Σίλικον Βάλεϊ: Το προπύργιο των Δημοκρατικών ψηφίζει Τραμπ
σίλικον-βάλεϊ-το-προπύργιο-των-δημοκρ-563136634

Σίλικον Βάλεϊ: Το προπύργιο των Δημοκρατικών ψηφίζει Τραμπ

Οι επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλεϊ, εκτιμούν ότι μια νέα θητεία Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα οδηγήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση των κερδών τους

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, προσωπικότητες της Σίλικον Βάλεϊ εξέφραζαν απογοήτευση και απόγνωση για το αποτέλεσμα. Αλλωστε, η «καρδιά» της αμερικανικής καινοτομίας θεωρούνταν από καιρό το προπύργιο φιλελεύθερων πεποιθήσεων. 

«Μοιάζει με ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη ζωή μου», σχολίαζε τότε ο συνιδρυτής της OpenAI, Σαμ Αλτμαν. Για «φρίκη» έκανε λόγο ο επενδυτής της Uber, Σέρβιν Πίσεβαρ καλώντας την πολιτεία της Καλιφόρνιας να αποσχιστεί από τις ΗΠΑ. 

Οκτώ χρόνια μετά, το κλίμα έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ενα κομμάτι της Σίλικον Βάλεϊ έχει συστρατευθεί πλέον πίσω από τον Τραμπ, στηρίζοντας την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον Τζέι Ντι Βανς. Η δημόσια στήριξη στην υποψηφιότητα Τραμπ έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες από κορυφαίες προσωπικότητες του τεχνολογικού τομέα, με τη δυναμική να ενισχύεται ιδιαίτερα μετά την απόπειρα δολοφονίας στις 13 Ιουλίου.

«Υποστηρίζω πλήρως τον πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω στην ταχεία ανάρρωσή του», έγραψε ο Ελον Μασκ σε ανάρτησή του στο X, μόλις 30 λεπτά μετά την απόπειρα. Δύο ημέρες αργότερα, οι Μαρκ Αντρισεν και Μπεν Χόρογουιτζ, η εταιρεία των οποίων διαχειρίζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια, εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στο ψηφοδέλτιο Τραμπ-Βανς. Ακόμα και ο Κιθ Ραμπουά, ένα παλιό στέλεχος της PayPal και του LinkedIn, ο οποίος το 2016 αποκάλεσε τον Τραμπ «κοινωνιοπαθή», υποσχέθηκε να δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του. «Ο Μπάιντεν είναι ο χειρότερος πρόεδρος της ζωής μου», δηλώνει τώρα ο Ραμπουά. 

Οι προαναφερθείσες προσωπικότητες προστέθηκαν στη μακρά πλέον λίστα επιχειρηματιών της Σίλικον Βάλεϊ που στηρίζουν ανοιχτά τον Τραμπ. Ολοι τους έκαναν ή σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγάλες δωρεές σε μια νέα επιτροπή δράσης υπέρ του Τραμπ, της οποίας ηγείται ο Τζο Λόνσντεϊλ, συνιδρυτής της Palantir Technologies και της εταιρείας 8VC.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα που γνώρισα επί Ομπάμα δεν υπάρχει πια», λέει ο κάποτε επικριτής του Τραμπ, Σέρβιν Πίσεβαρ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι. «Η στροφή της Σίλικον Βάλεϊ είναι ενδεικτική της αναγνώρισης ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει γίνει πλέον πολύ πιο ανοιχτό σε μεγάλες ιδέες για την πραγματική ανοικοδόμηση της Αμερικής», προσθέτει.

Ιδεολογική στροφή με οικονομικά κίνητρα

Η στροφή ορισμένων στη Σίλικον Βάλεϊ εκπορεύεται κατά βάση από οικονομικά κίνητρα, σχολιάζουν οι Financial Times, καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ στον τεχνολογικό κλάδο, εκτιμούν ότι μια νέα θητεία του θα οδηγήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση των κερδών τους.

Πολλοί μάλιστα από αυτούς ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία το σχέδιο που είχε προαναγγείλει ο Μπάιντεν για φορολόγηση 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη για τα άτομα των οποίων η περιουσία υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο φόρος θα «σκοτώσει τόσο τις νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και τη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων που τις χρηματοδοτεί», σχολίαζε πριν μερικές ημέρες η αμερικανική εταιρεία Andreessen Horowitz στον ιστότοπό της.

Οι ρυθμιστικές αρχές για θέματα ανταγωνισμού έχουν επίσης ασχοληθεί επί διακυβέρνησης των Δημοκρατικών, με τις big-tech και τις οικονομικές πρακτικές τους. Η Λίνα Καν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, και ο Τζόναθαν Κάντερ, βοηθός γενικού εισαγγελέα για θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια δικαστικές υποθέσεις κατά της Amazon, της Meta, της Google, της Apple και άλλων. 

Από την πλευρά του, ο Τραμπ θεωρείται απίθανο με τα παρόντα δεδομένα να είναι αρκετά πιο ανεκτικός απέναντι σε παραβιάσεις της αντιμονωπολιακής νομοθεσίας. Ωστόσο, η αίσθηση στους κύκλους της τεχνολογίας είναι ότι μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο αυστηρή όσο η σημερινή. 

Συν τοις άλλοις, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς, ο οποίος έχει επενδύσει σε δεκάδες νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, έχουν τοποθετηθεί με σκεπτικισμό απέναντι στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, έναν κλάδο που αυτή τη στιγμή φέρνει τεράστια έσοδα και προοπτικές για τη Σίλικον Βάλεϊ. Μια «χαλαρή» ρύθμιση της εν λόγω τεχνολογίας θα αποτελούσε μεγάλο «δώρο» για ιδρυτές κολοσσών της ΑΙ. 

Επίσης, η Andreessen Horowitz προσβλέπει σε άλλο ένα σημαντικό οικονομικό όφελος: Τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα στα οποία έχει επενδύσει γύρω στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως «τον πρόεδρο των κρυπτονομισμάτων» και σχεδιάζει να εκφωνήσει ομιλία στο μεγάλο συνέδριο του Νάσβιλ μέσα στον Ιούλιο. Ενδεικτικό, είναι ότι η τιμή του Bitcoin εκτινάχθηκε αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι αυξήθηκαν δραματικά οι προοπτικές να νικήσει στις εκλογές. 

Μειοψηφία που κάνει «θόρυβο»;

Πάντως, η πολιτική αυτή στροφή της Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι καθολική και γενικότερα ο τεχνολογικός τομέας φαίνεται ότι ακόμα αποτελεί προπύργιο των Δημοκρατικών. Ενδεικτικά, περίπου το 80% των δωρεών από εταιρείες του Διαδικτύου έχουν κατευθυνθεί στους Δημοκρατικούς μέχρι στιγμής στην προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με το Open Secrets. Το αντίστοιχο ποσοστό, όμως, στην προεκλογική περίοδο του 2020 έφτανε το 90%. 

Παράλληλα, μεγάλα στελέχη των big-tech όπως ο Ρέιντ Χοφμαν (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft) εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, και σύμφωνα με πληροφορίες παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να πράξουν το ίδιο. Στο Σαν Φρανσίσκο, μόνο το 9% των πολιτών ψήφισε τον Τραμπ το 2016, ενώ το 2020 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 13%.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοφιλείς Δημοκρατικοί του Σαν Φρανσίσκο, εκτιμούν ότι οι μεγάλες προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου που στηρίζουν τον Τραμπ εξακολουθούν να είναι μειοψηφία, αλλά κάνουν πολύ «θόρυβο». «Αντιπροσωπεύουν τη Σίλικον Βάλεϊ περίπου όσο οι παραδοσιακοί τύποι της Γουόλ Στριτ αντιπροσωπεύουν το Μπρονξ», σχολιάζει ο Μάικλ Μόριτζ, ο δισεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής της Sequoia Capital. «Οι άνθρωποι που καινοτομούν φεύγουν. Προσωπικά δεν είμαι ενθουσιασμένος από την κατεύθυνση [του Δημοκρατικού Κόμματος], αλλά […] θα ψηφίσω κατά του Τραμπ», λέει από την πλευρά του ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Palantir, Αλεξ Καρπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ακόμα και η προθυμία μιας σημαντικής μειοψηφίας της Σίλικον Βάλεϊ να υποστηρίξει τον Τραμπ αναδεικνύει μια νέα πραγματικότητα: τη δυσαρέσκεια τμημάτων της αμερικανικής τεχνολογικής ελίτ απέναντι στη διακυβέρνηση Μπάιντεν αλλά και ευρύτερα απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT