, πλέον το ερώτημα δεν είναι το «εάν» αλλά το «πότε» θα μπορούσε να ανακοινωθεί αυτή η απόσυρση εκ μέρους του Μπάιντεν. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα προς το συνέδριο των Δημοκρατικών που ξεκινά στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT