Πρόεδρος σε κατάσταση πολιορκίας

Ο αναζωογονημένος Τραμπ αποθεώνεται από τη βάση του, ενώ στενεύει ο κλοιός πιέσεων στον Μπάιντεν να αποσυρθεί προτού να είναι αργά

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θριάμβευε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ως επιζήσας από απόπειρα δολοφονίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρισκόταν απομονωμένος στο Ντελαγουέρ με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού. Η αντίθεση μεταξύ των δύο μονομάχων για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Οι δωρητές εγκαταλείπουν τον Μπάιντεν, απαιτώντας την απόσυρσή του και «παγώνοντας» κονδύλια ύψους 90 εκατ. δολαρίων προς την εκστρατεία του, στελέχη των Δημοκρατικών τον πιέζουν να το κάνει άμεσα γιατί θέτει σε κίνδυνο το κόμμα και την εκλογή εκπροσώπων στο Κογκρέσο, έγκριτοι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται πώς φτάσαμε σε αυτή την παράλυση και πώς το κόμμα δεν πρόλαβε εγκαίρως τη διαφαινόμενη κρίση. Η οικογένειά του φέρεται μεν να εξετάζει τρόπους εξόδου, το επιτελείο του επέμενε όμως μέχρι προχθές το βράδυ ότι παραμένει στην κούρσα.

Πρόεδρος σε κατάσταση πολιορκίας-1
(Φωτογραφία: Doug Mills/The New York Times)

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ έχει καταλάβει πλήρως το Great Old Party (GOP) με την MAGA (Make America Great Again) ιδεολογία του να έχει διαχυθεί σε κάθε πτυχή των Ρεπουμπλικανών. Ακόμη και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι στις προκριματικές εκλογές, η Νίκι Χέιλι και ο Ρον ντε Σάντις, συνθηκολόγησαν υποκύπτοντας στην επιρροή του κι έπλεξαν το εγκώμιό του από το βήμα του συνεδρίου. Στην ομιλία του ο ίδιος ο τέως πρόεδρος επιχείρησε να γυρίσει σελίδα από την «αμερικανική σφαγή», τη διχαστική ομιλία ορκωμοσίας του το 2017. Εμφανίστηκε αρχικά ενωτικός, διακηρύσσοντας ότι θέλει να είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Σταδιακά όμως άρχισε να παρεκκλίνει από το κείμενο της γραπτής ομιλίας του και να επιδίδεται σε επιθετικές αναφορές («τρελή Νάνσι» αποκάλεσε την Πελόζι), τη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν («τη μεγαλύτερη εισβολή στην Ιστορία της χώρας») και παρουσίασε εαυτόν ως διασώστη της δημοκρατίας. Η οικογένεια Τραμπ παρήλασε από τη σκηνή μετά την ομιλία, επιβεβαιώνοντας την ιδιοκτησιακή της σχέση με το GOP.

Το πρόγραμμα Τραμπ

Μέσα σε λίγες μόνον ώρες από την έναρξη του συνεδρίου η επιτροπή προγράμματος υιοθέτησε ένα έγγραφο, πολλά σημεία του οποίου είχαν υπαγορευτεί από τον ίδιο τον Τραμπ. Το προσωπικό μανιφέστο του περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, πιο ήπια γλώσσα στο θέμα των αμβλώσεων, παραλείπει την παλιά ορολογία που αναφέρεται εμμέσως σε θεραπείες μεταστροφής γκέι ατόμων, ενώ δεν προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού χρέους, το οποίο ο Τραμπ αύξησε κατά 8 τρισ. δολάρια στη διάρκεια της θητείας του. Ειδικά στο θέμα των αμβλώσεων, που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση της αναμέτρησης, έχει επιλεγεί εσκεμμένα ασαφής διατύπωση, ούτως ώστε να μην μπορούν οι Δημοκρατικοί να του επιτεθούν. Η επιλογή του γερουσιαστή του Οχάιο, Τζ. Ντ. Βανς, για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου είναι επίσης ενδεικτική της απόλυτης κυριαρχίας του Τραμπ. Μια νεότερη εκδοχή του ίδιου, ο Βανς υποστηρίχθηκε κυρίως από τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και απευθύνεται στο αίσθημα ήττας των ξεχασμένων από την παγκοσμιοποίηση, της λευκής εργατικής τάξης που νιώθει αποξενωμένη από την ελίτ των αστικών κέντρων.

Ο Ελον Μασκ θα χρηματοδοτεί την καμπάνια του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών με 45 εκατ. τον μήνα, ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τον χαρακτήρισε «πολύ μάγκα».

Η απόπειρα του περασμένου Σαββάτου, από την οποία βγήκε σώος, αβλαβής και δημοφιλής, από τη μια πυροδοτεί θεωρίες συνωμοσίας περί σκηνοθεσίας κι από την άλλη γνήσιο θαυμασμό για το πολιτικό ένστικτο του Τραμπ να σταθεί όρθιος πίσω από το βήμα και να υψώσει τη γροθιά του με φόντο την αστερόεσσα, προσφέροντας το ιδανικό κάδρο στους παρόντες φωτορεπόρτερ. Με ένα υπερμέγεθες τσιρότο στο αυτί ο τέως πρόεδρος καλπάζει προς τις εκλογές του Νοεμβρίου με νέα δυναμική. Στους μεγάλους δωρητές συγκαταλέγεται πλέον και ο Ελον Μασκ της Tesla και του Χ, που σκοπεύει να χρηματοδοτεί την καμπάνια του με 45 εκατ. τον μήνα. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της ΜΕΤΑ τον χαρακτήρισε «πολύ μάγκα» (badass), αν και δεν προχώρησε στην ενεργό στήριξή του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να έχει ανοίξει την ψαλίδα από τον Μπάιντεν, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, μόλις κοπάσει η συμπάθεια στο πρόσωπό του.

Παραδοχή ήττας

«Εχουμε παραδοθεί στην ιδέα μιας δεύτερης θητείας Τραμπ», εκμυστηρεύτηκαν πρόσφατα στελέχη των Δημοκρατικών στο Axios. Ο Μπάιντεν, αν και φέρεται ότι είναι πιο δεκτικός στην επιχειρηματολογία των στελεχών του κόμματος, όπως o πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η τέως πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κι ο βουλευτής Ανταμ Σιφ, που του λένε να αποσυρθεί, θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος του Τραμπ. Οι δημοσκοπήσεις αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία, όπως ότι τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών εύχονται να εγκαταλείψει την κούρσα, καθώς και πως αν δεν το κάνει, το κόμμα ενδέχεται να χάσει παραδοσιακά προπύργια όπως το Νιου Τζέρσεϊ και το Κολοράντο. Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν ανανέωση του προσωπικού δυναμικού, αναζητώντας μεν οικεία πλην άφθαρτα πρόσωπα. Τέσσερις νέοι Δημοκρατικοί, ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι από την Αριζόνα, οι κυβερνήτες του Μέριλαντ Ουές Μουρ, της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο και του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ καταγράφουν επιδόσεις υψηλότερες κατά 5% έναντι του Μπάιντεν σε όλες τις πολιτείες «κλειδιά» που χρειάζεται να κερδίσει το κόμμα για να πάρει την προεδρία: Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Αριζόνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια.

Το χαρτί της Κάμαλα

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επίσης προηγείται του Μπάιντεν στις σχετικές μετρήσεις, αλλά με μικρότερο προβάδισμα. Ετερη έρευνα δείχνει πως έξι στους δέκα Δημοκρατικούς βλέπουν με θετικό μάτι ενδεχόμενη υποψηφιότητά της. Πέραν αυτού, πολλά συνηγορούν στην άποψη ότι η επιλογή της είναι η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση: διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση αφού η κοινή υποψηφιότητα με τον Μπάιντεν συγκέντρωσε 14 εκατ. ψήφους, τα χρήματα που μάζεψε ο Μπάιντεν είναι εύκολο να διοχετευτούν στην καμπάνια της, θα εξασφαλίσει πιθανότητα την υποστήριξη των μεγάλων «τζακιών» του κόμματος, των Κλίντον και των Ομπάμα, ειδικά αν τη στηρίξει πρώτα ο Μπάιντεν και είναι η ιδανική εγγυήτρια της ενότητας των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν, αν και φέρεται πιο δεκτικός στην επιχειρηματολογία στελεχών που του λένε να αποσυρθεί, θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος του Τραμπ. 

Aυτή την εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, που απαρτίζεται από στελέχη φίλα προσκείμενα στον Μπάιντεν, προσπάθησε να προχωρήσει σε ένα μίνι πραξικόπημα και να επισπεύσει την επικύρωση της υποψηφιότητάς του για τις αρχές Αυγούστου, ώστε να στενέψουν τα περιθώρια για την αντικατάστασή του μέχρι το συνέδριο στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου. Οι αντιδράσεις από τους αμφισβητίες του προέδρου είναι μεγάλες, χωρίς όμως να εκδηλώνονται δημοσίως από τον φόβο για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένας εσωκομματικός εμφύλιος.

Πάντως, η προοπτική επανεκλογής του Τραμπ έχει αρχίσει να κινητοποιεί τα θεσμικά αντανακλαστικά σε όλο τον κόσμο. Στις ίδιες τις ΗΠΑ ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως περιορισμό στη θητεία και θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, αν και παραμένει αντίθετος στην αύξηση των μελών του σώματος. Παράλληλα εξετάζει συνταγματική τροπολογία ώστε να περισταλεί το εύρος της προεδρικής ασυλίας, που καθορίστηκε από την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στo NATO και στην Ε.Ε., στο μεταξύ, προετοιμάζονται για μια δεύτερη θητεία Τραμπ, αν και η δεδομένη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ειδικά η αμυντική, δεν θα μπορούσε να αντέξει μια νέα φάση απομονωτισμού εκ μέρους της Ουάσιγκτον. «Ο Τραμπ θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, αλλά είμαστε μαθημένοι στη σκληρή δουλειά», διακήρυξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο BBC, όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες μιας εκλογικής νίκης του Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πρόεδρος σε κατάσταση πολιορκίας-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT